Θερινά προγράμματα επιστήμης και καινοτομίας για παιδιά 9-12 ετών στο Πλανητάριο

Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Την ευκαιρία να αποδράσουν στην καινοτομία μέσα από θερινά δημιουργικά προγράμματα, που θα πραγματοποιηθούν έως τα μέσα Ιουλίου στο Πλανητάριο, θα έχουν μικροί μαθητές, ηλικιών 9-12 ετών. Πρόκειται για πενθήμερες δραστηριότητες, που θα υλοποιηθούν σε τρεις περιόδους (22/6-26/6, 29/6-3/7, 6/7-10/7), σε κάθε μία από τις οποίες, θα συμμετέχουν έως 25 άτομα.

Οι θεματικές ενότητες, που θα αναπτυχθούν, αφορούν το περιβάλλον (εκμετάλλευση φυσικών πόρων, μετατροπές και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ανακύκλωση), την τεχνολογία (κατασκευές, τεχνοπάρκο, εφευρέσεις αρχαίας ελληνικής Τεχνολογίας, εργαστήρι κεραμικής, εργαστήρι μουσικής), το ανθρώπινο σώμα (οι λειτουργίες του, διατροφή και υγεία, πρώτες βοήθειες), το αυτοκίνητο (επιρροή στην καθημερινή ζωή και το περιβάλλον), το διάστημα (παρουσίαση νυχτερινού ουρανού στο Πλανητάριο, πυραυλικό εργαστήρι).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας, Γιάννη Αντωνόπουλο, το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά και οι δραστηριότητές του είναι πρωτοποριακές, συνδυάζοντας τη γνώση και τη μάθηση με την δημιουργία και την ψυχαγωγία.
Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με την επιστήμη, την τεχνολογία και την έρευνα, η ανάπτυξη της εφευρετικότητας και της συνεργασίας, αλλά και η ανίχνευση των δεξιοτήτων τους.
Υλοποιείται σε συνεργασία και με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός, Σταύρος Καλαφάτης, ανέφερε ότι το υπουργείο προωθεί μικρές και χωρίς μεγάλο κόστος δράσεις, που όμως επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα και έχουν πολλαπλούς στόχους, με βασικό κριτήριο το μοντέλο ανάπτυξης έξυπνων πολιτών σε έξυπνες πόλεις. «Επενδύουμε στην εξοικείωση των νέων στις καινοτομίες και στις υψηλές τεχνολογίες, συμβάλλοντας μία ψηφίδα στην γρήγορα αναπτυσσόμενη νέα εποχή», τόνισε ο υπουργός.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του θερινού προγράμματος καινοτομίας για παιδιά φτάνει τα 10.000 ευρώ.
Τα παιδιά, που θα συμμετάσχουν σε αυτά, θα απασχολούνται για πέντε μέρες από τις 8.30 το πρωί έως τις 15.30 το απόγευμα, και θα πρέπει να καταβάλλουν 50 ευρώ (στην τιμή περιλαμβάνονται το σνακ, ελαφρύ γεύμα και προβολές στο πλανητάριο και το κοσμοθέατρο).
Η επιλογή των παιδιών θα γίνει με σειρά προτεραιότητας, ενώ η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνεται και μέσω του Διαδικτύου.

πηγή