Λεξικά για πιτσιρικάδες

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Το λεξικό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους μεγάλους, αλλά όποιος είναι γονιός μπορεί να βεβαιώσει πως ακόμα πιο χρήσιμο μπορεί να είναι για τους μικρούς.
Ακόμα κι ένα τετράχρονο παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται οπτικά και φωνητικά τα γράμματα, μπαίνοντας, έτσι, ουσιαστικά, στη διαδικασία της ανάγνωσης. Τότε, ένα τέτοιο λεξικό βοηθά πολύ. Ειδικά μάλιστα όταν είναι εικονογραφημένο, γιατί δίνει και μια διάσταση παιχνιδιού στην όλη διαδικασία.

Οχι ένα αλλά τρία τέτοια βιβλία κυκλοφορούν ήδη στο πλαίσιο της σειράς «Τεγόπουλος λεξικά» (εκδόσεις Αρμονία).

* Το πρώτο, «Ενα λεξικό σαν παραμύθι», σε κείμενα Βασιλικής Μανδαλά, απευθύνεται σε παιδιά από τεσσάρων ετών και στόχο έχει να τα μυήσει στη γοητεία των λέξεων, εξηγώντας τους με συναρπαστικό τρόπο (ωραίες εικόνες, μεγάλα γράμματα, κατανοητές ερμηνείες) το πώς κάθε εικόνα (και κάθε έννοια) αντιστοιχεί σε μία λέξη.

Ετσι, στο ερώτημα λ.χ. του παιδιού σας τι σημαίνει «αιχμάλωτος», ξεφυλλίζετε μαζί το βιβλίο, βρίσκετε το γράμμα «Α», εντοπίζετε τη λέξη και διαβάζετε τον ορισμό. Δίπλα ένα μουτρωμένο ποντικάκι (ο Τρύφωνας, η μασκότ του λεξικού!) εμφανίζεται φυλακισμένο σε ένα κλουβί. Το ποντικάκι αυτό είναι ο ξεναγός του παιδιού στον κόσμο των λέξεων, και θα το βρείτε στα περισσότερα λήμματα.

* Στην ίδια λογική, αλλά για μεγαλύτερα παιδιά, κινούνται και τα άλλα δύο λεξικά: Το «Παιδικό λεξικό» απευθύνεται σε παιδιά που είναι στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και περιέχει περισσότερες από 1.200 λέξεις (λήμματα): εδώ, εκτός από τις ερμηνείες, θα βρείτε παραδείγματα, αντίθετα (συχνά απαραίτητα για την κατανόηση της ερμηνείας μιας λέξης), φράσεις με ειδική σημασία και πλούσια εικονογράφηση -πάντα με παραδείγματα από τον κόσμο του παιδιού.

Ετσι αυτό εξοικειώνεται με τα λεξικά, μαθαίνει την ορθογραφία των λέξεων, παρατηρεί τις εικόνες και ανακαλύπτει τη γραπτή γλώσσα. Επίσης μαθαίνει πως σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν δύο διαφορετικές λέξεις για την ίδια έννοια: λ.χ. «φαΐ» και «φαγητό», «Φεβρουάριος» και «Φλεβάρης».

* Πιο ειδικό είναι το «Μαθηματικό λεξικό δημοτικού» της σειράς «Τεγόπουλος λεξικά». Εδώ η ιδέα είναι πως για να αγαπήσει το παιδί του δημοτικού τα μαθηματικά, πρέπει πρώτα να τα καταλάβει. Η συντάκτρια του λεξικού Δήμητρα Γαλλίκα χρησιμοποιεί σχήματα, παραστάσεις και εικόνες, ερμηνεύει με απλό τρόπο τη μαθηματική ορολογία και ξεκαθαρίζει τις έννοιες και τα σύμβολα με απλά παραδείγματα.
ΕΥΑΝΝΑ ΒΕΝΑΡΔΟΥ