Η δίαιτα της παραλίας

Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Αρχίζουμε να περνάμε τις ελεύθερες ώρες μας σε κάποια κοντινή ή πιο μακρινή παραλία, απολαμβάνοντας το χάδι του ήλιου και τη δροσιά της θάλασσας. Ποια είναι, όμως, η σωστή διατροφή αυτές τις ώρες για να μην επιβαρύνετε τη γραμμή σας και να αποφύγετε τους πειρασμούς;

Ο χρυσός κανόνας είναι να αποφύγετε τις δύσπεπτες τροφές, που θα κουράσουν το πεπτικό σας σύστημα και, όπως όλοι ξέρουμε, δεν συνδυάζονται υγιεινά με το κολύμπι!

Ο θαλασσινός αέρας, όμως, σίγουρα θα σας ανοίξει την όρεξη, ενώ η ζέστη διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τον ρυθμό της καρδιάς, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ζάχαρη στο αίμα.

Ταυτόχρονα ο μεταβολισμός επιταχύνεται για να αντιμετωπίσει την αύξηση της θερμοκρασίας και το σώμα ιδρώνει.

Ακολουθήστε τη διατροφή που σας προτείνουμε για να συνδυάσετε με τον καλύτερο τρόπο την απόλαυση του φαγητού με την άσκηση και την ηλιοθεραπεία.

ΠΡΩΙΝΟ
Αν σκοπεύετε να κολυμπήσετε στη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να φάτε ένα χορταστικό κρουασάν με γέμιση μαρμελάδα που περιέχει 180 θερμίδες, τις οποίες σίγουρα θα κάψετε με την άσκηση. Ενας μικρός καφές και ένα ποτήρι γάλα θα συμπληρώσουν το πρώτο γεύμα της ημέρας με άλλες 100 θερμίδες.

ΣΝΑΚ
Γύρω στις έντεκα αρχίζετε να νιώθετε την ανάγκη να βάλετε κάτι στο στόμα σας. Μια μπανάνα περιέχει μόνο 90 θερμίδες και είναι πλούσια σε ποτάσιο, το οποίο βοηθάει τον οργανισμό να ρυθμίσει την πίεση και να αποφύγετε την κούραση. Αν προτιμάτε τη γεύση από γιαούρτι, είναι επίσης ένα ιδανικό σνακ με μόλις 60 θερμίδες, ελαφρύ και δροσιστικό.

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Μπορείτε να φάτε ένα κομμάτι πίτσα που περιέχει περίπου 280 θερμίδες ή μία ανάμεικτη σαλάτα με λαχανικά με λίγο τόνο, άπαχο τυρί ή βραστά αβγά. Περιέχει 120 θερμίδες και θα σας χορτάσει χωρίς να κουράσει το πεπτικό σύστημα.

Γύρω στις τρεις το μεσημέρι: Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό στη διάρκεια της ημέρας, γιατί ο ήλιος και η θάλασσα αφυδατώνουν τον οργανισμό. Το νερό δεν περιέχει καθόλου θερμίδες. Αν προτιμάτε ένα κρύο τσάι με λεμόνι ή ροδάκινο, που ξεδιψάει και έχει υπέροχη γεύση, να ξέρετε ότι περιέχει περίπου 80 θερμίδες.

Το απόγευμα γύρω στις πέντε: Λίγο πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής, απολαύστε μια παγωμένη γρανίτα, την οποία θα γευτείτε με αργές γουλιές. Περιέχει περίπου 100 θερμίδες. Αν αποφασίσετε να υποκύψετε στον γλυκό πειρασμό του παγωτού, ένα μέτριο χωνάκι περιέχει 220 θερμίδες. Αν φάγατε μόνο σαλάτα το μεσημέρι, μπορείτε άφοβα να χαρείτε το παγωτό σας.

ΒΡΑΔΙΝΟ
Στη διάρκεια της ημέρας η διατροφή σας δεν περιείχε πρωτεϊνες, οπότε το βράδυ καλό είναι να φάτε κρέας ή ψάρι για να αναπληρώσετε τα απαραίτητα για τον οργανισμό συστατικά. Φάγατε μόνο σαλάτα το μεσημέρι και κολυμπήσατε αρκετή ώρα, προτιμήστε ένα πιάτο ζυμαρικά ή ένα ριζότο, για να προσφέρετε στον οργανισμό σας τους σημαντικούς υδατάνθρακες. Ενα πιάτο λαχανικά και ένα φρούτο θα συμπληρώσουν με τον πιο υγιεινό τρόπο το μενού της ημέρας.

Νέλλη Παρασκευοπούλου

πηγή