Tο στρες φέρνει κιλά

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Χάσατε τη δουλειά σας; Ανησυχείτε ότι μπορεί να σας συμβεί κάτι τέτοιο; Αισθάνεστε ότι δεν έχετε τον έλεγχο στη λήψη αποφάσεων στο χώρο εργασίας; Αν η απάντηση είναι ναι, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχετε αποκτήσει βάρος τελευταία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας ''American Journal of Εpidemiology'', δείχνει ότι οι βαρύτεροι άνδρες και γυναίκες όταν κυριεύονται από στρες έχουν την τάση να παίρνουν κιλά.

Η περιφέρεια των γυναικών επηρεάζεται από στρεσογόνες καταστάσεις, όπως είναι οι τεταμένες οικογενειακές σχέσεις, οι υπερβολικές εργασιακές απαιτήσεις, οι δυσκολίες στην εξόφληση λογαριασμών, καθώς και το αίσθημα ότι ''πνίγονται'' από τις συνθήκες της ζωής, υποστηρίζει η μελέτη.

Η έρευνα έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.355 ανδρών και γυναικών από το 1995 έως το 2004. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν ο Jason Block από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ο Jason Block και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος εξαιτίας των επαγγελματικών απαιτήσεων, της έλλειψης συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων, της δυσκολίας να πληρώσουν τους λογαριασμούς, καθώς και της έλλειψης ικανότητας να μαθαίνουν νέες δεξιότητες και να εκτελούν ενδιαφέροντα νέα καθήκοντα.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τον όρο "ψυχολογική ένταση" για να περιγράψουν τους παράγοντες, που προκάλεσαν την αύξηση του βάρους ενώ επισημαίνουν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν πιθανότερο να πάρουν κιλά, εφόσον είχαν ήδη υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Αντίθετα όσοι ήταν λεπτότεροι κάτω από τις ίδιες συνθήκες πίεσης δεν παρουσίαζαν την ίδια αύξηση βάρους σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

"Αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες με αντικείμενο τη σχέση μεταξύ του άγχους και της αύξησης του βάρους σε πληθυσμό των ΗΠΑ," σημειώνει ο Jason Block. "Οι διαπιστώσεις δείχνουν ότι το άγχος θα πρέπει να αναγνωρισθεί ως απειλή για την ευημερία των ενηλίκων, ιδίως εκείνων που είναι ήδη υπέρβαροι."

Οι άνθρωποι σε περιόδους στρες είναι πιθανό να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες και τα είδη των τροφίμων που καταναλώνουν συμφωνα με τους ερευνητές.

"Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων και τις εμφανείς διαφορές στην επίδραση της έντασης στην αύξηση του βάρους στα δύο φύλα'', αναφέρουν ο Jason Block και οι συνεργάτες του. "Ορισμένες πιέσεις εκτός των εργασιακών ή οικονομικών, συμπεριλαμβανομένης της γενικής κατάστασης της ζωής του ατόμου και των σχέσεών του με την οικογένεια, συνδέονται με αύξηση του βάρους των γυναικών αλλά όχι και των ανδρών, γεγονός που υποδηλώνει τις επιπτώσεις στο βάρος από ένα ευρύτερο φάσμα τομέων της ζωής για τις γυναίκες."

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι διαιτολόγοι καλό είναι να γνωρίζουν ότι τόσο στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, κάτι που αποδεικνύει ότι τα προγράμματα μείωσης άγχους στο χώρο εργασίας μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων.

Μίνα Ράλλη
(Πηγή cosmo.gr)