Στην έξοδο 100.000 εργαζόμενες

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ενα βήμα πριν από την... έξοδο είναι 100.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν. Στον αντίποδα περίπου 140.000 ασφαλισμένες δεν έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση και απειλούνται με αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως και 17 χρόνια.

Αν αποχωρήσουν την επόμενη διετία από το Δημόσιο 100.000 γυναίκες που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, το έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας θα εκτιναχτεί στα 4 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε ανατροπές στα όρια συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ωστόσο αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η φυγή από το Δημόσιο και να επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως αν αποχωρήσουν την επόμενη διετία 100.000 γυναίκες που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, το έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας θα εκτιναχτεί στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι τυχαίο πως τα τρία προηγούμενα χρόνια υπήρξε ρεκόρ αποχωρήσεων για συνταξιοδότηση εξαιτίας της ανασφάλειας που δημιουργούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) σε έρευνά της παρουσιάζει αναλυτικά τις κατηγορίες των γυναικών που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, στην έρευνα γίνεται αναφορά σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

1. Οι ασφαλισμένες που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αμέσως και να μην επηρεαστούν από τις αλλαγές είναι:

Εγγαμες που έχουν προσληφθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 στο Δημόσιο και έχουν 24,5 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Αναγκαία προϋπόθεση είναι τα τουλάχιστον 17,5 έτη να είναι χρόνος δημόσιας υπηρεσίας.

Μητέρες ανήλικων παιδιών που κατά τη συμπλήρωση 15 ετών υπηρεσίας είχαν ανήλικο. Οι μητέρες αυτής της κατηγορίας που έχουν προσληφθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 και έχουν 24,5 έτη ασφάλισης (από τα οποία υποχρεωτικά 17,5 στο Δημόσιο) βγαίνουν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας.

Γυναίκες με τρία ή περισσότερα παιδιά που έχουν προσληφθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 και έχουν συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Μητέρες ανήλικων παιδιών που έχουν προσληφθεί από το 1983 έως και το 1992 και έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος. Οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να έχουν κατά τη συμπλήρωση των 25 ετών ασφάλισης ανήλικο παιδί.

Γυναίκες που έχουν προσληφθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 και έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος και 15 έτη ασφάλισης.

Γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος και 25ετία μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη εφόσον έχουν προσληφθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992.

Γυναίκες άγαμες χωρίς παιδιά που έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και έχουν προσληφθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας.

Γυναίκες χωρίς ανήλικα παιδιά που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο από το 1983 έως και το 1992 και έχουν 35ετία (μαζί με τον ιδιωτικό τομέα) εφόσον κλείσουν το 58ο έτος.

Γυναίκες που έχουν προσληφθεί μετά το 1993 στο Δημόσιο, αλλά έχουν ασφαλιστεί σε οποιοδήποτε Ταμείο πριν από το 1993, εφόσον έχουν 15 έτη ασφάλισης και είναι 60 ετών ή έχουν 25 έτη ασφάλισης και είναι 55 ετών (μειωμένη σύνταξη). Οι μητέρες ανηλίκων πρέπει να έχουν 25ετία και να είναι άνω των 50 ετών, ενώ για τις τρίτεκνες ή τις πολύτεκνες αρκούν 20 έτη ασφάλισης (ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας).

2. Οι ασφαλισμένες που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, αλλά δεν μπορούν να πάρουν αμέσως τη σύνταξή τους είναι:

Γυναίκες που έχουν προσληφθεί από το 1983 έως και το 1992, έχουν συμπληρώσει συνολικά 25 έτη ασφάλισης (μαζί με χρόνο ασφάλισης από τον ιδιωτικό τομέα) και κατά τη συμπλήρωση του 25ου έτους είχαν παιδί ανήλικο. Οι γυναίκες αυτές έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν μπορούν όμως να πάρουν σύνταξη εάν δεν συμπληρώσουν και το 50ό έτος της ηλικίας τους.

Γυναίκες που έχουν προσληφθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 και έχουν 15ετία θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, τη σύνταξή τους όμως μπορούν να την πάρουν στο 60ό έτος. Για την κατηγορία αυτή η νομοθεσία προβλέπει ότι μπορούν εάν επιθυμούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους μετά τη συμπλήρωση των 15 ετών και να πάρουν τη σύνταξή τους σε ηλικία 60 ετών.

Γυναίκες που έχουν προσληφθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 στο Δημόσιο, αλλά έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1993 σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει -μαζί με τον ιδιωτικό τομέα- 25 έτη ασφάλισης με παιδί ανήλικο. Οι γυναίκες αυτές έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εφόσον κατά τη συμπλήρωση της 25ετίας είχαν παιδί ανήλικο, αλλά για να πάρουν τη σύνταξή τους θα πρέπει να κλείσουν το 50ό έτος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Γιώργος Κουτρουμάνης - πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής
Διασφάλιση δικαιωμάτων

«Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει αυτό που τουλάχιστον ασφαλιστικά και νομικά είναι το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα για όσες γυναίκες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Παράλληλα, εκείνο που πρωτίστως θα πρέπει να διασφαλιστεί είναι ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης (αποχαρακτηρισμός από επαγγελματική ασφάλιση) για να έχει η χώρα μας τη δυνατότητα και την αποκλειστική αρμοδιότητα στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων».

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
kokkaliari@pegasus.gr
(Πηγή: ethnos.gr)