Δείτε το βίντεο: Ξεκινά την Τρίτη η πρώτη δίκη για τη γενοκτονία της Ρουάντα

Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η πρώτη δίκη για τη γενοκτονία της Ρουάντα πρόκειται να ξεκινήσει την Τρίτη στη Φινλανδία. Ο Φρανσουά Μπαζαραμπά, πρώην Βαπτιστής ιερωμένος στη Ρουάντα, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης για το ρόλο του στις σφαγές που διέπραξαν Χούτου στη χώρα το 1994.

Ο Μπαζαραμπά είχε ζητήσει άσυλο στη Φινλανδία το 2003 και προφυλακίστηκε το 2007. Οι αρχές της Φινλανδίας απέρριψαν το Φεβρουάριο το αίτημα έκδοσης του κατηγορούμενου από μέρους της Ρουάντα, εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσον η δίκη του εκεί θα ήταν δίκαιη.

Νόμος στη Φινλανδία επιτρέπει να δικάζονται κατηγορούμενοι για εγκλήματα όπως οι γενοκτονίες, όπου κι αν έχουν συμβεί.

Η Ρουάντα κατηγορεί τον πρώην ιερωμένο ότι ενορχήστρωσε τις δολοφονίες 5.000 ανθρώπων το 1994 στη χώρα. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Η δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, θα διεξαχθεί στο Πόρβο, όπου ζούσε ο Μπαζαραμπά, περίπου 50 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας.

Συνολικά 800.000 Τούτσι και Χούτου που δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν στη γενοκτονία αφανίστηκαν. Η εθνική υπηρεσία ερευνών της Φινλανδίας εξέτασε πάνω από 100 αυτόπτες μάρτυρες στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση, τους περισσότερους στο εξωτερικό, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές.

Σε περίπτωση που του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης, θα εκτίσει τουλάχιστον 12 χρόνια.

Δείτε το βίντεο εδώ

(Πηγή tvxs.gr)