Έγινα πατέρας! Οδηγός Επιβίωσης για το Νέο Πατέρα

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η άφιξη ενός μωρού προκαλεί ευτυχία, ενθουσιασμό αλλά και ανησυχία. Η ανασφάλεια, οι φόβοι αλλά και η ανησυχία για τις νέες ευθύνες του γονιού είναι φυσιολογικές αντιδράσεις και εάν μερικές φορές αισθάνεστε χαμένος και ανάξιος γονιός, μπορείτε να παρηγορηθείτε από το γεγονός ότι εκατομμύρια νέοι πατεράδες αισθάνθηκαν ακριβώς το ίδιο και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Διαβάστε τον οδηγό babybaby.gr για τον νέο πατέρα και ελπίζουμε η καθοδήγηση μας στο νέο ρόλο σας να βοηθήσει να αντεπεξέλθετε επιτυχώς, χωρίς άγχος!

Πώς να γίνετε ο τέλειος νέος μπαμπάς
Τώρα που είστε μπαμπάς, όλοι περιμένουν από σας να αρχίσετε να συμπεριφέρεται σαν πατέρας! Μερικά μαθήματα πατρότητας μπορεί να βοηθήσουν, αλλά δυστυχώς δεν έχετε πάντα αυτήν την επιλογή. Όλα μαθαίνονται στην πράξη. Την ημέρα που θα γεννηθεί το μωρό σας, ετοιμαστείτε να ξεκινήσετε ένα θαυμάσιο και μακρύ ταξίδι ανακαλύψεων. Αυτό που επίσης θα ανακαλύψετε είναι πόσο δύσκολο θα είναι αυτό το ταξίδι…. Και πόσο υπέροχο συνάμα!

Κουρασμένος και εκνευρισμένος;
«Σε έναν μακρινό σύμπαν, οι άνθρωποι κοιμούνται όλη τη νύχτα και χουζουρεύουν στο κρεβάτι όλο το πρωί. Το ξέρω αυτό, επειδή ήμουν μέλος αυτής της φυλής. Και έπειτα έγινα γονέας!» Εάν η σύντροφος σας επέλεξε να θηλάσει, ίσως περιμένατε ότι δεν θα μοιράζεστε τις βραδινές αϋπνίες του νεογέννητου μωρού σας. Πόσο λάθος κάνετε! Όταν ένα μωρό κλαίει, το ακούν και οι δύο γονείς. Κλαίνε όταν πεινάνε, όταν ζεσταίνονται, όταν κρυώνουν, όταν χρειάζονται αλλαγή ή μια αγκαλιά. Πιθανότατα ήδη βρεθήκατε να τριγυρίζετε απελπισμένα στο υπνοδωμάτιο σας στις τέσσερις το πρωί με το αγγελούδι σας αγκαλιά, να κραυγάζει και να ξεσηκώνει όλο το σπίτι! Όπως με όλες τις πτυχές της πατρότητας, το κλειδί είναι υπομονή. Απεριόριστη υπομονή!

Φροντίδα και ασφάλεια
Σίγουρα κρατήσατε πολύ το νεογέννητο μωρό σας τις πρώτες ημέρες… όχι για να μπορέσει να σας συνηθίσει, αλλά για να μπορέσετε εσείς να το συνηθίσετε. Σαν άντρας, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς άχρηστος με ένα νεογέννητο μωρό. Οι άντρες δεν είναι όπως οι γυναίκες που έχουν πλαστεί για το θηλασμό. Αλλά αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι κάνετε την οικογένεια σας να νιώθει προστατευμένοι. Ένα πρωτόγονο ένστικτο που θα σας κάνει να αισθανθείτε πραγματικός άντρας, σωστός πάτερ φαμίλιας! Και η αλήθεια είναι, ότι ο γονιός αισθάνεστε ασφαλής, αισθάνεται και το μωρό σας παρόμοια.
Στην αρχή θα αισθανθείτε αδέξιος και ανίδεος να σηκώσετε το παιδί σας σε περίπτωση που του σπάσετε κατά λάθος κάποιο πόδι ή κάποιο μικροσκοπικό βραχίονα. Προσθέστε την αϋπνία στο μίγμα αυτό και είναι εύκολο να δείτε γιατί μερικοί άντρες λυγίζουν. Αλλά να ξέρετε ότι το μωρό σας εξαρτάται από σας, και αισθάνεται άπειρη ασφάλεια στην αγκαλιά σας…

