Ανθρώπινο σπέρμα στο εργαστήριο

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ανθρώπινο σπέρμα στο εργαστήριο ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν Βρετανοί επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, πράγμα που αν αποδειχθεί ότι ισχύει θα πρόκειται για παγκόσμια πρωτιά.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι με την ανακάλυψή τους θα μπορέσουν να βοηθηθούν πολλά ζευγάρια, στα οποία ο άνδρας αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας. Ωστόσο πολέμιοι της έρευνας μέσω βλαστοκυττάρων ισχυρίζονται ότι είναι παραλογισμός να καταστρέφεται η ζωή ενός εμβρύου - απ' όπου λαμβάνονται τα βλαστοκύτταρα - για να δημιουργηθεί σπέρμα


Όπως και να έχει, για να γίνει η μετάβαση από το πείραμα στην εφαρμογή θα χρειαστούν αρκετά χρόνια. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η τεχνική τους θα τελειοποιηθεί σε πέντε χρόνια, ενώ η βρετανική νομοθεσία, απαγορεύει τη χρήση βλαστοκυττάρων με τον τρόπο αυτό.

Όσον αφορά την έρευνα, οι επιστήμονες πήραν βλαστοκύτταρα, τα οποία τοποθέτησαν σε υγρό άζωτο. Στη συνέχεια διατηρήθηκαν σε θερμοκρασία σώματος και τοποθετήθηκαν σε "θρεπτικό" υγρό ώστε να αναπτυχθούν. Ακολούθως διαχώρισαν τα βλαστοκύτταρα εκείνα που αργότερα θα εξελιχθούν σε σπέρμα και ωάρια. Τέλος, με μία διαδικασία που ονομάζεται "μείωση" (με την οποία υποδιπλασιάζεται ο αριθμός των χρωμοσωμάτων) δημιούργησαν σπέρμα. Η όλη διαδικασία διαρκεί μέχρι έξι εβδομάδες.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως το σπέρμα που παρήγαγαν είναι ώριμο, έχει ικανή κινητικότητα σπερματοζωαρίων, ενώ τις έρευνές τους τις έχουν καταγράψει και σε βίντεο.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Newcastle και του Ινστιτούτου Βλαστοκυτάρων NorthEast England, Καρίμ Ναγιέρνια δήλωσε ότι "η εξέλιξη είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε πώς σχηματίζεται το σπέρμα καθώς και να εξετάσουμε βαθύτερα το πρόβλημα της υπογονιμότητας στους άνδρες".

"Με αυτή τη μέθοδο, ζευγάρια που έχουν αυτό το πρόβλημα θα μπορέσουν να αποκτήσουν ένα παιδί που θα είναι δικό τους γενετικά.

Από την άλλη πλευρά καθηγητής του πανεπιστημίου του Sheffield, στον οποίο απευθύνθηκε το BBC, δηλώνει οτι είδε το βίντεο και ότι θεωρεί πως το σπέρμα που παρήχθη δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο. "Η ποιότητα της εικόνας δεν είναι επαρκής και θα χρειαζόμουν περισσότερες πληροφορίες. Πρόκειται για σπέρμα οπωσδήποτε, αλλά χρειάζονται πειράματα πάνω στο κατά πόσο λειτουργεί για να δούμε τί ακριβώς έχουμε πετύχει" αναφέρει.

πηγή