Πόσες αξονικές χρειάζονται για να αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι αξονικές τομογραφίες δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, εκτός κι αν υποβληθεί κανείς σε μερικές δεκάδες από αυτές στη διάρκεια της ζωής του, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Μελετώντας το ιστορικό 31.462 εθελοντών, που είχαν κάνει τουλάχιστον μία αξονική τα τελευταία 22 χρόνια, διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται κατά 12% στους ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε περισσότερες από 38 αξονικές, ενώ σε όσους κάνουν από 20 έως 37 αυξάνεται κατά 1%.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Radiology», η δράση της ακτινοβολίας από τις αξονικές είναι αθροιστική και τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το ενδεχόμενο καρκίνου όποιος κάνει λίγες αξονικές.

«Η αύξηση του κινδύνου είναι ουσιαστική όταν έχει υποβληθεί κανείς σε περισσότερες από 38 αξονικές», τονίζουν.

Από τους εθελοντές της μελέτης, το 33% είχαν κάνει 5 έως 21 αξονικές, το 5% 22 έως 37 και το 1% από 38 έως... 132!

Συνολικά, το 15% των εθελοντών είχαν λάβει στη διάρκεια των 22 ετών δόσεις ακτινοβολίας που αντιστοιχούσαν σε περισσότερες από 1.000 ακτινογραφίες θώρακος. Ωστόσο, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου διέτρεχε το 8% που είχαν κάνει τις περισσότερες αξονικές.

Οι ερευνητές τονίζουν πως οι ασθενείς που κάνουν δεκάδες αξονικές καλό είναι να συζητούν με τον γιατρό τους το ενδεχόμενο εναλλακτικών εξετάσεων.

(Πηγή ygeia.tanea.gr)