Το κοινό κρυολόγημα των κλιματιστικών

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, χαμηλό πυρετό, ευερεθιστότητα, ανησυχία, ρινική καταρροή, βήχα, κόπωση, αδιαθεσία, μείωση της γεύσης και της όσφρησης, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους καθώς και κοκκίνισμα των ματιών. Ο υψηλός πυρετός και η εξάντληση είναι περισσότερο συχνά στην γρίπη. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος συνήθως εξαφανίζονται μετά από μια εβδομάδα, ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να πάρει μέχρι και δύο εβδομάδες για να νοιώσει καλύτερα ο ασθενής ενώ τα συμπτώματα μπορεί να είναι περισσότερο έντονα στους ηλικιωμένους και τα παιδιά. Παρόλο που τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι ήπια και ανεκτικά, οι ασθενείς πολύ συχνά αποζητούν ιατρική βοήθεια, χρησιμοποιούν φάρμακα και χάνουν μέρες απο την δουλειά ή το σχολείο.

Οι λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις ανάμεσα στους ενήλικες και τους έφηβους, που έχουν δύο με τέσσερις λοιμώξεις τον χρόνο. Τα παιδιά μπορεί να έχουν έξι με δέκα κρυολογήματα τον χρόνο (ενώ τα παιδιά που πάνε σχολείο μπορεί να έχουν ως και 12). Το κρυολόγημα προκαλείται απο μόλυνση απο κάποιον απο τους 100 διαφορετικούς ρινοϊούς. Άλλοι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα είναι οι κορωνοϊοί, οι αδενοϊοί, οι εντεροϊοί, ο μεταπνευμονοϊός και οι ιοί παραϊνφλουέντζας. Λόγω των τόσο διαφορετικών ιών που προκαλούν το κρυολόγημα είναι αδύνατον κάποιος να αποκτήσει ανοσία σε αυτό. Πρόσφατη έρευνα φανέρωσε την ύπαρξη αυξημένων ποσοστών των ιών αυτών στους κλειστούς χώρους που κλιματίζονται καθημερινά, κυρίως χώροι εργασίας από τους οποίους διέρχονται αρκέτοι άνθρωποι.

Ο ιός του κοινού κρυολογήματος μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω φταρνίσματος ή βήχα, μέσω της επαφής με το σάλιο ή της ρινικές αποκρίσεις ενός μολυσμένου ατόμου ή κατευθείαν αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν συμπτώματα για να μεταδώσει κάποιος τον ιό. Ο ιός εισέρχεται μέσω τον κυττάρων του ρινοφάρυγγα (την περιοχή ανάμεσα στην μύτη και τον λαιμό), και πολλαπλασιάζεται ταχύτατα. Το σημείο εισόδου του ιού είναι συνήθως ή μύτη, αλλά σημείο εισόδου μπορεί να υπάρξουν και τα μάτια.Μετά απο την αρχική λοίμωξη, η περίοδος επώασης του ιού κυμαίνεται στις 8 με 12 ώρες. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανισθούν κατευθείαν μετά από αυτή την περίοδο ή μπορεί να ξεκινήσουν μετά απο 2 με 5 μέρες μετά την μόλυνση, ωστόσο συνήθως εμφανίζονται μετά από 10 ώρες. Η πρώτη ένδειξη του κρυολογήματος είναι ο πονόλαιμος. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν, ρινική καταρροή, μπούκωμα της μύτης, φτάρνισμα και βήχα. Αυτά ακολουθούνται συνήθως από μυϊκούς πόνους, αδυναμία, αδιαθεσία, πονοκέφαλο και μείωση της όρεξης για φαγητό. Τα κρυολογήματα συχνά μπορούν να προκαλέσουν υψηλό πυρετό και εξάντληση, ωστόσο συνήθως αυτά είναι συμπτώματα γρίπης. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος εξαφανίζονται συνήθως μετά απο μια εβδομάδα αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να διαρκέσουν ως 14 ημέρες, με τον βήχα να διαρκεί περισσότερο από τα άλλα συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα στους ηλικιωμένους και τα παιδιά και μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πυρετό και εξανθήματα.

Το κρυολόγημα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει ορισμένες επιπλοκές, όπως ωτίτιδα η οποία προκαλείται όταν βακτήρια ή ιοί εισχωρήσουν στο αυτί δίπλα στο τύμπανο, βρογχίτιδα η οποία δείχνει πως τα εσωτερικά τοιχώματα των πνευμόνων έχουν ερεθιστεί, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει δευτερογενείς λοιμώξεις όπως στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, πνευμονία, χρόνια βρογχίτιδα και λαρυγγίτιδα.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ιατρικώς αποδεδειγμένη και εγκεκριμένη θεραπεία που να στοχεύει στην καταπολέμηση του ιού του κρυολογήματος, δεν υπάρχει θεραπεία του κρυολογήματος. Η θεραπεία στοχεύει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων, στο να αυξάνει την άνεση του ασθενούς και στο να αποτρέπει πιθανή επιπλοκή εξαιτίας της νόσου.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς καταπολεμά απο μόνο του την ασθένεια. Μέσα σε λίγες μέρες το ανοσοποιητικό αντιδρά και αποτρέπει τον ιό να προσβάλλει περισσότερα κύτταρα. Επίσης μέσω αυτής της αντίδρασης τα λευκοκύτταρα καταστρέφουν τον ιό μέσω φαγοκύττωσης και καταστρέφουν τα μολυσμένα κύτταρα. Σε υγιής ανθρώπους το κρυολόγημα συνήθως περνάει μέσα σε επτά ημέρες.

Η καλύτερη αντιμετώπιση του κρυολογήματος είναι μέσω ξεκούρασης, ο ασθενής επίσης πρέπει να πίνει πολλά υγρά, μέσω αντιβηχικών σιροπιών ή σπρέι, αποχρεμπτικών για να διευκολύνουν την ρευστοποίηση των φλεγμάτων, αποσυμφορητικών έτσι ώστε να μειώνουν την συμφόρηση στις διόδους και ιδιαίτερα στη μύτη και με την χρήση αναλγητικών. Τα αναλγητικά που είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται είναι η παρακεταμόλη και ιμπουπροφένη ενώ η χρήση ασπιρίνης πρέπει να αποφεύγεται καθώς είναι πιθανόν να προκαλέσει ένα σπάνιο σύνδρομο που αποκαλείται "σύνδρομο Reyes".

Τα αντιβιοτικά στοχεύουν στην καταπολέμηση μικροοργανισμών όπως βακτήρια και μύκητες και συνεπώς δεν βοηθάνε στο κρυολόγημα καθώς δεν έχουν δράση στους ιούς.
lifemag