H δημοκρατία του «μπουγέλου»

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ο «ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ» ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΗΝΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ME ΠΡΟΦΑΣΗ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ







H… δημοκρατία του «μπουγέλου»

Με μπουκάλι νερό επιτέθηκε
στο δήμαρχο Σπύρο Κωνσταντά
η επικεφαλής των φορέων
που αντιδρούν στη δημιουργία
εμπορικού κέντρου από τη R.E.D.S.,
Τζέλα Φυκούρα

Ρεπορτάζ - Επιμέλεια:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ
πηγή www.dhmoths.gr

Ανεκδιήγητες καταστάσεις εκτυλίχθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παλλήνης για τη συζήτηση και λήψη απόφασης επί της πρότασης της εταιρίας R.E.D.S για την αξιοποίηση του κτήματος Καμπά.
Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα του δημοτικού συμβουλίου να συνεδριάσει αφού την πρώτη φορά η συνεδρίαση ματαιώθηκε και τη δεύτερη διεκόπη με απόφαση του προεδρείου μετά το θλιβερό επεισόδιο της άσκησης βίας κατά του δημάρχου από την επικεφαλής της ομάδας των συλλογικών φορέων της πόλης που αντιδρούν στη δημιουργία εμπορικού κέντρου.
Νωρίτερα δεν έλειψαν και τα επεισόδια με «ενεργούς πολίτες» να κινούνται με επιθετικές διαθέσεις εναντίον μελών του δημοτικού συμβουλίου. Παρά τις καλές διαθέσεις που από την πρώτη στιγμή έδειξε το δημοτικό συμβούλιο υποδεχόμενους τους και δίνοντάς τους το λόγο για να τοποθετηθούν, από την πλευρά τους προέβησαν σε ακρότητες αποκαλύπτοντας τις αληθινές τους προθέσεις για διάλογο!

Ο ξεσηκωμός γύρισε «μπούμερανγκ»
Κατεβαίνοντας με ενισχύσεις, αυτή τη φορά, για το δεύτερο αποκλεισμό της εισόδου του δημαρχείου, όπως είχαν προαναγγείλει, οι «ενεργοί πολίτες», η μεγάλη πλειονότητα των οποίων προέρχονταν από όμορους δήμους με «σημαία» τον υπερτοπικό χαρακτήρα του έργου, βρήκαν, δύο – τριών απόντων, τους δημοτικούς συμβούλους ήδη στην αίθουσα των συνεδριάσεων. Είχαν συγκεντρωθεί μισή ώρα πριν την επίσημη έναρξη της συνεδρίασης προκειμένου να αποφύγουν τον αποκλεισμό τους από το χώρο. Αποφασισμένοι να ματαιώσουν τη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων ανέβηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων αλλά αντίθετα με το καλωσόρισμα που τους επεφύλαξε ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο, εξαρχής επέδειξαν άγριες διαθέσεις.

Προκαλώντας με ύβρεις, χειρονομίες, επιθετικές κινήσεις εναντίον του δημάρχου και του δημοτικού συμβούλου, Γιώργου Σμέρου, κατά την προσπάθειά του να μιλήσει, με αποκορύφωμα την επίθεση με μπουκάλι νερό εναντίον του δημάρχου από την επικεφαλής της κινητοποίησης, πρώην δημοτική σύμβουλο, Τζέλα Φυκούρα, την οποία παρεμπτιπτόντως προκάλεσε η ίδια, οι «ενεργοί πολίτες» έδειξαν την έλλειψη σεβασμού στο θεσμικό ρόλο του δημοκρατικά εκλεγμένου δημοτικού συμβουλίου της πόλης αλλά και τη διάθεσή τους για φασαρία και τραμπουκισμούς.

Λαμβάνοντας το λόγο η Τζέλα Φυκούρα, απαίτησε εκ μέρους των συγκεντρωμένων πολιτών να ματαιωθεί η συζήτηση, να μην υπάρξει νέα πριν από τη διαβούλευση επί του νέου ρυθμιστικού σχεδίου της Αττικής και να γίνουν λαϊκές συνελεύσεις. Το συγκεκριμένο αίτημα στήριξαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης και της μειοψηφίας, Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, και Αναστάσιος Μπουντουβάς, αντίστοιχα, οι οποίοι ήταν και οι μόνοι ομιλητές που τους επετράπη να τοποθετηθούν.
Η ενέργεια, ωστόσο, της κ. Φυκούρα να χειροδικήσει εναντίον του δημάρχου, προκάλεσε τη δυσφορία πολλών εκ των συγκεντρωθέντων καθώς θεώρησαν απαράδεκτη την ενέργειά της αυτή και της ζητούσαν επίμονα να προχωρήσει σε διορθωτική κίνηση, όπως και έπραξε κατόπιν της διακοπής της συνεδρίασης λόγω του συμβάντος.

