Διαβάστε το: Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νόμο για το κάπνισμα

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Αλλαγές στα μέτρα που θα ισχύσουν για το κάπνισμα στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σύμφωνα με τις σημερινές του ανακοινώσεις, δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας καπνιστηρίου σε όσους εργασιακούς χώρους βρίσκονται περισσότεροι από 50 εργαζόμενοι. Επιπλέον, απαγορεύεται η είσοδος ανηλίκων σε όλους τους χώρους καπνιζόντων, ακόμη και εάν συνοδεύονται από ενήλικα.

«Υπάρχει ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που έχει κάθε δικαίωμα να καπνίζει. Το ζήτησαν όλοι όσοι εργάζονται σε μαζικούς χώρους. Το σεβόμαστε, εναπόκειται στους ίδιους, σε συνεννόηση με την ιδιοκτησία και την εργοδοσία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ.Αβραμόπουλο η δημιουργία χώρου για καπνίζοντες είναι υποχρεωτική στις περιπτώσεις των δημόσιων υπηρεσιών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζόμενους, εφόσον υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους και τον εργοδότη.

Από την περίπτωση αυτή εξαιρούνται οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Όσον αφορά τα νυχτερινά κέντρα των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνά τα 300 άτομα θα μπορούν να διαθέτουν χώρο που αγγίζει το 40% του συνολικού εμβαδού για τους καπνιστές.

Ο χώρος καπνιστών και μη καπνιστών θα χωρίζεται με τζάμι ύψους δύο μέτρων και με διαφορετικά συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού.

Σε οποιοδήποτε άλλο νυχτερινό χώρο διασκέδασης κάτω των 300 τ.μ. το τζάμι αυτό θα πρέπει να είναι ίδιο με το συνολικό ύψος της αίθουσας.

Οπως διευκρινίστηκε, όλοι όσοι θα προβούν σε τέτοιου είδους εργασίες προκειμένου να είναι συμβατές οι επιχειρήσεις τους με τα νέα μέτρα κατά του καπνίσματος θα πρέπει να ζητήσουν άδειες από τις πολεοδομίες, ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις και να είναι νόμιμες.

Επίσης, βάσει των τροποποιήσεων κανείς ανήλικος δεν θα μπορεί στο εξής ακόμη και με ενήλικο συνοδό να παρευρίσκεται σε χώρους διασκέδασης οι οποίοι προορίζονται για καπνιστές.

Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η είσοδος ή η παραμονή ανηλίκων σε χώρους καπνιζόντων σε όλα τα καταστήματα της χώρας, ανεξάρτητα εάν συνοδεύονται από ενήλικες.

Εγκαινιάζεται γραμμή ενημέρωσης και καταγγελιών

Σημαντικό εργαλείο προς την κατεύθυνση ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και για την εφαρμογή του νόμου, είναι η λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου και της τετραψήφιας γραμμής.

Με την εφαρμογή του Νόμου, από την Τετάρτη 1η Ιουλίου οι πολίτες θα μπορούν να τηλεφωνούν -όπως σας είπα στην αρχή- στον αριθμό 1142 για να πληροφορηθούν για όλες τις διατάξεις του νόμου.

πηγή

1 σχόλια:

andre είπε...

stadiaka pisteuw oti tha isxysei plirws k edw o nomos opws k se toses alles xwres tou kosmou... apla theloume ligo ton xrono mas gia na synithisoume stin idea.....