Κίνα και Ινδία ψάχνουν τη «χρυσή τομή» για το περιβάλλον

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Μικρή πρόοδος έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής όσον αφορά στη συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με τα «εμπορικά και πολιτικά συμφέροντα» να εξακολουθούν να κυριαρχούν, σύμφωνα με τον Κινέζο υπουργό Σιέ Ζενχουά.

Ο αρμόδιος για θέματα κλιματικής αλλαγής στην Κίνα, είχε διήμερες συνομιλίες με τον Ινδό υπουργό Περιβάλλοντος, Τζαϊράμ Ραμές και οι δύο χώρες προσπάθησαν να συγχρονίσουν τις θέσεις τους ενόψει της επικείμενης Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, στην Κοπεγχάγη.

«Οι ανεπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι, ακόμα, δύο μεγάλες αντίπαλες ομάδες και ο πυρήνας της διαφωνίας εξακολουθεί να είναι το μέρος της ευθύνης της κάθε χώρας στη μείωση των εκπομπών ρύπων, στη χρηματοδότηση και στη μεταφορά τεχνολογίας», είπε ο κ. Ζενχουά, σύμφωνα με το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Σινχουά».

Από την πλευρά του, ο κ. Ραμές, ο οποίος τις επόμενες εβδομάδες θα ταξιδέψει σε Ουάσιγκτον, Στοκχόλμη και Όσλο για να συζητήσει τις ινδικές θέσεις, χαρακτήρισε «άδικη» την περιγραφή των δύο αναδυόμενων Ασιατών γιγάντων ως μια δυνάμει παρελκυστική ομάδα.

«Επιθυμούμε μια συμφωνία με περιεχόμενο, όχι σαν το Κιότο, όπου οι χώρες ανέλαβαν υποχρεώσεις και για κάποιο λόγο δεν αντεπεξήλθαν σε αυτές», προσέθεσε ο Ινδός υπουργός Περιβάλλοντος.

Στην έκθεση την οποία υπέβαλε στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, ο κ. Ζενχουά εξέφρασε παράπονα ότι οι ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν, προς το παρόν, υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά στη χρηματοδότηση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μεταφορά τεχνολογίας. «Έχουν συζητήσει πολύ και έχουν κάνει λίγα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κινέζος υπουργός.

Την εβδομάδα αυτή, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο (το κινεζικό κοινοβούλιο) αναμένεται να υιοθετήσει απόφαση για την κλιματική αλλαγή. Όπως σημειώνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", το Πεκίνο έχει δηλώσει προσφάτως ότι είναι ανοιχτό να συζητήσει ανώτατο όριο εκπομπών, αλλά συνδύασε
την ευελιξία του με την έμμονη θέση ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για να αγγίξουν οι κινεζικές εκπομπές ρύπων το ανώτατο όριό τους.

(Πηγή Α.Π.Ε.)