Ο γάμος κάνει καλό στην υγεία

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα άτομα που είναι παντρεμένα και παραμένουν μέσα στον γάμο απολαμβάνουν καλύτερη υγεία από τους αενάως εργένηδες, αλλά η απώλεια του συντρόφου μπορεί να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην υγεία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Health and Social Behavior.

Ιστορικά, οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι έγγαμοι ως ομάδα τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία από τους άγαμους, αν και πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι τα πλεονεκτήματα υγείας που προκύπτουν από τον γάμο εξασθενούν.

Στην παρούσα μελέτη την Δρ Λιντα Γουέιτ από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, διαπιστώνεται ότι οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι Αμερικανοί που είναι παντρεμένοι τείνουν να βαθμολογούν υψηλότερα την υγεία τους, συγκριτικά με άτομα που δεν έχουν παντρευτεί ποτέ. Επίσης αναφέρουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και περιορισμούς της κινητικότητά τους.

Απ' την άλλη, τα άτομα που είναι διαζευγμένα ή τελούν εν χηρεία έχουν χειρότερο αποτέλεσμα από τα άτομα που δεν έχουν παντρευτεί ποτέ, σε συγκεκριμένους δείκτες υγείας, περιλαμβανομένου του αριθμού των χρόνιων παθήσεων υγείας που αναφέρουν. Τα άτομα που ήταν κάποτε έγγαμοι αναφέρουν κατά μέσο όρο 20% περισσότερες παθήσεις και 23% περισσότερους περιορισμούς.

Ένας δεύτερος γάμος φαίνεται να μειώνει μερικές από τις επιπτώσεις στην υγεία που έχει το διαζύγιο ή η χηρεία. Ωστόσο, άνδρες και γυναίκες που έχουν ξαναπαντρευτεί γενικά έχουν χειρότερη υγεία από εκείνους που έχουν έναν διαρκή έγγαμο βίο.

Η απώλεια του έγγαμου βίου λόγω διαζυγίου ή χηρείας είναι μια εξαιρετικά αγχώδης κατάσταση και η κατάσταση αυτή τελικά επηρεάζει και την υγεία.

«Σκεφτείτε την υγεία ως τα χρήματα που αποταμιεύουμε στην τράπεζα. Σκεφτείτε τον γάμο ως μηχανισμό συντήρησης ή ενίσχυσης της υγείας. Σκεφτείτε το διαζύγιο ως μια περίοδο με πολύ υψηλές δαπάνες», εξηγεί η ερευνήτρια.

Τα στοιχεία βασίστηκαν σε έρευνα που έγινε σε δείγμα 9.100 Αμερικανών 50 ετών και άνω που είχαν πάρει μέρος σε εθνική δημοσκόπηση υγείας το 1992.

Συνολικά, το 55% ήταν διαρκώς παντρεμένοι, το 4% δεν είχε παντρευτεί ποτέ και οι υπόλοιποι ήταν διαζευγμένοι ή χήροι τουλάχιστον μια φορά.

Η οικογενειακή κατάσταση σχετίστηκε με την συνολική κατάσταση της υγείας ακόμη και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν την ηλικία, το φύλο, τη φυλή και το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων.

Πάντως σε καμιά περίπτωση τα ευρήματα της μελέτης δεν σημαίνουν ότι απλώς το να μένει κανείς μέσα σ' έναν γάμο θα του προσφέρει οφέλη για την υγεία του.

Ένα μειονέκτημα της μελέτης είναι ότι δεν περιλάμβανε στοιχεία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάμου. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα άτομα που παραμένουν σε έναν μη ευτυχισμένο γάμο τείνουν να έχουν αυξημένους κινδύνους υγείας όπως υπέρταση, κατάθλιψη και καρδιακή νόσο.
news.in.gr