«Αστεγα» 60.000 παιδιά

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Εκτός δημόσιων νηπιαγωγείων υπολογίζεται ότι θα βρεθούν περίπου 60.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας (4-5 ετών) με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού η κυβέρνηση μπορεί να καθιέρωσε πριν από δύο χρόνια την υποχρεωτική προσχολική αγωγή, αλλά δεν φρόντισε ούτε φέτος να εξασφαλίσει κατάλληλες κτιριακές υποδομές και επαρκές προσωπικό.

Αυτό το σοβαρό θέμα θα θέσουν υπόψη του υπουργού Παιδείας την ερχόμενη Τρίτη (8 Σεπτεμβρίου) οι δάσκαλοι (ΔΟΕ) κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχουν μαζί του, καθώς κρίνουν ότι οι ελληνικές οικογένειες και κυρίως οι χαμηλόμισθοι θα βρεθούν σε δεινή θέση.

Ηδη χιλιάδες γονείς αναγκάστηκαν να στραφούν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και, βέβαια, να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για δίδακτρα και τροφεία, ενώ κάποιοι θα κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι αν τελικά δεν βρουν θέση στα δημόσια νηπιαγωγεία, με δεδομένο ότι δεν μπορούν να πληρώσουν ποσά που φτάνουν μέχρι και τα 500 ευρώ τον μήνα.

Φέτος, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η αύξηση των εγγραφών στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία έφτασε στο 80%.

Κενά
Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη τώρα, αφού, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, το υπουργείο Παιδείας μείωσε και τις προσλήψεις των νηπιαγωγών (για λόγους οικονομίας) κατά 50%. Από τις 1.000 προσλήψεις ανά έτος την τελευταία τριετία, φέτος προσελήφθησαν μόνο 500 νηπιαγωγοί, ενώ ούτε οι προσλήψεις αναπληρωτών δεν καλύπτουν τα κενά.

Το πρόβλημα με τα δημόσια νηπιαγωγεία είναι τεράστιο και όχι μόνο γιατί τα υπάρχοντα δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών, αλλά και γιατί σε ποσοστό που φτάνει το 70% κρίνονται ακατάλληλα για τη φιλοξενία μικρών παιδιών, καθώς στεγάζονται σε απαράδεκτα -κυρίως- νοικιασμένα κτίρια (καταστήματα, ισόγεια διαμερίσματα κ.ά.).

Η κατάσταση «αλαλούμ» που έχει δημιουργηθεί φαίνεται και από τα αριθμητικά στοιχεία που αφορούν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Συγκεκριμένα, το σχολικό έτος 2008-09 οι μαθητές στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία αυξήθηκαν συγκριτικά με το προηγούμενο έτος κατά περίπου 78%, ενώ τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία από 142 έφτασαν μέσα σε έναν χρόνο τα 268 (αύξηση 88,7%)!!

Οπως υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η πολιτεία εκχώρησε την προσχολική αγωγή όλων των προνηπίων και μεγάλο μέρος των νηπίων στους ιδιώτες και μετέτρεψε την προσχολική αγωγή από υποχρέωση του κράτους σε, επί πληρωμή, υποχρέωση της κοινωνίας.

Κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση ότι οριστικοποίησε την πολιτική της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, αφού δεν πάρθηκε κανένα μέτρο στην κατεύθυνση της ίδρυσης και ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων, για τον διορισμό νηπιαγωγών και για τη βελτίωση των υποδομών. Αντίθετα, όπως λένε οι δάσκαλοι, η κυβέρνηση προκρίνει τη «λύση» της ιδιωτικοποίησης και της μετακύλισης της ευθύνης για προσχολική αγωγή στους γονείς και στην κοινωνία. Επίσης, το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών παραμένει ακατοχύρωτο και δεν προσαρμόζεται στις εργασιακές κατακτήσεις της υπόλοιπης εκπαίδευσης.

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ 77,8% ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΕΡΥΣΙ
Ανθηση στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Θέση γι αυτό το ζήτημα έχουν πάρει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή πριν από λίγο καιρό και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Στρατάκης.

Οπως αναφέρει ο βουλευτής, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) τη σχολική χρονιά 2008-09, κατά την οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η υποχρεωτική φοίτηση των πεντάχρονων στο νηπιαγωγείο, ο αριθμός των μαθητών των ιδιωτικών νηπιαγωγείων εκτινάχτηκε κατά 77,8% σε σύγκριση με το 2007-08. Επομένως, ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς πολλοί γονείς δεν είχαν άλλη επιλογή, παρά τα οικονομικά τους προβλήματα, αφού τα δημόσια νηπιαγωγεία δεν μπορούσαν να δεχτούν τα παιδιά τους.

Ο ΣΥΝ σε σχετική ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η κυβέρνηση δύο και πλέον χρόνια μετά τη νομοθέτηση του μέτρου δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια για την ουσιαστική βελτίωση των υποδομών, ώστε όλα τα νήπια και προνήπια να απορροφούνται από τα δημόσια νηπιαγωγεία».

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

* Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ζητούν από το υπουργείο Παιδείας τα εξής:
* Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά.
* Ολα τα νήπια και προνήπια σε δημόσια νηπιαγωγεία.
* Κανένα τμήμα πάνω από 15 παιδιά.
* Ιδρυση 1.000 νέων νηπιαγωγείων και μόνιμοι διορισμοί 2.000 νηπιαγωγών, τώρα.
* Οχι στη μετατροπή του νηπιαγωγείου σε baby parking.
* Οχι στην αποκέντρωση και συγκεκριμένα στην υπαγωγή σχολικών μονάδων, νηπιαγωγείων και εκπαιδευτικών λειτουργιών στους δήμους.
* Κατοχύρωση διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών και παραπέρα εξίσωσή του με όλη την εκπαίδευση, σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου για ενιαίο ωράριο με βάση τα χρόνια υπηρεσίας από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
ntriga@pegasus.gr

(Πηγή ethnos.gr)