Ποιες ασθένειες προκαλεί η υπερβολική ζέστη

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η παρατεταμένη έκθεση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό σας και να προκαλέσει ασθένειες, όπως η θερμική εξάντληση, η θερμική κράμπα και η θερμοπληξία. Καθώς το σώμα σας προσπαθεί να αποβάλει την υπερβολική θερμότητα, το αίμα κατευθύνεται προς την επιφάνεια του δέρματος, με αποτέλεσμα λιγότερο αίμα να φτάνει στο μυαλό, τους μυς και τα άλλα όργανα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική σας δύναμη όσο και την ψυχική σας ικανότητα και να αποδειχτεί σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά επικίνδυνο.

Με τη μείωση της υπερβολικής έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες και με τη λήψη άλλων προληπτικών μέτρων, οι περισσότερες ασθένειες που συνδέονται με τη ζεστη μπορούν να αποφευχθούν. Τα άτομα που εργάζονται σε θερμό και υγρό περιβάλλον, όπως τα εργοστάσια, τα αρτοποιεία ή τα εργοτάξια, τώρα το καλοκαίρι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο, ακόμη και η υπερβολική έκθεση στην παραλία έστω και τις απογευματινές ώρες μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αν αγνοήσετε κάποια προειδοποιητικά σημάδια.

Η άμεση θεραπεία βοηθάει στις περισσότερες περιπτώσεις στη γρήγορη ανάκαμψη από την ασθένειες θερμότητας. Ωστόσο, η θερμοπληξία μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά.

Παράγοντες κινδύνου

Οι ασθένειες,που προκαλούνται από την υπερβολική ζέστη, μπορεί να εκδηλωθούν σχεδόν στον καθένα. Αλλά οι χρόνια αλκοολικοί, οι ηλικιωμένοι και τα παχύσαρκα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς επίσης και τα άτομα που παίρνουν ορισμένα φάρμακα, όπως αντιισταμινικά και αντικαταθλιπτικά χάπια. Η πολύ υγρασία ακόμη αυξάνει τον κίνδυνο γιατί αλληλεπιδρά με την εξάτμιση του ιδρώτα.

Η θερμοπληξία, η θερμική εξάντληση και η θερμική κράμπα συμβαίνουν όταν το σώμα δεν μπορεί να δροσιστεί επαρκώς μόνο του. Ωστόσο υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Η θερμική εξάντληση συμβαίνει όταν το σώμα χάνει μεγάλες ποσότητες νερού και άλατος μέσω της υπερβολική εφίδρωσης, ιδίως στη διάρκεια σκληρής σωματικής εργασίας ή άσκησης. Η απώλεια των βασικών υγρών μπορεί να διαταράξει την κυκλοφορία και να επηρεάσει την εγκεφαλική λειτουργία. Τα άτομα που έχουν προβλήματα με την καρδιά ή με τις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε θερμική εξάντληση.

Όπως και στη θερμική εξάντληση, η θερμική κράμπα μπορεί να εμφανιστεί, όταν το σώμα χάνει υπερβολικές ποσότητες υγρών και άλατος. Αυτή η ανεπάρκεια, η οποία συνοδεύεται από την απώλεια των άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως κάλιο και μαγνήσιο, συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης.

Η θερμοπληξία, η πιο σοβαρή από τις ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα, συμβαίνει όταν το σώμα πάσχει από μακρά, έντονη έκθεση σε θερμότητα και χάνει την ικανότητά του να κρυώσει. Στην παρατεταμένη και υπερβολική ζέστη το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος συνήθως δυσλειτουργεί.

Αυτό μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να ιδρώνει και, κατά συνέπεια, να κρυώσει. Όσοι έχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις - όπως η κυστική ίνωση ή το σκληρόδερμα - που μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να ιδρώσει μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης θερμοπληξίας.

(Πηγή cosmo.gr)