Οι παγετώνες στην Αλάσκα λιώνουν γρήγορα

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τρεις μεγάλοι παγετώνες στην Αλάσκα και στη πολιτεία Ουάσινγκτον έχουν συρρικνωθεί δραματικά, μία σαφής ένδειξη ενός θερμότερου κλίματος, σύμφωνα με μία μελέτη που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα από την αμερικανική Γεωλογική Επιθεώρηση.

Οι τρεις παγετώνες, δύο στην Αλάσκα και ένας στην Ουάσινγκτο, αποτελούν αντικείμενο στενής επιστημονικής παρακολούθησης από το 1957.

«Είναι οι τρεις παγετώνες στη Βόρεια Αμερική που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μαζική αλλαγή», δήλωσε στο Ανκορέιτζ της Αλάσκας Σαντ Ο Νιλ ειδικός της Επιθεώρησης για τους παγετώνες που είναι ένας από τους συντάκτες της μελέτης. «Οι τρεις παγετώνες έχουν διαφορετικό κλίμα, ενώ παρουσιάζουν παρόμοια μορφή συμπεριφοράς και αυτή η συμπεριφορά είναι η απώλεια μάζας», ανέφερε.

Επιστήμονες παρακολουθούν από κοντά το τήξιμο των παγετώνων καθώς μία αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα απειλούσε τις παραθαλάσσιες και τις κατώτερες περιοχές ανά το κόσμο. Η μάζα των τριών παγετώνων έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία 15 χρόνια παρατηρεί η USGS.

Σύμφωνα με τον Ο Νιλ, από μόνοι τους οι παγετώνες και οι αλλαγές τους δεν αποτελούν απόδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά η συμπεριφορά τους ταιριάζει σε μία μορφή θερμότερου ή ξηρότερου καιρού ή και τα δύο, πρόσθεσε.

(Πηγή ant1online.gr)