Εξέταση αίματος θα ανιχνεύει έγκαιρα τον καρκίνο στον πνεύμονα

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Εξέταση αίματος που ανιχνεύει 9 ουσίες στο αίμα μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει ασφαλή τρόπο διάγνωσης καρκίνου στον πνεύμονα σε αρχικό στάδιο, ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρία που το ανέπτυξε.

Το τεστ ενδεχομένως θα επιτρέψει την έγκαιρη αγωγή κατά του καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος συνήθως δεν εντοπίζεται πριν εξαπλωθεί, ανακοίνωσε η εταιρία Celera.

Ο Dr. Harvey Pass, του Πανεπιστημίου New York, που βοήθησε στη δοκιμή του διαγνωστικού τεστ δήλωσε ότι η ανάπτυξή του αποτελεί μια από τις περισσότερο υποσχόμενες εργασίες που έχει δει όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Οι ερευνητές εξέτασαν ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στον πνεύμονα πρώτου σταδίου και παρατήρησαν ότι το τεστ εντόπισε τον καρκίνο με ακρίβεια μεγαλύτερη του 90%. Το τεστ χρησιμοποιεί μαζικό σπεκτρόμετρο για την ανίχνευση 9 ουσιών στο αίμα. Οι ερευνητές εργάζονται επίσης σε πιο απλό τεστ που ανιχνεύει 6 ουσίες, ανακοίνωσαν στη Διεθνή Ενωση για την Ερευνα του Καρκίνου του Πνεύμονα, στο Σαν Φρανσίσκο.

Συνολικά εξέτασαν 103 ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα και καπνιστές που δεν έπασχαν από τη νόσο. Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, σκοτώνοντας 1,2 εκατ. ανθρώπους το χρόνο. Τα περισσότερα περιστατικά διαγιγνώσκονται όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί από τον πνεύμονα και δεν μπορεί να θεραπευτεί.

(Πηγή)