«Θηλυκός» ο πονοκέφαλος

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Εφιάλτης για εκατομμύρια Ελληνες είναι οι πονοκέφαλοι. Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί περισσότερο από το 60% του πληθυσμού, προσβάλλοντας κυρίως άτομα της παραγωγικής ηλικίας, από 20 έως 50 ετών. Ακόμη και παιδιά βασανίζονται από πονοκεφάλους, που στην πλειονότητά τους έχουν ψυχολογικό υπόστρωμα.

Το 10% έως 20% των πασχόντων έχουν πολύ έντονους πονοκεφάλους, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται σημαντικά η ποιότητα της ζωής τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, μάλιστα, που η ζωή τους γίνεται κυριολεκτικά αφόρητη.
«Θηλυκός» ο πονοκέφαλος

Τα παραπάνω επισημαίνει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, διευθύντρια του Νευρολογικού τμήματος του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» της     Αθήνας κ. Κλημεντίνη Καραγεωργίου, με αφορμή τη σημερινή Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης για την Κεφαλαλγία.

Σύμφωνα με την κ. Καραγεωργίου, η ημικρανία και η κεφαλαλγία τάσης είναι οι πιο συχνές μορφές πονοκεφάλων. Προσβάλλουν συνήθως γυναίκες σε τριπλάσια έως πενταπλάσια συχνότητα απ ό,τι άνδρες.

Απουσίες από τη δουλειά
Σοβαρό είναι το πρόβλημα και στα παιδιά, στα οποία οι πονοκέφαλοι σχετίζονται με την απόδοσή τους στο σχολείο ή με τη συχνή απουσία τους από τα μαθήματα. Οι γονείς εκτιμούν -συχνά λανθασμένα- ότι ο πονοκέφαλος χρησιμοποιείται από το παιδί τους σαν δικαιολογία για να μην πάνε στο σχολείο.


κάντε κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε

Στους ενήλικες οι πονοκέφαλοι αποτελούν τη συχνότερη αιτία απουσίας από τη δουλειά τους ή αποφυγής συμμετοχής σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Η κεφαλαλγία θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το ίδιο σοβαρή ασθένεια με την άνοια και την ψύχωση, ενώ η ερευνητική προσπάθεια έχει αποδώσει καρπούς. Νέα, πολύ αποτελεσματικά φάρμακα δίνουν λύσεις σε βασανιστικές μορφές πονοκεφάλων, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Σύμφωνα με την κ. Καραγεωργίου, πολλοί πάσχοντες δεν επωφελούνται των εξελίξεων και συμβιβάζονται με το πρόβλημα. Μπορούν, όμως, να απευθυνθούν σε ειδικά κέντρα, τα οποία λειτουργούν σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία. Υπάρχουν -σημειώνει- αρκετοί εξειδικευμένοι γιατροί για να αντιμετωπίσουν από τις πιο απλές μέχρι τις πιο βαριές μορφές πονοκεφάλων.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
Το άγχος του σχολείου φέρνει κεφαλαλγίες στα παιδιά

Το άγχος του σχολείου συνδέεται με τους παιδικούς πονοκεφάλους.

Το 38% έως 50% των μαθητών έχουν πονοκεφάλους από τα πρώτα σχολικά χρόνια, ενώ το ποσοστό μπορεί να εκτιναχθεί στο 50% έως 75% στην εφηβεία.

Το πρόβλημα υπάρχει και σε παιδιά πριν ξεκινήσουν το σχολείο. Το 4% έως 20% των παιδιών της προσχολικής ηλικίας έχουν πονοκεφάλους και πολλά από αυτά δεν μπορούν καν να το εκφράσουν.

Σύμφωνα με την κ. Καραγεωργίου, σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του άγχους των παιδιών διαδραματίζει η βοήθεια των γονέων, καθώς και η αποφυγή ορισμένων παραγόντων, οι οποίοι συμβάλλουν στην πρόκληση πονοκεφάλων.

Την προσοχή των γονιών, όταν τα παιδιά τους εκδηλώνουν πονοκεφάλους, εφιστούν και οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας. Ορισμένα παιδιά -εξηγούν οι παιδίατροι- αν και σε γενικές γραμμές είναι υγιή, παρουσιάζουν πονοκεφάλους κάθε λίγες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες.

Επιπλέον, μπορεί να φαίνονται χλωμά και συχνά να νιώθουν την ανάγκη να μείνουν στο κρεβάτι. Σε γενικές γραμμές, ο πόνος διαρκεί λίγες ώρες, αν και ορισμένες φορές μπορεί να διαρκέσει μία ολόκληρη ημέρα.

Σε πολλά παιδιά, τα προβλήματα αυτά σταματούν με την είσοδό τους στην εφηβεία, ενώ κάποια εξακολουθούν να τα παρουσιάζουν και στην ενήλικη ζωή. Σε σπάνιες περιπτώσεις αποτελούν σύμπτωμα κάποιας σοβαρής υποκείμενης πάθησης.

Τις περισσότερες φορές, οι επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι των παιδιών οφείλονται σε συναισθηματικό στρες που συνδέεται με κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες στο οικογενειακό ή σχολικό περιβάλλον, όπως η γέννηση αδελφού ή αδελφής και οι σχολικές εξετάσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, από συχνούς πονοκεφάλους ή στομαχόπονους μπορεί να υποφέρει και ο ένας ή και οι δύο γονείς του παιδιού. Δεν είναι, ωστόσο, γνωστό εάν η τάση είναι κληρονομούμενη ή εάν το παιδί απλά επηρεάζεται από τους γονείς του.

Εάν το παιδί σας παρουσιάζει συχνά πονοκεφάλους ή έχει πονοκέφαλο που διαρκεί πάνω από μία ημέρα, ενημερώστε τον παιδίατρο που το παρακολουθεί. Εφόσον δεν υπόκειται κάποια νόσος, ο γιατρός θα σας συστήσει να παρατηρήσετε εάν το παιδί πονάει συνήθως μετά την πρόσληψη κάποιας συγκεκριμένης τροφής, ενώ, στην περίπτωση σοβαρού πονοκεφάλου, μπορεί να σας συστήσει να χορηγήσετε στο παιδί παυσίπονο.

Τα παιδιά ή οι έφηβοι που έχουν πυρετό δεν πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη, καθώς συνδέεται με την πρόκληση συνδρόμου Reye, το οποίο μπορεί ακόμη και να αποβεί μοιραίο.

Εάν οι πονοκέφαλοι επιμένουν, μπορεί να οφείλονται σε ψυχολογικά ή συναισθηματικά αίτια. Συζητήστε αυτό το ενδεχόμενο με τον γιατρό που παρακολουθεί το παιδί, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν παιδοψυχίατρο.

(Πηγή)