Αϋπνία σε όλους φέρνουν οι εχθρικοί προϊστάμενοι

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι εργαζόμενοι που πέφτουν θύματα ψυχολογικής κακομεταχείρισης στη δουλειά τους δεν βασανίζονται μόνο μέσα στο γραφείο ούτε υποφέρουν μόνοι τους. Μία νέα μελέτη δείχνει πως συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου - το ίδιο και οι συνάδελφοί τους που γίνονται μάρτυρες των δεινών τους.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Sleep» επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) της Γαλλίας, πήραν συνεντεύξεις από 7.694 άνδρες και γυναίκες, ο ένας στους 10 εκ των οποίων έπεφτε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα θύμα ψυχολογικής κακομεταχείρισης από τον προϊστάμενό του στη δουλειά.

Οι εθελοντές-θύματα αυτής της συμπεριφοράς είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάζουν προβλήματα ύπνου - το ίδιο και οι περίπου ένας στους τρεις εθελοντές οι οποίοι ανέφεραν πως συστηματικά γίνονταν μάρτυρες της ψυχολογικής κακομεταχείρισης των συναδέλφων τους από τους προϊσταμένους τους.

Ο όρος «ψυχολογική κακομεταχείριση στη δουλειά» συμπεριλαμβάνει τα πάντα, από τα επίμονα μειωτικά σχόλια και τις φωνές έως τη διασπορά κουτσομπολιών, τις προσβολές, τον αποκλεισμό από σημαντικά μίτινγκ ή την αγνόηση στη διάρκεια τέτοιων μίτινγκ. Τα θύματα αυτού του είδους συμπεριφοράς συχνά αισθάνονται αβοήθητα και αδύναμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, επειδή πολλές εταιρείες δεν εφαρμόζουν πολιτική αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κουίνς στο Οντάριο, οι οποίοι ανέλυσαν 110 προγενέστερες έρευνες, είχε δείξει ότι η εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση είναι πιο επιβλαβής για τον ψυχισμό των εργαζομένων ακόμα κι από τη σεξουαλική παρενόχληση.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως συχνά η εργασιακή κακομεταχείριση έχει ως συνέπεια την παραίτηση του θύματος, που δεν βλέπει άλλον τρόπο να απαλλαγεί οριστικά.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» η επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Ιζαμπέλ Νινταμέρ, οι μάρτυρες της ψυχολογικής κακοποίησης των άλλων εργαζομένων παρουσιάζουν προβλήματα, επειδή τους προκαλεί έντονο στρες και είναι τραυματικό το δυσάρεστο γεγονός στο οποίο παρίστανται.

Επιπλέον, η ψυχολογική κακομεταχείριση από τον προϊστάμενο συχνά αποτελεί ένδειξη ενός γενικότερα κακού εργασιακού περιβάλλοντος. «Η παρουσία ψυχολογικής κακομεταχείρισης σε έναν χώρο εργασίας μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός γενικότερα επιβλαβούς εργασιακού περιβάλλοντος, το οποίο διαθέτει και άλλους στρεσογόνους παράγοντες, όπως ανεπαρκής διοίκηση ή άδικη μεταχείριση», λέει η δρ Νινταμέρ.

(Πηγή)