Μια ιστορία τρόμου από την Αφρική.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Thiaroye Sur Mer, Σενεγάλη - Πρώτα ξεκίνησε από τα ζώα. Οι κατσίκες έπεφταν στο έδαφος και αρνούνταν να σηκωθούν , τα κοτόπουλα πέθαιναν ομαδικά και τα σκυλιά άρχισαν να εξαφανίζονται.
Μετά πήρε τα παιδιά. Βρέφη σταμάτησαν να περπατούν και τα πόδια τους σταμάτησαν να τα υποστηρίζουν. Οι γυναίκες γεννούσαν νεκρά παιδιά και τα νεογνά μαράζωναν και πέθαιναν. Κάποιοι είπαν ότι τα σπίτια ήταν καταραμένα. Άλλοι μιλούσαν για κατάρα που έπεσε στις οικογένειες.

Η μστηριώδης ασθένεια σκότωσε 18 παιδιά πριν καν το προσέξει κάποιος από τον έξω κόσμο. Όταν το έκαναν, όταν δηλαδή η τηλεόραση έδειξε τον θρήνο των γονιών, όταν οι γιατροί διατάχθηκαν να πράξουν περισσότερα τεστ, όταν η πολιτισμένη Δύση έστειλε ειδικούς, τότε βρήκαν ότι η τραγωδία δεν οφείλεται σε πολυομυελίτιδα ή ελονοσία ή AIDS ή οποιαδήποτε άλλη γνωστή ασθένεια που σκοτώνει τους φτωχούς της Αφρικής.
Ανακάλυψαν μόλυβδο.
Για χρόνια οι σιδεράδες της πόλης αφαιρούσαν τον μόλυβδο από τις παλιές μπαταρίες αυτοκινήτου, τον έλιωναν και τον έκαμναν βαρύδια για τα δίχτυα των ψαράδων. Είναι μια επικίνδυνη διαδικασία που άφηνε μικρά κομμάτια τοξικού μολύβδου στο χώμα και που με τα χρόνια συγκεντρώθηκε σε μεγάλες ποσότητες.

Μια πενταετία περίπου πριν, η τιμή του στη διεθνή αγορά πενταπλασιάστηκε και έμποροι από την Ινδία άρχισαν να έρχονται και να ζητούν τα απομεινάρια αυτά. Προσφέρθηκαν να αγοράζουν τον μόλυβδο για 60 cent το κιλό. Έτσι οι κάτοικοι άρχισαν να σκάβουν με ένα φτυάρι το χώμα και να το μεταφέρουν με σακούλες στα σπίτια τους. Εκεί ξεχώριζαν τον μόλυβδο κοσκινίζοντας το χώμα και σε μια ώρα, ο μόλυβδος που απέμενε τους απέδιδε όσα χρήματα θα κέρδιζαν από μια ολόκληρη μέρα εργασίας στην αγορά. Έτσι άρχισαν να δημιουργούνται σωροί από μόλυβδο σε κάθε γειτονιά και τότε ήταν που άρχισαν και τα συμπτώματα της ασθένειας.
Μετά την γνωστοποίηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους αιματολογικούς ελέγχους, οι μητέρες και τα παιδιά τους βρέθηκαν να έχουν 1.000 μικρογραμμάρια μολύβδου ανά λίτρο αίματος την ώρα που μόνο 100 μικρογραμμάρια αρκούν για να προκαλέσουν διαταραχές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά.
Ο αποκαλούμενος Τρίτος Κόσμος εδώ και δεκαετίες αποτελεί την χωματερή του αναπτυγμένου κόσμου για τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα. Οι περισσότερες εταιρίες παραγωγής και ανακύκλωσης μολύβδου και άλλων επικίνδυνων τοξικών έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητες τους σε φτωχές χώρες που η άγνοια των ανθρώπων και η ανοχή των πολιτικών τις διατηρούν αρκετά κερδοφόρες. Η ιστορία αυτή αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα "εξαγωγής" πολιτισμού των δυτικών κοινωνιών στους φτωχούς του κόσμου.

(Πηγή http://www.psaxtiria.com)