Καθόλου τηλεόραση για τα παιδάκια έως 2 ετών

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Πλήρη αποχή από την τηλεόραση για τα παιδιά έως 2 ετών συστήνουν οι Αυστραλοί ειδικοί, καθώς υπονομεύεται η γλωσσική τους ανάπτυξη και η ικανότητα συγκέντρωσης. Για τα παιδιά από 2 έως 5 ετών ο χρόνος μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες θα πρέπει να περιοριστεί στη μία ώρα.

Η πολλή τηλεόραση- επισημαίνεται - μπορεί να βλάψει την ικανότητα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης στα παιδιά. Οι οδηγίες αυτές δόθηκαν από το Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων στη Μελβούρνη και αποτελούν μέρος της εθνικής εκστρατείας κατά της παιδικής παχυσαρκίας. Στην Αυστραλία το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας έχει λάβει διαστάσεις, καθώς ένα στα τέσσερα παιδιά θεωρείται υπέρβαρο, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% έως το 2020.

Η έκθεση
Στην έκθεσή τους, οι ειδικοί καλούν τους γονείς να «λάβουν μέτρα για να μειώσουν τον χρόνο μπροστά στην οθόνη», είτε πρόκειται για τηλεόραση είτε για υπολογιστή ή βιντεογκέιμ. «Ο χρόνος μπροστά στην οθόνη μειώνει τον χρόνο που έχουν τα παιδιά για παιχνίδι και κοινωνική επαφή, αλλά και για την ανάπτυξη των γλωσσικών τους δεξιοτήτων.

Μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη της κίνησης των ματιών και μειώνει τη χρονική περίοδο που μπορούν να μείνουν συγκεντρωμένα», αναφέρεται στην έκθεση.

Έρευνες του νοσοκομείου παίδων στη Μελβούρνη έχουν δείξει ότι τα μικρά παιδιά στην Αυστραλία ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στην τηλεόραση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Βρέφη 4 μηνών παρακολουθούν 44 λεπτά τηλεόραση κατά μέσο όρο ημερησίως, ενώ παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών με καλωδιακή τηλεόραση στο σπίτι περνούν τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα μπροστά στην οθόνη. Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών ζει σε σπίτια που έχουν τη συσκευή συνεχώς αναμμένη. Και πολλοί γονείς συνηθίζουν να χρησιμοποιούν την τηλεόραση ως «μπέιμπι σίτερ» από τη βρεφική ηλικία των παιδιών τους.

(Πηγή madata)