Mωρά | Μικρά ... νέα!

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

# Σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βερτζίνια, η εγκυμοσύνη βοηθά στην πρόληψη ασθενειών οι οποίες εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικίας και πλήττουν κυρίως το κεντρικό νευρικό σύστημα.

# Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα μωρά που γεννιούνται από καπνίστριες γυναίκες είναι πιο ευερέθιστα

# Ο καφές κάνει κακό! Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 18.000 εγκύους, αποδείχτηκε ότι όσες γυναίκες πίνουν 4 με 8 φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 80% πιθανότητες να αποβάλουν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μέγιστη επιτρεπτή ποσότητα καφέ είναι 3 φλιτζάνια την ημέρα και καλύτερα μετά τον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης.

# Οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους καταναλώνουν φαγητά με πολλά λιπαρά φέρνουν στον κόσμο παιδάκια που μελλοντικά μπορεί να παρουσιάσουν καρδιακές παθήσεις.

# Ο θηλασμός είναι πολύ σημαντικός. Πρώτη γεύση του παιδιού το μητρικό γάλα ενισχύει τον δεσμό με τη μητέρα. Είναι σημαντική στιγμή και για τους δύο, τόσο ψυχολογική όσο και φυσική διότι η μητέρα παράγει "θετικές ορμόνες" ενώ το παιδί δέχεται θρεπτικές ουσίες και αντισώματα.

# Κατά τη διάρκεια του θηλασμού αποφύγετε να καταναλώνετε τρόφιμα όπως το λάχανο, το σκόρδο, τα σπαράγγια, το κρεμμύδι, τις αγκινάρες, το ξύδι, διάφορες κονσέρβες, τα αλλαντικά, τα τυριά, τα μπαχαρικά, το αλκοόλ, τον καφέ, τη σοκολάτα και το φασκόμηλο.

# Τα μωρά έχουν την αίσθηση της γεύσης και της όρεξης. Επομένως, δεν αρκεί να τα ταΐζουμε μόνο με τροφές που θεωρούμε ότι είναι οι σωστές. Πρέπει ανάμεσα σε αυτά τα γεύματα να δίνουμε την ελευθερία στο μωρό να επιλέξει και κάτι που προτιμάει να φάει και μόνο όταν πραγματικά πεινάει.

# Τα μωρά, σε σχέση με το βάρος τους, χρειάζονται περισσότερο σίδηρο από έναν ενήλικα, ειδικά στην αρχή του αποθηλασμού. Σε αυτήν την περίοδο εξαντλεί τα αποθέματα που του προσέφερε η μητέρα κατά την εγκυμοσύνη.

# Όταν τα παιδάκια είναι ακόμη σε μικρή ηλικία, πολύ συχνά σκοντάφτουν και χτυπάνε το επάνω χείλος τους.
Ξεπλύνετε την πληγή με λίγο δροσερό νερό και πιέστε ελαφρά το χείλος του, για να σταματήσει η αιμορραγία.

# Αν το παιδάκι σας δεν τρώει το γιαούρτι, μετατρέψτε το σε πόσιμη μορφή. Χτυπήστε στο μπλέντερ λίγο γιαούρτι με μερικά κομμάτια φρούτου (πχ ροδάκινο) και σερβίρετέ το σε ποτήρι με καλαμάκι.

# Προσέξτε! Υπάρχουν μωράκια που κοιμούνται για 6 συνεχείς ώρες, χωρίς να ξυπνάνε καθόλου. Μην ανησυχείτε! Αρκεί να είναι κανονικές οι φυσιολογικές λειτουργίες του και να αυξάνεται κάθε εβδομάδα το βάρος του.

# Αν το μωράκι σας έχει λόξιγκα, μην επιχειρήσετε να του δώσετε νερό με ανθρακικό, να το κάνετε να ξεχαστεί, να το τρομάξετε ή να του κλείσετε τη μύτη. Το μόνο που θα καταφέρετε με τα παραπάνω είναι να χειροτερέψετε την κατάσταση.
Δώστε του λίγο χλιαρό νεράκι. Κουνήστε ελαφρά τη μυτούλα του, ώστε να φταρνιστεί ή συνεχίστε να το ταΐζετε με το μπιμπερό, ώστε να ρυθμιστεί η αναπνοή του.

# Μιλήστε στο μωρό σας, εκείνο σας καταλαβαίνει. Αν δεν ξέρετε πώς να επικοινωνήσετε με το μωρό σας γιατί το θεωρείτε ένα ανθρωπάκι, το οποίο δεν καταλαβαίνει και πολλά, γράψτε λάθος. Πρέπει να είστε ειλικρινείς και να το αντιμετωπίζετε ως νοήμον άτομο. Είναι ατελείωτοι οι δρόμοι επικοινωνίας με ένα μωρό και κάθε γονιός «ταξιδεύει» περισσότερους από έναν.
Μην κάνετε καμιά κίνηση, τουλάχιστον όταν είστε γύρω από το μωρό σας, χωρίς να μιλήσετε γι’ αυτήν. Αφηγηθείτε τη διαδικασία του ντυσίματος: «Τώρα βάζω την πάνα σου… να και το μπλουζάκι πάνω από το κεφάλι σου… τώρα κουμπώνω την ποδιά σου». Στην κουζίνα περιγράψτε το πλύσιμο των πιάτων ή τα μπαχαρικά που βάζετε στη σάλτσα της μακαρονάδας, γενικά την όλη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου, εξηγήστε του για το σαπούνι και το ξέβγαλμα και ότι το σαμπουάν κάνει τα μαλλιά να λάμπουν και να είναι καθαρά. Δεν πειράζει αν το μωρό σας δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι ακριβώς λέτε. Οι περιγραφές για την κάθε διαδικασία σας βοηθούν να μιλάτε συνέχεια και το μωρό να ακούει, οδηγώντας το έτσι στο «μονοπάτι» της αντίληψης.
Μην περιμένετε μέχρι το μωρό να μπορεί να δώσει απαντήσεις για να αρχίσετε εσείς να κάνετε ερωτήσεις. Φανταστείτε τον εαυτό σας ως ρεπόρτερ και το μωρό σας ως μια συναρπαστική προσωπικότητα που σας παραχωρεί συνέντευξη. Οι ερωτήσεις μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη μέρα σας, για παράδειγμα μπορείτε να ρωτάτε: «Θα ήθελες να φορέσεις το κόκκινο παντελόνι ή την πράσινη φόρμα;» ή «ο ουρανός δεν έχει ένα όμορφο μπλε χρώμα σήμερα;» ή «να αγοράσω φασολάκια σήμερα ή μπρόκολο;». Σταματήστε για να ακούσετε την απάντηση (μια μέρα το μωρό σας θα σας εκπλήξει με μια απάντηση).Δώστε στο μωρό μια ευκαιρία. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα βρέφη που οι γονείς τους μιλούν με αυτά και όχι σε αυτά μαθαίνουν να μιλούν νωρίτερα. Δώστε στο μωρό την ευκαιρία να γουργουρίσει, να κελαρύσει ή να προλάβει να χαχανίσει.

(Πηγή woman life)