Άμεσα συνδεδεμένες η φτώχεια και η εκπαίδευση

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook


Άμεσα συνδεδεμένο με τη φτώχεια είναι το επίπεδο εκπαίδευσης στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών που διενήργησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σε δείγμα 5.568 νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης μιας οικογένειας τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να απειληθεί από τη φτώχεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 71,2% των φτωχών είναι αναλφάβητοι, έχουν ολοκληρώσει μερικές τάξεις του δημοτικού, το δημοτικό ή το γυμνάσιο ενώ αναλφάβητοι, με γνώσεις δημοτικού ή γυμνασίου είναι το 44,8% όσων δεν κινδυνεύουν από φτώχεια.

Η πλειονότητα των Ελλήνων με εκπαίδευση άνω της υποχρεωτικής (55,1%) ζει άνετα. Ωστόσο, ένα 28,7% με τις ίδιες γνώσεις αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης των μελών μιας οικογένειας τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να απειληθούν από φτώχεια, προκύπτει από την έρευνα. Ειδικότερα, το 43,6% όσων δεν έχουν φοιτήσει ποτέ σε σχολείο ή δεν έχουν τελειώσει το δημοτικό απειλούνται από τη φτώχεια. Αντίθετα, μόλις το 5,7% όσων έχουν ολοκληρώσει την ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης (ΤΕΙ, ΑΕΙ, μεταπτυχιακό) αντιμετωπίζουν τέτοιο κίνδυνο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι στον φτωχό πληθυσμό παρατηρείται μεγαλύτερη στασιμότητα, δηλαδή το 24,1% των παιδιών ακολουθούν το επίπεδο εκπαίδευσης του πατέρα τους και το 19,2% της μητέρας.

Αξίζει να αναφερθεί όμως ότι κάθε επόμενη γενιά συνήθως ξεπερνά το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων, με το 74,3% διαθέτει καλύτερη μόρφωση από αυτήν του πατέρα και το 81,3% από το εκπαιδευτικό επίπεδο της μητέρας.

Αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης

Αύξηση παρατηρείται και στο προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ειδικότερα, ο δείκτης προσδόκιμου ζωής χωρίς περιορισμούς στη συνήθη δραστηριότητα για άτομα ηλικίας 65 ετών εκτιμάται σε επιπλέον 10,2 έτη για τις γυναίκες και επιπλέον 10,1 έτη για τους άντρες.

Ο ίδιος δείκτης αλλά με μέτριο περιορισμό στις δραστηριότητες ανέρχεται σε 5,5 επιπλέον χρόνια για τις γυναίκες και σε 4,4 χρόνια για τους άντρες, ενώ το προσδόκιμο ζωής με σοβαρό, όμως, περιορισμό εκτιμάται σε 3,7 επιπλέον έτη για τις γυναίκες και 3 για τους άντρες. Τέλος, το προσδόκιμο επιβίωσης με πολύ καλή υγεία για άτομα ηλικίας 65 ετών ανέρχεται σε επιπλέον 5,7 έτη για τις γυναίκες και 6,9 για τους άντρες.

(Πηγή tvxs.g)