ΗΛΙΑΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κισάμου παρουσίασαν χθες, εν όψει της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, την πρωτότυπη κατασκευή τους σε μαθητές σχολείων του Νομού Χανίων.
Ενα συμβατικό ποδήλατο μετατράπηκε σε μηχανάκι που λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια και θέτει σε λειτουργία τον μικρό του κινητήρα, ενώ παράλληλα αποθηκεύεται σε μικρές μπαταρίες πάνω στο ποδήλατο.

"Η κατασκευή μας λειτουργεί καθαρά και μόνο με ηλιακή ενέργεια. Εχουμε εγκαταστήσει μια μικρή φωτοβολταϊκή πλάκα που συγκεντρώνει την ενέργεια και στη συνέχεια τη μεταβιβάζει σε ένα ηλεκτρικό συσσωρευτή, μια μπαταρία. Εχουμε επιλέξει να τοποθετήσουμε μπαταρία υπολογιστών που είναι μικρή και εύχρηστη και δεν βαραίνει το ποδήλατο. Από εκεί η ενέργεια πηγαίνει σε ένα μικρό κινητήρα και ουσιαστικά το ποδήλατο μετατρέπεται σε μηχανάκι" μας εξηγεί η Μαριάννα Ματάλλα, μια μαθήτρια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που μαζί με τους συμμαθητές της εργάστηκε για να γίνει πραγματικότητα η ιδέα τους.
Το ποδήλατο-μηχανάκι λειτουργεί αυτόνομα, η ταχύτητά του είναι 17 χλμ. την ώρα και μπορεί να διανύσει χωρίς καμία βοήθεια μια απόσταση 27 χλμ. σε ευθεία και 10 χλμ. ανηφόρα."Το κατασκευάσαμε οι μαθητές χωρίς την οικονομική ενίσχυση κανενός, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος. Είχαμε βέβαια τη στήριξη και τη βοήθεια του διευθυντή μας του κ. Βερναδάκη, ο οποίος και στο παρελθόν είχε κατασκευάσει κάτι ανάλογο" σημείωσε η μαθήτρια.

Χανιώτικα Νέα