Η συνέχεια στο γραφείο
Σαν σε άτυπη συνεδρίαση, μετά το συμβάν, κόσμος συγκεντρώθηκε στο γραφείο του δημάρχου, ο οποίος ανεπίσημα είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί και πει όσα δεν τον άφησαν να πει στη συνεδρίαση. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Κωνσταντάς διευκρίνισε γιατί όταν προκλήθηκε, επέστρεψε τα «περί εντολών από τη R.E.D.S» στην κ. Φυκούρα. «Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, τη ζώνη προστασίας τοπίου που υπήρχε από το 1993 από το Στέφανο Μάνο, την άλλαξε η κ. Φυκούρα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Πηγαίνετε στα πρακτικά του Δ.Σ τότε. Και θέλετε να ακούσετε τί έβαλε; χώροι συνάθροισης κοινού, εκθεσιακοί χώροι και καταστήματα, χώροι εστίασης και αναψυχής, τουριστικά καταλύματα μέχρι 40 κλινών. Και ψηφίστηκε δύο ημέρες πριν τις εκλογές το Μάρτιο του 2004!» ανέφερε ο δήμαρχος.
Ξεκαθάρισε ότι δεν είχε καμία έτοιμη εισήγηση και ότι εξαρχής στόχος ήταν η ενημέρωση και κατόπιν συζήτησης η λήψη της όποιας απόφασης. Σχετικά με την εμπλοκή του δήμου στην υπόθεση, ο κ. Κωνσταντάς διευκρίνισε: «κάλλιστα θα μπορούσαμε να κάτσουμε στην άκρη και να σφυρίζουμε αδιάφορα. Δεν μας το επέβαλε ο νόμος να εμπλακούμε, ωστόσο, η απάντηση του νομαρχιακού συμβουλίου αφορά μόνο στο χωροταξικό, δεν λύνει προβλήματα. Για αυτό και μπήκαμε στη μέση».
Ευκαιρίας δοθείσης αντίκρουσε και τα περί ελλιπούς ενημέρωσης φορέων και κατοίκων καθώς, όπως δήλωσε, επί δύο χρόνια ενημερώνει, έχει συμμετάσχει σε συγκεντρώσεις συλλόγων για το θέμα, ενώ απαντώντας στο αίτημα περί διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων, εμφανίστηκε αρνητικός γιατί όπως είπε έχει προηγηθεί ενημέρωση, ενώ εάν κρίνει και από την εμπειρία της συγκεκριμένης συνεδρίασης, δικαίως φοβάται για χειρότερα έκτροπα σε μία μεγαλύτερη συγκέντρωση.
Όταν εμφανίστηκε η Τζέλα Φυκούρα για να του ζητήσει συγνώμη για την πράξη της αυτή αλλά με τη σημείωση ότι «προκλήθηκε επί προσωπικού», ο δήμαρχος εμφανίστηκε αρνητικός στο να κινήσει οποιαδήποτε νομική διαδικασία σε βάρος της.
Το οξύμωρο είναι ότι παρόντες στο γραφείο του και «ενεργοί πολίτες», αποδέχονταν δημόσια τους ισχυρισμούς του δημάρχου, ακυρώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το λόγο συμμετοχής τους στην κινητοποίηση!
Το βιολί τους…
Στο μεταξύ, ως «το πιο θυελλώδες λαϊκό συμβούλιο της τελευταίας δεκαετίας που είχε παλμό επιχειρήματα και δίδαξε πολλά σε πολλούς» χαρακτηρίζουν με ανακοινώσεις τους στο διαδικτυακό τους τόπο οι «ενεργοί πολίτες» τα «ευτράπελα» που προκάλεσαν στη συνεδρίαση!



«Δυστυχώς, και στις 20 και στις 27 Μαΐου, οι αιρετοί εκπρόσωποι της Παλλήνης εμποδίστηκαν διά της βίας να τοποθετηθούν. Καταγγέλλω τον φασιστικό αποκλεισμό της έκφρασης γνώμης των εκπροσώπων του λαού της Παλλήνης και την άσκηση βίας εναντίον τους από μικρές μειοψηφίες. Ασκήθηκε σωματική βία κατά του δημοτικού συμβούλου, Θεόδωρου Σμυρλιάδη, ο οποίος εμποδίστηκε να εισέλθει στο δημαρχείο, ασκήθηκε λεκτική και ψυχολογική βία κατά του δημοτικού συμβούλου, Γιώργου Σμέρου, ο οποίος αναγκάστηκε να σταματήσει την ομιλία του. Τελικά η εμφανιζόμενη ως υποκινήτρια όλων των λαϊκών «αντιδράσεων», τέως δημοτική σύμβουλος, Αγγελική Φυκούρα, χειροδίκησε κατά του δημάρχου και του εκσφενδόνισε ένα γεμάτο μπουκάλι που αποκρούστηκε από εμένα και δεν τον χτύπησε. Σε αυτό το κλίμα βίας και αυταρχισμού, αναγκάστηκα να διακόψω τη συνεδρίαση».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΜΕΛΗΣ



«Ξημέρωσε μία άλλη μέρα για την πόλη της Παλλήνης, για τη δημοκρατία, για το θεσμό της αυτοδιοίκησης. Θέλω να εκφράσω τον απόλυτο σεβασμό μου στις απόψεις όλων κάτι που θεωρώ βαθιά υποχρέωσή μου και αυτό υπηρετώ εδώ και 25 χρόνια αλλά έχω και εγώ το δικαίωμα να εκφράσω την άποψή μου ελεύθερα και όχι να με φιμώνουν. Εκτιμώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ζητά σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση για την πραγματική διάσταση όλων των παραμέτρων του θέματος Καμπά και οπωσδήποτε απαιτεί από το δημοτικό συμβούλιο να πάρει την ορθή απόφαση για το συμφέρον των κατοίκων και της πόλης. Αυτό και προσπαθούμε να κάνουμε. Υπάρχει μεγάλη απόσταση από αυτό που είδαμε σε εκείνη τη συνεδρίαση».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΜΕΡΟΣ


(φωτογραφίες Γιώργος Λάιος)