Τα αρχαιότερα τατουάζ του κόσμου

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Αν και τα μοντέρνα τατουάζ, τα οποία έχουν πια γίνει τόσο πολύ της μόδας, ιδίως μεταξύ των γυναικών, αποτελούνται από μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων, που λάμπουν ακόμα και μέσα στο σκοτάδι, τα πρώτα τατουάζ φαίνεται πως ήσαν μαύρα και από καπνιά (αιθάλη-φούμο).

Η μούμια του Ότζι φέρει πάνω της το αρχαιότερο τατουάζ του κόσμου Ανήκαν στον διάσημο Ότζι, τον άνθρωπο των πάγων, που ζούσε πριν περίπου 5.300 χρόνια στο σημερινό αυστριακό Τιρόλο. Μια νέα επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο αρχαιολογικό περιοδικό “Journal of Archaeological Science”, σύμφωνα με το New Scientist, δείχνει ότι τα πρώτα αυτά τατουάζ πιθανότατα εξυπηρετούσαν ιατρικούς παρά διακοσμητικούς σκοπούς, όπως εκτιμά η υπεύθυνη ερευνήτρια, Μαρία Άννα Παμπστ, του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Γκρατς της Αυστρίας.

Η εξονυχιστική μελέτη του άψογα διατηρημένου μέσα στους πάγους δέρματος του Ότζι έγινε με την χρήση εξελιγμέννων οπτικών και ηλεκτρονικών μικροσκοπίων. Τα ρούχα του Ότζι εκτιμάται ότι θα σκέπαζαν τα περισσότερα τατουάζ, που ήσαν σταυροί και σειρές από γραμμές.

Μερικά από αυτά τα σημάδια βρίσκονται πολύ κοντά στα γνωστά σημεία θεραπείας του βελονισμού, όπου τοποθετούνται οι βελόνες. Ορειβάτες ανακάλυψαν την καλοδιατηρημένη μούμια του Ότζι στις Άλπεις, στα ιταλο-αυστριακά σύνορα, το 1991, και έκτοτε οι επιστήμονες μελετούν τα ρούχα του, έχουν διαγνώσει ότι έπασχε από διάφορες ασθένειες, όπως αρθριτικά, προβλήματα στομάχου και πόνους στη μέση, ενώ έχουν ακόμα αποκρυπτογραφήσει το μιτοχονδριακό γονιδίωμά του.

Η νέα επιστημονική έρευνα από την ομάδα της Παμπστ, στο δέρμα με τα τατουάζ, αποκάλυψε πολυάριθμα μικροσκοπικά σωματίδια, διάσπαρτα με επιμήκεις κρυστάλλους. Η χημική ανάλυση έδειξε ότι τα σωματίδια αποτελούνταν από άτομα άνθρακα με διπλούς δεσμούς, τα οποία υπάρχουν στην αιθάλη, ενώ οι κρύσταλλοι αποτελούνταν από πυριτικά άλατα.

Από την άλλη, η ανάλυση του δέματος που δεν είχε τατουάζ, δεν έδειξε καθόλου ίχνη αιθάλης, συνεπώς η καπνιά ήταν η πρώτη ύλη για τα πρωτόγονα αυτά τατουάζ. Το «μελάνι» του Ότζι μπορεί να προερχόταν από το ξύσιμο πυριτικών βράχων γύρω από κάποια φωτιά. Άγνωστη παραμένει η τεχνική που έγιναν αυτά τα τατουάζ και κατά πόσο ήταν πολύ οδυνηρή.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή των επιστημόνων, κάποιοι σύντροφοι του Ότζι χρησιμοποίησαν αγκάθια για να τρυπήσουν το δέρμα του αρκετά βαθιά, ώστε μετά να εισάγουν το «μελάνι» της αιθάλης.

(Πηγή)