Ήταν καραφλός και μάλωνε για χτένες - Τριχόπτωση: Μύθοι και Αλήθειες

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ο μεγαλύτερος εφιάλτης των ανδρών ακούει στο όνομα φαλάκρα. Στη σκέψη και μόνο ότι θα χάσουν τα μαλλιά τους, oι περισσότεροι χάνουν … κυριολεκτικά τον ύπνο τους. Επειδή κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά για την ανδρική τριχόπτωση, καλό είναι να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα για το θέμα αυτό, που δυστυχώς το πιθανότερο είναι αργά ή γρήγορα να σας απασχολήσει.

Παρακάτω θα δείτε μύθους και αλήθειες για τα αίτια της τριχόπτωσης, για να ξέρετε τι είναι καλό να αποφεύγετε και τι όχι, αν θέλετε να διατηρήσετε την κώμη σας, που στο κάτω κάτω αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όχι μόνο της γοητείας σας αλλά και της νεανικής σας εικόνας.

Η τριχόπτωση προέρχεται από την πλευρά της μητέρας Μύθος: Αν και η φαλάκρα είναι κληρονομική, δεν περιορίζεται στην πλευρά της μητέρας. Το «γονίδιο» της τριχόπτωσης μπορεί να κληρονομηθεί και από τις δύο πλευρές. Αν για παράδειγμα ο θείος σας από τον πατέρα σας έχει πέντε τρίχες όλες κι όλες, τότε οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σας.

Τα καπέλα προκαλούν τριχόπτωση

Μύθος: Το μόνο που μπορεί να κάνει το καπέλο είναι να προκαλέσει προσωρινή απώλεια τριχών και αυτό όταν είναι τόσο πολύ σφιχτό, που τραβάει τις τρίχες. Με λίγα λόγια φορώντας καπέλο, δεν κινδυνεύετε να χάσετε τα μαλλιά σας. Φανταστείτε πόσοι αθλητές θα ήταν φαλακροί αν ίσχυε κάτι τέτοιο.

Η καθημερινή απώλεια μίας χούφτας μαλλιών είναι σημάδι μελλοντικής ανδρογενούς αλωπεκίας

Αλήθεια και Μύθος: Αν έχετε ανδρογενή αλωπεκία, τότε ναι, θα χάνετε πολλά μαλλιά κάθε μέρα. Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν δεν έχετε ανδρογενή αλωπεκία, μπορεί να είναι φυσιολογικό να χάνετε αρκετές τρίχες, που γρήγορα θα ξαναβγούν. Μόνο ο χρόνος θα δείξει τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, και χρειάζεται να περιμένετε για να δείτε αν όντως θα ξαναβγούν.

Η υπερβολική χρήση προϊόντων περιποίησης μαλλιών προκαλεί τριχόπτωση Μύθος: Δεν υπάρχουν προϊόντα περιποίησης μαλλιών, που προκαλούν τριχόπτωση. Μπορείτε να εξακολουθήσετε να χρησιμοποιείτε άφοβα gel, μους ή σπρέι μαλλιών.

Το χτένισμα των μαλλιών είναι καλύτερο από το βούρτσισμα

Αλήθεια: Τα μαλλιά σας αντιδρούν καλύτερα στο χτένισμα από ό, τι στο βούρτσισμα. Το βούρτσισμα, όμως, μπορεί να οδηγήσει στο σπάσιμο και στην καταστροφή της τρίχας και όχι στην τριχόπτωση.

Το κούρεμα δυναμώνει τα μαλλιά και αποτρέπει την τριχόπτωση

Μύθος: Αυτή η παρανόηση προέρχεται από το γεγονός ότι οι τρίχες είναι πιο χοντρές στη βάση από ό, τι είναι στα άκρα. Έτσι όταν κόβουμε τα μαλλιά μας δίνουν την εντύπωση ότι είναι πιο πυκνά. Το κούρεμα, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την τριχόπτωση, αφού δεν επηρεάζει την ανάπτυξη της τρίχας. Ούτως ή άλλως οι τρίχες μεγαλώνουν περίπου 1-1,50 εκατοστό κάθε μήνα.

Το σεσουάρ ευθύνεται για την τριχόπτωση

Μύθος και Αλήθεια: Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι ότι το σεσουάρ μπορεί να καταστρέψει, να κάψει ή να αφυδατώσει τα μαλλιά σας και όλα αυτά είναι πιθανό να οδηγήσουν σε τριχόπτωση. Οι τρίχες, όμως, αυτές θα ξαναβγούν, επομένως, δε μιλάμε για μόνιμη τριχόπτωση.

Το πολύ συχνό λούσιμο οδηγεί στην τριχόπτωση

Μύθος: Όπως είπαμε ήδη, τα προϊόντα περιποίησης δε βλάπτουν τα μαλλιά. Το ίδιο ισχύει και για τη συχνότητα: μπορείτε να λούζετε τα μαλλιά σας όσο συχνά θέλετε, αν και η συνιστώμενη συχνότητα είναι τρεις φορές την εβδομάδα.

πηγή