Πιο επικίνδυνο από το αλκοόλ το κινητό κατά την οδήγηση

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι πιο επικίνδυνη ακόμα και από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ επιβεβαιώνουν παλαιότερες έρευνες που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο το 2002 προκλήθηκαν λόγω χρήσης κινητών από οδηγούς 240.000 τροχαία που κόστισαν τη ζωή σε 995 άτομα. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ούτε τα hands-free μπορεί να λύσουν το πρόβλημα, διότι η προσοχή των οδηγών αποσπάται από την ίδια τη συζήτηση και όχι από το γεγονός ότι κρατούν το κινητό στο χέρι τους.

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι μιλούν στο τηλέφωνο την ώρα που οδηγούν έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να συγκρουστούν και έχουν τις ίδιες πιθανότητες να προκαλέσουν ατύχημα όπως και κάποιος που έχει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ στο αίμα του.

Οι έρευνες αυτές- που είχαν κρατηθεί στο συρτάρι επειδή το Κογκρέσο θεώρησε πως παραβιάζουν τους νόμους που απαγορεύουν τη δημιουργία ομάδων άσκησης επιρροήςέρχονται να πιστοποιήσουν περισσότερα από 150 επιστημονικά άρθρα που ήδη είναι δημοσιευμένα και αποδεικνύουν ότι μια τηλεφωνική συνομιλία την ώρα της οδήγησης περιορίζει σημαντικά την ικανότητα επεξεργασίας που έχει ο εγκέφαλος και δεν επιτρέπει στο άτομο να έχει επαρκή χρόνο αντίδρασης.

Το πρόβλημα πάντως εντοπίζεται στο γεγονός ότι ενώ οι οδηγοί αποδέχονται σε μεγάλο ποσοστό την επικινδυνότητα της ομιλίας στο κινητό, θεωρούν πως είναι τόσο ικανοί ώστε τα ατυχήματα θα συμβούν μόνο... στους άλλους.

(Πηγή)