Ολοκληρώθηκαν με λαμπρότητα τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ολοκληρώθηκαν με λαμπρότητα τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης παρουσία προσωπικοτήτων της πολιτικής και πολιτιστικής σκηνής του τόπου και άλλων υψηλών προσκεκλημένων.
Η θεμελίωση του νέου Μουσείου έγινε με την εναπόθεση αγγείου, σε γυάλινη προθήκη στο δάπεδο που, σε αντικατάσταση της γνωστής διαδικασίας με την κοπή κορδέλας, σήμανε και επίσημα την έναρξη λειτουργίας του ενώ στη λήξη της τελετής των εγκαινίων, σε μια συμβολική κίνηση επανακωλήθηκε κομμάτι γλυπτού που άνηκε στον παρθενώνα.

Κατά την διάρκεια της ξενάγησης οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο Μουσείο και να δούν τόσο τα εκθέματα αλλά και ένα μοναδικό οπτιοκοακουστικό θέαμα στους τοίχους των κοντινών κτιρίων με εικόνες εκθεμάτων που ζωντανεύουν με την βοήθεια της νέας τεχνολογίας.

Προηγήθηκαν οι εναρκτήριες ομιλίες της πολιτειακής και η πολιτικής ηγεσία του τόπου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον συμβολισμό και τη λαμπρότητα του νέου Μουσείου και τη σημασία του επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα.

Χαιρετισμούς απεθύναν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO κ. Κοϊχίρο Ματσούρα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

"Να επουλωθούν οι πληγές του μνημείου"

"Τα μηνύματα και οι συμβολισμοί του ιερού βράχου της Ακροπόλεως ανήκουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και μεταφέρουν σε κάθε γωνιά του κόσμου την ουσία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού: Δημοκρατία, γνώση, λιτότητα, αισθητική" σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι "για τους Έλληνες είναι κάτι παραπάνω, η ταυτότητά μας και η περηφάνια μας".

Ο κ. Παπούλιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα της επανένωσης των μαρμάρων τονίζοντας ότι στα σημερινά εγκαίνια ο κόσμος όλος μπορεί να δει συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα γλυπτά του Παρθενώνα. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο ίδιος κάποια από αυτά λείπουν. "Είναι ώρα να επουλωθούν οι πληγές του μνημείου με την επιστροφή των μαρμάρων που του ανήκουν" κατέληξε ο ίδιος.

"Οικουμενικό το Μουσείο της Ακρόπολης"

"Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ομιλία του Πρωθυπουργού. "Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι έργο όλων των Ελλήνων, για ολόκληρο τον Κόσμο. Είναι κτήμα του Οικουμενικού Πολιτισμού" είπε ο Κώστας Καραμανλης επισημαίνοντας ότι "η ακεραιότητα των μνημείων του Παρθενώνα δεν είναι αίτημα αποκλειστικά και μόνο της Ελλάδας αλλά διεκδίκηση της Ανθρωπότητας, στην οποία ανήκουν, τόσο ο Παρθενώνας, όσο και οι συμβολισμοί του".

"Τα μάρμαρα καλούν τα μάρμαρα"

"Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν θύματα λεηλασίας" τόνισε από την πλευρά του και ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς επισημαίνοντας ότι "το έγκλημα αυτό", όπως χαρακτήρισε την αρπαγή των μαρμάρων, μπορεί να επανορθωθεί.

"Το Μουσείο είναι η ηθική δύναμη που τα προσκαλεί πίσω. Να επανενωθούν. Τα μάρμαρα καλούν τα μάρμαρα" τόνισε ο υπουργός πολιτισμού σημειώνοντας ότι η επανένωσή τους είναι αγώνας για την αισθητική ακεραιότητα του Μνημείου και για την ηθική ακεραιότητα των συμβολισμών του.

πηγή ethnos.gr