Το σκληρό πρόσωπο του Ιντερνετ

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ
πηγή Enet.gr

«Μπαίνει στο γραφείο μας ένας πατέρας πανικόβλητος και αρχίζει να λέει: "Μόνο εσείς μπορείτε να με σώσετε. Αλλιώς, πάει, το 'χασα το παιδί μου.... Και καθόμαστε ν' ακούσουμε την ιστορία του. Που είχε μια κόρη 17 χρόνων πρώτη στο σχολείο της, εδώ στην Αθήνα. Αριστούχος, καλό παιδί. Και ξαφνικά τα παρατάει όλα, παθαίνει πατατράκ, κλείνεται στον εαυτό της».

Απέναντί μας ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μ. Σφακιανάκης, εξιστορεί ένα χαρακτηριστικό περιστατικό με πρωταγωνιστές εφήβους, που αντιμετωπίζει όλο και πιο συχνά στα χρόνια της ηλεκτρονικής κυριαρχίας και στη χώρα μας.

«Τι είχε συμβεί; Εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο μια φωτογραφία όπου η κοπέλα εικονιζόταν γυμνή. Γυμνή τελείως, μόνο που δεν ήταν αυτή. Ηταν το κεφάλι το δικό της και από κάτω, μονταρισμένο τέλεια, ένα άλλο σώμα. Καταλαβαίνεις τώρα να είσαι σε αυτή την ηλικία και να παθαίνεις τέτοια ζημιά;

»Η μήνυση έγινε αμέσως και αρχίσαμε το ψάξιμο. Επειδή το κορίτσι ήταν ανήλικο πετύχαμε άρση του απορρήτου καθώς το αδίκημα είναι κακούργημα. Βρήκαμε, λοιπόν, τον σέρβερ στην Κορέα, τους πιέσαμε και έπειτα από πολλή προσπάθεια καταφέραμε να ανακαλύψουμε τον φταίχτη: Εναν επίσης δεκαεπτάχρονο συμμαθητή της πιτσιρίκας, που τα είχε πάρει στο κρανίο γιατί αυτή ήταν πρώτη στα μαθήματα και αυτός δεύτερος και ήθελε να της τρίψει τη μούρη, να της χαλάσει το πρεστίζ!»

Και τώρα; «Τώρα η δεκαεπτάρα τελείωσε το σχολείο κανονικά, πάει για σπουδές στην Αμερική σε σούπερ πανεπιστήμιο, όλα εντάξει». Και ο συμμαθητής; «Εχει πάει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη, αλλά η οικογένεια της μικρής δεν θα ζητήσει την τιμωρία του και απ' ό,τι φαίνεται η υπόθεση θα μπει στο αρχείο». Μια μικρή, πικρή ιστορία από τα χρονικά της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

*Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, οι ενάγοντες δεν κάνουν πίσω. Γύρω στις 25 υποθέσεις πρόκειται να εκδικαστούν και για πολλές απ' αυτές αναμένεται να εκδοθούν καταδικαστικές αποφάσεις. Για περιστατικά με ανήλικους ανάλογα με εκείνα της δεκαεπτάχρονης, αλλά και για χειρότερα ακόμη, με βίντεο φουλ σεξ.

*Τα φτιάχνουν τα ζευγάρια, τα χαλάνε τα ζευγάρια, η εκδίκηση σερβίρεται κρύα. Μέσω διαφόρων διαύλων του Διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας. Τουλάχιστον, κόπηκαν με το μαχαίρι οι οργανωμένες ιστοσελίδες τσοντοπροσφοράς που διαφήμιζαν τέτοιου είδους προϊόντα. Είχαν φτάσει μάλιστα κάποιοι να διοργανώνουν και διαγωνισμούς μαθητικής τσόντας!

*Το μέλλον, πάντως, δεν μοιάζει ρόδινο. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις επιμένουν ότι εντός του προσεχούς δωδεκαμήνου το cyberbullying θα πιάσει κορυφή και δεν θα είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπιστεί. Μια λύση; Ο Μ. Σφακιανάκης επιμένει, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, ότι όταν οι γονείς επικοινωνούν με τα παιδιά τα προβλήματα λύνονται από μόνα τους. Οταν τα παρκάρουν μπροστά στην κρύα οθόνη, όμως;

1 σχόλια:

Κράμα είπε...

Κι όλα αυτά στο ιντερνετ;
Αλλα καλά κάνουμε και δεν βάζουμε φώτο, πολύ σωστή η συμβουλή που μου έδωσε ένας φίλος λίγο πριν έρθω σε επαφή με το διαδικτυο.

Τελικά κάθε νόμισμα όντως έχει 2 όψεις και βάσει της ανάρτησης σου, η μια όψη είναι πραγματικά οικτρή όταν μιλάμε για 17 χρονών παιδάκια.

Καλησπέρα