Στερούν τα φάρμακα κατά του καρκίνου από ασθενείς!

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Δεν μας εκπλήσει πλέον η παρακάτω ιστορία και αυτό και μόνο το γεγονός είναι τραγικό! Δεν μας εκπλήσει το γεγονός ότι σε ένα δημόσιο νοσοκομείο ή μάλλον στο βασικό μας αντικαρκινικό νοσοκομείο το βασικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα τελέιωσε!

Έτσι απλά οι ασθενείς, που παλεύουν άνισα με τον καρκίνο του πνεύμονα δεν έχουν στην διάθεσή τους ούτε τα αυτονόητα! Το φάρμακο για την όποια προσπάθεια να κρατηθούν στη ζωή.

Η ιστορία αποκαλύπτεται σήμερα μέσα από το δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή. Εδώ και 10 μέρες το τέρας της γραφειοκρατίας χτυπά και το νοσοκομείο Μεταξά και οι ασθενεί είτε απλά δεν λαμβάνουν τη θεραπεία τους, είτε οι γιατροί αναγκάζονται να τους αλλάξουν το βασικό φάρμακο με κάποιο άλλο, παρεμφερές. Αρκετοί ζητούν μάλιστα οι ίδιοι από τους γιατρούς τους εναλλακτικές λύσεις, καθώς το διάστημα μεταξύ των χημειοθεραπειών δεν μπορεί -και δεν πρέπει λένε οι θεράποντες- να ξεπερνάει ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

«Η συγκεκριμένη ουσία»,δήλωσε στην εφημερίδα Καθημερινή ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης, «χορηγείται κατά κανόνα από δύο συγκεκριμένες εταιρείες. Γνωρίζουμε ότι το φαρμακείο του νοσοκομείου έχει κάνει τη σχετική παραγγελία, η οποία ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί». Οπως εξηγεί ο κ. Αθανασιάδης αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην προμήθεια, αλλ’ ότι υπάρχει οικονομική εκκρεμότητα. «Αποτέλεσμα», λέει ο κ. Αθανασιάδης, «είναι να μη γίνονται οι χημειοθεραπείες. Και όπως όλα δείχνουν δεν θα γίνονται τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου».

«Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο φάρμακο και φθηνό. Προς το παρόν δίνουμε ένα άλλο στους ασθενείς», λέει στην εφημερίδα ο διευθυντής της Β΄ Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου κ. Ν. Μυλωνάκης. Αν και είναι καθησυχαστικός ως προς τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες αυτής της έλλειψης ο κ. Μυλωνάκης, επισημαίνει πως «οτιδήποτε ξεφεύγει από το θεραπευτικό σχήμα που έχουμε καθορίσει, δεν είναι ιδανικό». Ξεκαθαρίζει όμως ότι δεν πρόκειται για ζήτημα οικονομικό, μάλλον για πρακτικό. Ενας από τους λόγους που συνέβη αυτό, είναι ότι αυξήθηκαν οι υπό θεραπεία ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο και τα αποθέματα εξανεμίστηκαν γρηγορότερα απ’ όσο ήταν αναμενόμενο. Ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετώπισαν την σοβαρότατη υπόθεση οι αρμόδιοι υπάλληλοι του νοσοκομείου «Μεταξά» είναι ότι η πληροφορία για τη συγκεκριμένη έλλειψη έφθασε στο γραφείο του διοικητή μόλις πρόσφατα και ενώ ήδη αρκετοί ασθενείς είχαν χάσει το προκαθορισμένο ραντεβού τους. Οπως εξηγεί γιατρός του νοσοκομείου η προμήθεια της συγκεκριμένης ουσίας (ονόματι πλατίνη): «είναι και επιλογή και αναγκαιότητα».

(Πηγή madata.gr)