Συμβουλή για γονείς | Διαβάστε το

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

_Παιδί εξαφανίστηκε μέσα στο πλήθος η σε πάρκο..
_Βρέφος εξαφανίστηκε από ξεχασμένη ανοιχτή πόρτα..
_Έφηβη δεν επέστρεψε από τα ψώνια..

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο δηλώνονται ως 'εξαφανισμένα'.

Όλοι γνωρίζουμε πάνω κάτω, το τι κάνουν οι αρχές και πώς δραστηριοποιούνται, μόλις λάβουν μια τέτοια ειδοποίηση.
Η ερώτηση είναι άλλη. Εσείς σαν γονείς, πώς θα μπορούσατε στην περίπτωση αυτή να βοηθήσετε τις αρχές;

Ορίστε μια ενδιαφέρουσα συμβουλή: κρατάτε πάντοτε φυλαγμένες και έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, πληροφορίες, οι οποίες θα βοηθούσαν στον εντοπισμό και την αναγνώριση/ανεύρεση του η των παιδιών σας, για να τις παραδώσετε στις αρχές κατά την στιγμή της δήλωσης εξαφάνισης παιδιού.

Υπάρχει ένα "kit" που έχει κυκλοφορήσει απο την "National Child Identification Program" και που ιδρύθηκε απο την "American Football Coaches Association" το 1997. Το FBI έγινε partner σε αυτό το πρόγραμμα, απο το 2002.
Δεν ζεί όμως ο καθ' ένας μας στην Αμερική, και δεν γνωρίζω κατά πόσο στην χώρα μας κυκλοφορεί αυτό το πακέτο, γι αυτό θα σας περιγράψω εδώ τι περιέχει, και να φροντίσετε οι ίδιοι να "φτιάξετε" το δικό σας, με απλά υλικά, και θα δείτε ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο.

Κάθε πακέτο λοιπόν περιέχει:

* Ότι χρειάζεται κάποιος, για να πάρει 'αόρατα' δακτυλικά αποτυπώματα (και ένα τσιρότο διάφανο κάνει για την δουλειά αυτή)
* Κατάλογο με κάθε λεπτομέρεια που θα ενδιέφερε τις αρχές, που θα περιγράφει την εξωτερική εμφάνιση του παιδιού, μαζί και έναν "χάρτη σώματος" που θα έχει ζωγραφισμένο ένα ανθρώπινο σώμα και απο τις δύο όψεις, με σημειωμένα επάνω του λεπτομερώς τυχόν σημάδια απο τραύματα, σημάδια γέννας, τατουάζ, 'κρεατοελιές' και ότιδήποτε ακόμη είναι ξεχωριστό στο παιδί και που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.
* Φωτογραφίες του παιδιού (πάντα πρόσφατες)
* Αρκετά πρόσφατα και εύκολα στη χρήση σφουγγαράκια (βάτες για τα αυτιά π.χ.) για να παίρνετε συχνά και να αποθηκεύετε μικρά δείγματα DNA (σάλιο, νύχια, μαλλιά κ.λ.π.).

Η καταγραφή των παιδικών δακτυλικών αποτυπωμάτων, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Γιατί; Όχι μόνο επειδή τα δακτυλικά μας αποτυπώματα είναι μοναδικά στον κόσμο για κάθε άνθρωπο, αυτό το ξέρουμε όλοι. Είναι, γιατί τα δακτυλικά μας αποτυπώματα, δεν αλλάζουν με την ανάπτυξη ενός ανθρώπου, απο την παιδική ηλικία, όσο κι αν μεγαλώσει και αλλάξει φυσικά χαρακτηριστικά. Παραμένουν αναλοίωτα μια ζωή.
Επίσης, ακόμη μια συμβουλή, κρατάτε πάντοτε αρχείο του παιδιού, με πρόσφατες πάντοτε φωτογραφίες, τις οποίες να ανανεώνετε το λιγώτερο μία φορά το χρόνο τουλάχιστον.

Ερώτηση: Να παραδώσω το πακέτο με όλα αυτά στις αρχές;
Απάντηση: Όχι! Εσείς θα το έχετε, φυλαγμένο σε ένα ασφαλές μέρος, και θα το ανανεώνετε τακτικά όπως είπαμε πιο πάνω. Σε περίπτωση ανάγκης, τότε και μόνο τότε θα το παραδώσετε στην ερευνούσα αρχή σαν συμπληρωματική βοήθεια, κάτι που σίγουρα θα εξοικονομήσει και πολύτιμο χρόνο, που σε περιπτώσεις σαν αυτήν, είναι πολύτιμος και ζωτικής σημασίας.
Μα, ακόμη και τότε, οι αρχές, δεν πρέπει να κρατήσουν τα στοιχεία αυτά και τις πληροφορίες στα 'βιβλία' τους, για πάντα, δίχως την δική σας έγκριση.

Από πού μπορείτε να προμηθευτείτε το kit; Μπορείτε να παραγγείλετε ένα --για ένα μικρό ποσόν-- απο την National Child Identification Program website.


ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Αποτυπώματα:

* Ζητήστε απο το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας (εξηγώντας τους τους λόγους) ένα πακέτο για την λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, η κατ' ανάγκη, ας το αναλάβουν να το κάνουν εκείνοι για σάς.
* Φυλάξτε την καρτέλλα με τα δακτυλικά αποτυπώματα.
* Πλύντε τα χέρια του παιδιού πρώτα, η καθαρίστε τα με υγρό καθαρό πανάκι.
* Πάρτε αποτυπώματα με διαδοχική σειρά των δακτύλων (όχι ανακατεμένα, και σημειώνοντας ποιό δάκτυλο είναι το καθ' ένα).
* Εάν κάποιο αποτύπωμα δεν είναι καθαρό, ξαναεπαναλάβετε, τοποθετώντας το νέο, δίπλα στο παλιό αποτύπωμα.

DNA:

Χρησιμοποιήστε δύο αποστειρωμένες βάτες, για να πάρετε δείγμα DNA απο το εσωτερικό του στόματος ενός παιδιού (μάγουλα). Μόλις πάρετε δείγμα παιδικού σάλιου με την βάτα (τρίψτε την απαλά αρκετές φορές στο εσωτερικό απο το μάγουλο του παιδιού 5-10 φορές), βάλτε το αμέσως σε ένα μπουκαλάκι να στεγνώσει (μην αγγίξετε το σφουγγαράκι με τα δάχτυλά σας). Μετά απο δύο ώρες, το δείγμα DNA πρέπει να τοποθετηθεί αυτή τη φορά, σε μια πλαστική σακουλίτσα, αεροστεγώς κλεισμένη.

Το FBI συμβουλεύει επίσης, να περιμένετε τουλάχιστον μια ώρα, απο το τελευταίο γεύμα του παιδιού, πρίν κάνετε λήψη δείγματος DNA. Το στόμα πρέπει να είναι καθαρό (με υπολείμματα φαγητού, η μούχλα επιδρά πολύ γρηγορότερα).
Το δείγμα DNA πρέπει να ανανεώνεται κάθε 3 χρόνια.
photo: www.FBI.gov

(Πηγή: nikos63.blogspot.com)