Εσείς θα μείνετε μέσα;
Ίσως στην αρχή φοβάστε να βγείτε από το σπίτι μαζί με το μωρό σας, δίχως την σύντροφο σας. Το να περάσετε απέναντι στο δρόμο ενδεχομένως πάρει επικές διαστάσεις, μια βόλτα στην αγορά μπορεί να κάνει το ταξίδι του Neil Armstrong στο φεγγάρι να φαίνεται πανεύκολο και η ημερήσια εκδρομή στην παραλία να μοιάζει με περιπέτεια του Indiana Jones. Μην ανησυχείτε: η αρχή είναι δύσκολη αλλά στην πορεία θα το συνηθίσετε. Εξάλλου, τα χαλασμένα πεζοδρόμια, τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε διαβάσεις και τα λεωφορεία, με ένα καροτσάκι στο ένα χέρι και το μωρό στο άλλο θα σας κρατά σε καλύτερη φόρμα από το να σηκώνετε βάρη στο γυμναστήριο. Ίσως στο τέλος να σας αρέσει τόσο η έξοδος με το μωρό σας, που να θελήσετε να σταματήσετε το γυμναστήριο τελείως!

«Ως εκ τούτου, ο μόνος τρόπος να μάθεις είναι να βγεις έξω και να προσπαθήσεις. Επίσης θα πάρετε μια ιδέα για το πόσο φοβισμένο μπορεί να είναι το παιδί σας. Για φανταστείτε πώς θα αισθανόσασταν εάν είχατε μόλις βγει από το ασφαλέστερο μέρος που έχετε ποτέ διανοηθεί σε έναν κόσμο όπου ο καθένας είναι δέκα φορές μεγαλύτερος σας και κανένας δεν μιλάει τη γλώσσα σας. Τώρα πια, δεν μπορώ να φανταστώ τι με τρόμαζε τόσο πολύ στην αρχή. Όσα περισσότερα κάνω με το μωρό μου, τόσο περισσότερο αισθάνομαι ότι ξέρω τι κάνω και ότι η εμπιστοσύνη του σε μένα αυξάνεται. Με εμπιστεύεται! Μερικές φόρες νομίζω ότι με συμπαθεί! Το καλύτερο από όλα όμως είναι όταν δεν σταματά το κλάμα έως ότου το πάρει ο μπαμπάς του αγκαλιά (εγώ δηλαδή!)».

Η αξία της αγάπης!
Οι δαπάνες της φροντίδας ενός νεογέννητου (και των παιδιών γενικότερα), είναι αρκετή για να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Εντούτοις, όταν η κρίσιμη στιγμή φτάνει και μια νέα μητέρα αποφασίζει να μην επιστρέψει στην εργασία της, η οικογένεια με ένα πλέον εισόδημα μόνο και τις αυξανόμενες οικονομικές απαιτήσεις του παιδιού ενδεχομένως συναντήσει πολλές δυσκολίες. Για αυτό, προετοιμαστείτε για το αναμενόμενο: φροντίστε να αποταμιεύσετε όσο περισσότερα μπορείτε και βρείτε τρόπους να ξοδεύετε λιγότερα σε πράγματα που δεν χρειάζεστε πραγματικά.

Μείνετε ψύχραιμος
Μπορεί να αισθάνεστε μια αίσθηση πανικού όταν ο μαιευτήρας, οι μαίες και οι νοσοκόμοι εξαφανίζονται και σας αφήνουν κυριολεκτικά μόνο με το μωρό. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει κατόπιν, όταν πάρετε το μωράκι σας σπίτι. Ναι, το μωρό σας ξυπνά συχνότερα, φωνάζει δυνατότερα, και έχει συνεχώς έναν περίεργο λόξυγκα μετά το θηλασμό. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να μείνετε ψύχραιμος, να πάρετε μια βαθιά ανάσα, και να υπενθυμίσετε στη σύντροφο σας τι καλή δουλειά έχει κάνει μέχρι τώρα.

Ρώτα να μάθεις
Κρατήστε έναν κατάλογο με τα βασικά νούμερα τηλεφώνων δίπλα σας, έτσι ώστε όταν τρομάξετε να μπορέσετε γρήγορα να επικοινωνήσετε με το πιο κατάλληλο πρόσωπο και να ζητήσετε συμβουλή.

