Πόλεμος για φάρμακα που ενισχύουν τη σκέψη

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Διαφωνίες μεταξύ των ειδικών «γεννούν» για άλλη μία φορά τα «μοδάτα» φάρμακα που δίνουν... ώθηση στον εγκέφαλο. Σκευάσματα όπως το Ritalin λαμβάνονται επισήμως από εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της υπερκινητικότητας και της διάσπασης της προσοχής. Ωστόσο ανεπισήμως τα φάρμακα αυτά έχουν μετατραπεί σε μόδα μεταξύ ενηλίκων που θέλουν να διατηρούν τον εγκέφαλό τους σε εγρήγορση, όπως είναι οι φοιτητές, κυρίως σε περίοδο εξετάσεων.

Ενας ειδικός σε θέματα βιοηθικής, ο καθηγητής Τζον Χάρις από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με άρθρο του στον δικτυακό τόπο του επιστημονικού περιοδικού «Βritish Μedical Journal» αναφέρει ότι αφού φάρμακα όπως το Ritalin κρίνονται ασφαλή για τα παιδιά, τότε και οι ενήλικοι θα έπρεπε να δικαιούνται να τα λαμβάνουν. Σημειώνει δε ότι πολλοί φοιτητές χρησιμοποιούν ήδη το Ritalin (δραστική ουσία μεθυλφαινιδάτη) καθώς αυτό προσφέρει σημαντική ώθηση στον εγκέ φαλο κατά τη διάρκεια της μελέτης, αλλά και συγκέντρωση. Ο δρ Χάρις υποστηρίζει ότι είναι «ανήθικη» η απαγόρευση χρήσης του φαρμάκου από τους ενηλίκους με δεδομένο μάλιστα ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η λήψη του είναι ασφαλής.

Οι περισσότεροι ειδικοί αντιδρούν ωστόσο έντονα σε αυτή την πρόταση. Ορισμένοι καταδικάζουν τη νέα μόδα, κάνοντας λόγο για «ντοπάρισμα» του εγκεφάλου που προσφέρει αδίκως νοητικό πλεονέκτημα σε κάποιους ανθρώπους έναντι άλλων. Ο καθηγητής Αντζάν Τσάτερτζι από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας τονίζει με δικό του άρθρο στο «Βritish Μedical Journal» ότι υπάρχουν κίνδυνοι από τη λήψη του Ritalin από υγιή άτομα. Προσθέτει ότι η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει επιβάλει την ισχυρότερη προειδοποίηση επάνω στη συσκευασία του συγκεκριμένου φαρμάκου εξαιτίας της πιθανής σύνδεσής του με πολύ σοβαρές παρενέργειες όπως η εξάρτηση, ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου, καθώς και η εμφάνιση προβλημάτων στην καρδιά.
tovima.gr