Νέα τακτική κλοπής καρτών ανάληψης με τη «μέθοδο της απασχόλησης»

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Επιτήδειοι έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τη λεγόμενη μέθοδο της απασχόλησης για να να κλέβουν κάρτες και κωδικούς ανάληψης από χρήστες των ATM, προειδοποιεί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Οι δράστες κινούνται σε ομάδες τουλάχιστον δύο ατόμων, εξηγεί η σχετική ανακοίνωση. Ένα άτομο προσεγγίζει πελάτες που χρησιμοποιούν το ATM και αρχικά καταγράφει τους κωδικούς που πληκτρολογούνται στο μηχάνημα. Στη συνέχεια τους αποσπά την προσοχή ρίχνοντας κάτω ένα χαρτονόμισμα.

Ένας δεύτερος δράστης πείθει τότε τον πελάτη να απομακρυνθεί για λίγο από το ΑΤΜ προκειμένου να πάρει το χαρτονόμισμα που δήθεν του έπεσε, ενώ την ίδια στιγμή ένας συνεργός του αφαιρεί την κάρτα από το ΑΤΜ, αντικαθιστώντας την συνήθως με άλλη κάρτα για να μην γίνει αντιληπτή η κλοπή.

Όταν ο πελάτης απομακρύνεται ανύποπτος από το ΑΤΜ, οι δράστες πραγματοποιούν επιτόπου παράνομες αναλήψεις.

Η Ένωση Τραπεζών συνιστά στους κατόχους καρτών:

-Να βεβαιώνονται ότι κατά τη διάρκεια της συναλλαγής ο επόμενος πελάτης βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας και δεν μπορεί να δει τον κωδικό που πληκτρολογείται.

-Να ελέγχουν μετά τη συναλλαγή ότι η κάρτα που παρέλαβαν από το ΑΤΜ είναι η δική τους.

-Να δηλώνουν αμέσως ύποπτα περιστατικά στην τράπεζα καλώντας τους τηλεφωνικούς αριθμούς που εμφανίζονται στην οθόνη του ΑΤΜ.

Newsroom ΔΟΛ