Ψωνίστε, ψωνίστε, ψωνίστε
Γεμίστε τα ντουλάπια και το ψυγείο σας με άφθονα τρόφιμα για γρήγορα, υγιή και εύκολα γεύματα. Πολύ συχνά θα υπάρχουν τόσα πολλά να κάνετε σε μια ημέρα, που ούτε εσείς ούτε η σύντροφος σας θα έχετε χρόνο για μαγείρεμα. Η άλλη επιλογή είναι να έχετε κοντά σας το τηλέφωνο του ψητοπωλείου της γειτονιάς σας!

Επίσης ανακαλύψτε που είναι ο διάδρομος με τα μωρουδιακά προϊόντα στο σούπερ μάρκετ, έτσι ώστε εάν χρειαστεί να πεταχτείτε στα γρήγορα για πάνες, μωρομάντηλα, κρέμες, και οποιαδήποτε άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης, να ξέρετε ακριβώς που θα τα βρείτε.

Είστε ο προστάτης του σπιτιού
Θα ανακαλύψετε ότι είστε πολύ δημοφιλής κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών που η σύντροφος σας επιστρέψει σπίτι με το νεογέννητο μωρό σας. Θα μάθετε γρήγορα ότι δεν υπάρχει καμία μεγαλύτερη έλξη από ένα νεογέννητο μωρό, αφού φίλοι, οικογένεια και γείτονες θα έρχονται για να δουν την νέα φατσούλα. Ενώ είναι πάντα ωραίο να είστε σε ζήτηση, οι πολλές επισκέψεις και ο πολύς κόσμος που πηγαινοέρχονται μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα εξαντλητικό για τον οργανισμό του νέου γονιού. Να είστε έτοιμος να απομακρύνετε όλους αυτούς τους ανθρώπους εάν η σύντροφος σας, το μωρό κι εσείς αισθάνεστε εξουθενωμένοι.

Μπορείτε ακόμη και να επιβάλετε τις δικές σας ώρες επισκεπτηρίου εάν θέλετε, έτσι ώστε να είναι σαφές ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι μια συγκεκριμένη ώρα.

Ελέγχετε τακτικά το τηλέφωνο σας
Το τηλέφωνο σας είναι πιθανό να χτυπάει συνεχώς από φίλους και συγγενείς για να σας συγχαρούν και να ακούσουν όλα τα νέα σχετικά με το μωρό σας. Εάν το ακατάπαυστο χτύπημα αρχίζει να σας κουράζει, ηχογραφήστε ένα ευχάριστο μήνυμα στο τηλεφωνητή σας που να περιλαμβάνει την πρόσφατη ανάπτυξη του μωρού σας. Μπορείτε να τους καλέσετε εσείς όταν έχετε χρόνο.

Περιποιηθείτε την σύντροφο σας
Περιποιηθείτε τη σύντροφο σας με ένα χαλαρωτικό μπάνιο, κάντε της λίγο μασάζ στους ώμους και την πλάτη, μαγειρέψτε τα αγαπημένα της φαγητά, και φέρτε της κάποιο φρούτο και δροσερό νερό ενώ θηλάζει. Μια νέα μητέρα είναι κουρασμένη και υπερβολικά συγκινημένη και χρειάζεται και την δική σας βοήθεια και στήριξη αυτή την περίοδο της ζωής σας. Θα εκτιμήσει την προσπάθειά σας πολύ και σίγουρα θα έρθετε πιο κοντά από πότε, θα ωφελήσει και θα δυναμώσει τη σχέση σας.

Συζητήστε και ακούστε
Να μιλάτε στο μωρό και τη σύντροφο σας εξίσου, να είστε ειλικρινής για το πώς η πατρότητα σας έχει κάνει να αισθάνεστε, πως σας άλλαξε και να είστε ειλικρινής και τρυφερός. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να κρατήσετε για τον εαυτό σας τα όμορφα συναισθήματα που μια τέτοια εμπειρία σας έχει προκαλέσει. Σε αντάλλαγμα, πρέπει να την ακούσετε κι εσείς, και καταλάβετε ότι μπορεί να αισθάνεται συναισθηματικά φορτισμένη και χαρούμενη ταυτόχρονα, και ότι αυτό που χρειάζεται από σας είναι αγάπη και υποστήριξη.

(Πηγή: babybaby.gr)