Καίγονται σπίτια και στην Ανθούσα

Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook


Έξι μεγάλα μέτωπα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, ενώ έκλεισε η Λεωφόρος Μαραθώνος για να διευκολυνθεί το έργο των πυροσβεστών. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί η περιοχή της Ανατολικής Αττικής, μετά από απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτη Μουζά, κατόπιν προφορικής συνεννόησης με το νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδα Κουρή. Ενισχύσεις αναμένονται από την Ιταλία και τη Γαλλία.

Σπίτια κάηκαν στη Ροδόπολη, το Γραμματικό, τον Βαρνάβα,τον Μαραθώνα και την Ανθούσα, ενώ στην Καλλιθέα Πεντέλης, στο Άνω και Κάτω Σούλι απειλούνται κατοικίες. Δραματική η κατάσταση στον οικισμό Αγ. Αθανάσιος Παλλήνης όπου απειλούνται σπίτια και οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή, ενώ η φωτιά έχει φτάσει στις αυλές των σπιτιών στον οικισμό της Αγ. Παρασκευής στον Άγιο Στέφανο. Επίσης, στην Άνοιξη η φωτιά βρίσκεται στα πρώτα σπίτια του οικισμού.

Ο άνεμος είναι ενισχυμένος και φτάνει τα 5-6 μποφόρ, με αποτέλεσμα να σημειώνονται αναζωπυρώσεις σε αρκετές περιοχές. Στη Σταμάτα και στο Μαραθώνα οι διαρκείς αναζωπυρώσεις κατακαίουν πευκοδάση.Η πυρκαγιά έχει κάψει δασικές και αγροτικές εκτάσεις και έχει προκαλέσει μικρές και μεγαλύτερες φθορές σε κατοικίες, κυρίως στο Διόνυσο και το Διονυσοβούνι, τη Ροδόπολη, την Αμυγδαλέζα, τη Ραπεντόσα και στον Αγ. Στέφανο.

Οι πυροσβέστες σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις και άλλους φορείς, δίνουν μάχη με τις φλόγες σε όλα τα συνεχιζόμενα πύρινα μέτωπα. Οι εναέριες επιχειρήσεις πυρόσβεσης έχουν ξεκινήσει και σε όλα τα μέτωπα οι πυροσβεστικές δυνάμεις παλεύουν με τις φλόγες.

Νωρίτερα, τη νύχτα του Σαββάτου, στο Μαραθώνα οι φλόγες έφτασαν μέχρι την καφετέρια που βρίσκεται κοντά στο φράγμα του Μαραθώνα, ενώ η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές σπιτιών σε Γραμματικό και Βαρνάβα. Ακόμα, δύο διαφορετικές εστίες εκδηλώθηκαν στη λεωφόρο Πάρνηθας, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Στο Βαρνάβα αναφέρονται περισσότερα από 10 σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Σημαντικό μέτωπο εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και στο Κουκουνάρι Σταμάτας όπου σημειώθηκαν καταστροφές σε σπίτια του οικισμού.

Νέα επίσκεψη Καραμανλή στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής, όπου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τα μέτωπα της πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική.

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «αντιμετωπίζουμε μια πολύ μεγάλη δοκιμασία» και ότι αυτή τη στιγμή καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις επίγειες δυνάμεις μέχρι το ξημέρωμα που θα ξαναρχίσουν οι εναέριες επιχειρήσεις.

«Εκείνο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και καλό είναι αυτή την ώρα να ακολουθούν όλοι πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

(Πηγή μαδατα.γρ)