Τα βιοκλιματικά κτίρια λύση εξοικονομούν σημαντική ενέργεια

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα βιοκλιματικά κτίρια είναι ό,τι πιο σύγχρονο και οικολογικό στο θέμα της κατοικίας. Εκτός από την ταχύτητα αποπεράτωσής τους, η οποία είναι εκπληκτική αφού χρειάζονται μόνον εξήντα ημέρες για την κατασκευή ενός κτίσματος 100τ.μ., τα σπίτια αυτά εξοικονομούν και σημαντική ενέργεια.

Μέσα στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους διαθέτουν διογκωμένη πολυστερίνη, η οποία όμως είναι χωρίς χημικά πρόσθετα κατά την παραγωγή της και είναι ικανή να διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία των δωματίων σταθερή ύστερα από ελάχιστη θέρμανση ή ψύξη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αν θερμανθεί ή ψυχθεί ένα δωμάτιο για δεκαπέντε λεπτά, η θερμοκρασία σε αυτό θα διατηρηθεί σταθερή για τις επόμενες πέντε με επτά ώρες! Αυτό σημαίνει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας σε ρεύμα, αν και τα ηλιακά πάνελ που διαθέτει έτσι κι αλλιώς μειώνουν αισθητά τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η λογική και η τεχνογνωσία αυτή μπορούν να επιτρέψουν να κατασκευαστούν μεγάλα σπίτια, πολυώροφα, επαγγελματικά κτίρια εκθέσεων και εργοστασιακά, σε τυποποιημένα ή ελεύθερα σχέδια ανεξαρτήτως τετραγωνικών κι έτσι να δοθεί λύση στην κατανάλωση ενέργειας από μεγάλες εργοστασιακές μονάδες. Οσο πιο μεγάλο είναι ένα κτίριο τόσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση ενέργειας. Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και το ψύχος τον βαρύ χειμώνα θέτουν σε μόνιμη λειτουργία τον κλιματισμό και είναι τεράστια απώλεια και πληγή για το περιβάλλον!

(Πηγή)