Ανάρπαστα τα κλιματιστικά με επιδότηση

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Από 1.700 καταστήματα συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιδότησης του υπουργείου Ανάπτυξης

«Φωτιά» πήραν χθες τα ταμεία των καταστημάτων με ηλεκτρικά είδη, αφού πρώτη ημέρα εφαρμογής του προγράμματος επιδότησης για την αντικατάσταση παλιών και αγοράς νέων κλιματιστικών πωλήθηκαν 2.000 συσκευές.

Το «Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό» με την επιδότηση του 35% γίνεται... ανάρπαστο από τους καταναλωτές, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας από λίγο μετά τις 7 το πρωί έγινε η πρώτη πώληση και μέχρι τις 12 το μεσημέρι τα καταστήματα που συμμετέχουν διέθεσαν 560 κλιματιστικά inverter. Συνολικά καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας οι πωλήσεις συσκευών εκτινάχτηκαν στις 2.000.
Ολο και περισσότεροι πολίτες σπεύδουν στις αλυσίδες λιανεμπορίου με ηλεκτρικά είδη και ρωτούν ή προχωρούν σε αγορές εκμεταλλευόμενοι της προσφοράς.

Πάντως, κάποια... παρατράγουδα σημειώθηκαν και συγκεκριμένα από επιχειρήσεις που κάνουν επιπλέον εκπτώσεις. Συγκεκριμένα, υπολογίζουν με τέτοιον τρόπο την έκπτωση που κάνουν οι ίδιες, ώστε να εισπράττουν μεγαλύτερο ποσό επιδότησης.

Γι’ αυτόν τον λόγο το ποσοστό της, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, θα πρέπει να υπολογίζεται πρώτα επί της λιανικής τιμής και στη συνέχεια να γίνεται η αφαίρεση του 35%. Για παράδειγμα, αν ένα κλιματιστικό κάνει 800 ευρώ και η επιχείρηση κάνει μείωση τιμής 15%, ήτοι 120 ευρώ, τότε πέφτει στα 680 ευρώ.

Ετσι η επιδότηση 35% είναι 238 ευρώ και η τελική λιανική τιμή 442 ευρώ. Με τον τρόπο που κάποιοι επιχείρησαν να κάνουν τη δική τους έκπτωση, δηλαδή υπολογίζοντας στην αρχική τιμή πώλησης το ποσοστό 35%, κέρδιζαν ανά συσκευή επιπλέον 42 ευρώ (280 ευρώ αντί για 238), αν και βέβαια η τελική τιμή παραμένει ίδια μετά και την αφαίρεση του 15%, δηλαδή 442 ευρώ.

Το πρόγραμμα, όπως, εκτιμάται, γνωρίζει μεγάλη ανταπόκριση και θεωρείται ότι το κονδύλι των 15 εκατ. ευρώ που αφορά περί τα 55.000 με 60.000 κλιματιστικά θα εξαντληθεί πολύ νωρίς. Απομένει να διαπιστωθεί αν οι εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης περί αναθεώρησης του προγράμματος θα υλοποιηθούν.

Ο αριθμός των καταστημάτων που συμμετέχουν ανέβηκε στα 1.770 από 1.000 και το τηλεφωνικό κέντρο 801-11-15300 δέχτηκε περισσότερες από 1.000 κλήσεις.

Εξάλλου, στην ιστοσελίδα www.allazoklima.gr έχει αναρτηθεί λίστα με ενδεικτικές τιμές πώλησης των κλιματιστικών, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν μία πρώτη εικόνα για την έρευνα αγοράς.

Χρήστος Κολώνας
πηγή ethnos.gr