Ξενύχτι +καφεΐνη+Η/Υ =παχυσαρκία

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η αυξανόμενη παχυσαρκία των εφήβων σχετίζεται με το διογκούμενο πρόβλημα της αϋπνίας, που με τη σειρά του προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την μεγαλύτερη κατανάλωση καφεϊνης τα βράδια και από τα ξενύχτια στο κρεβάτι παρέα με τον…υπολογιστή, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Αριζόνα των ΗΠΑ, υπό την Άμι Ντρέσερ, και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο των επιστημονικών ενώσεων που ασχολούνται με τον ύπνο.

Η έρευνα προειδοποιεί ότι η επιδεινούμενη αϋπνία, σε συνδυασμό με το «κόλλημα» του εφήβου μπροστά από μια οθόνη, πίνοντας καφέ, μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την υγεία του, την ψυχολογική του κατάσταση και τις επιδόσεις του στο σχολείο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σωματική άσκηση αποτελεί αντίβαρο στην παραπάνω αρνητική τάση και την αντισταθμίζει σε ένα βαθμό. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά που κοιμούνται λιγότερο, είναι αυτά που πίνουν περισσότερους καφέδες και το βράδυ βρίσκονται περισσότερες ώρες μπροστά από μια οθόνη, είτε υπολογιστή είτε τηλεόρασης, «σερφάροντας» στο Ίντερνετ, επικοινωνώντας με τους φίλους τους, παίζοντας βιντεοπαιγνίδια κλπ.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωσης καφεϊνης και η συχνότερη χρήση της τεχνολογίας τη νύχτα σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους.

Μια άλλη σχετική έρευνα, που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Ντρέξελ της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, υπό την δρα Κριστίνα Καλαμάρο, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα, ότι οι έφηβοι που περνάνε τα βράδια στον υπολογιστή τους πίνοντας καφέ, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά τη μέρα.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, όσα πιο πολλά διαφορετικά πράγματα έκαναν τις νύχτες οι έφηβοι (παρακολούθηση τηλεόρασης, ακρόαση MΡ3, μαθήματα, «σερφάρισμα» στον υπολογιστή τους, βιντεοπαιγνίδι κλπ), τόσο πιο κουρασμένοι ήσαν και με διασπασμένη προσοχή το πρωί που ξύπναγαν.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι νέοι ηλικίας 12 έως 18 ετών πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον εννιά ώρες τη μέρα, πράγμα που όμως συχνά δεν συμβαίνει (μόνο ένα στα πέντε παιδιά κοιμάται τόσο πολύ, σύμφωνα με στατιστικές) και γι’ αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό ο…πειρασμός της τεχνολογίας και η συνδυασμένη κατανάλωση καφέ, καθώς αυτά τα δύο πάνε χέρι-χέρι.

πηγή