Αυξηση της γονικής άδειας στους τέσσερις μήνες αποφασίζει η Ευρωπαική Ένωση

Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι εργαζόμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να ζητήσουν προσαρμογή των όρων εργασίας τους, αφού επιστρέψουν από την άδεια, όπως αλλαγή ωραρίου

Την αύξηση της γονικής άδειας από τρεις σε τέσσερις μήνες για κάθε γονέα συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι, παρουσία του αρμόδιου επιτρόπου Βλαντιμίρ Σπίντλα. Η συμφωνία αφορά όλους τους εργαζόμενους γονείς και προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως η αλλαγή ωραρίου εργασίας.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο της συμφωνίας, που υπεγράφη μεταξύ των δικτύων εργοδοτών και εργαζομένων, προβλέπεται η αύξηση της γονικής αδείας από 3 σε 4 μήνες για κάθε γονέα, με τον περιορισμό, ωστόσο ότι ο ένας από τους 4 μήνες δε θα μπορεί να μεταβιβαστεί από τον ένα γονέα στον άλλο. Η συμφωνία έχει εφαρμογή για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους και υπογραμμίζεται η δέσμευση των εργοδοτών να την τηρούν απαρέγκλιτα.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που προσφέρει στους εργαζομένους είναι η δυνατότητα να ζητήσουν προσαρμογή των όρων εργασίας τους, αφού επιστρέψουν από την άδεια, όπως, για παράδειγμα, αλλαγή ωραρίου. Η νέα απόφαση θωρακίζει τους εργαζομένους και απέναντι σε μια δυνητική απόλυση, αλλά και σε κάθε είδους δυσμενή μεταχείριση από πλευράς εργοδοσίας αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος λήψης γονικής αδείας. Η απόφαση των κοινωνικών εταίρων θα υποβληθεί το επόμενο μήνα υπό τη μορφή νομικής πρότασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια θα επικυρωθεί από το Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ.

πηγή