Από 1ης Ιουλίου αυξάνονται οι φόροι στα καύσιμα και τα τέλη για κινητά

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ένα από τα πιο «καυτά» καλοκαίρια από φορολογικής άποψης είναι το εφετινό,καθώς εκατομμύρια φορολογούμενοι με έμμεσο ή άμεσο τρόπο θα επιβαρυνθούν σημαντικά,προκειμένου να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία καθώς τα έσοδα του προϋπολογισμού έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει.
Καύσιμα,κινητά με τέλη σύνδεσης,καρτοκινητά,ακίνητα,μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και υψηλά εισοδήματα θα βρεθούν στο φοροεισπρακτικό στόχαστρο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το δημόσιο έλλειμμα λόγω της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να εισπράξει βεβαιωμένα έσοδα.
Με βάση τις ισχύουσες φορολογίες,3,5 εκατ.ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν σε διάστημα λιγότερο των τριών μηνών όχι μία αλλά δύο φορές το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.Ως το τέλος του μηνός ολοκληρώνεται η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το ΕΤΑΚ του 2008 και τον Σεπτέμβριο θα λάβουν οι ίδιοι τα εκκαθαριστικά του 2009.

Σημαντική επιβάρυνση για εκατομμύρια κατόχους ΙΧ επιφυλάσσει η αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδα Το Βήμα, η αύξηση των ΕΦΚ καυσίμων θα διαμορφωθεί από 10% ως 20%.Αυτό θα σημαίνει αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης από 5 ως 10 λεπτά ανά λίτρο.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει ότι ένα από τα μέτρα που θα έχουν άμεση απόδοση για τα δημόσια έσοδα είναι η αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας και η επιβολή φόρου στα καρτοκινητά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,στα καρτοκινητά ο φόρος θα υπολογίζεται με ποσοστό 10% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας που αγοράζει κάθε φορά ο κάτοχός τους.Σε ό,τι αφορά τα τέλη κινητής τηλεφωνίας,αυτά πρόκειται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο,καθώς για χαμηλούς λογαριασμούς ανέρχονται σήμερα σε 2 ευρώ και για υψηλούς σε 10 ευρώ.
Από τις αρχές Ιουλίου,και εφόσον ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει για το αν είναι συνταγματική ή όχι η διάταξη επιβολής της έκτακτης εισφοράς,το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων περίπου σε 130.000 πολίτες οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν δηλώσει στην Εφορία συνολικά έσοδα άνω των 60.000 ευρώ.Η έκτακτη εισφορά διαμορφώνεται από 1.000 ευρώ ως 25.000 ευρώ, ανάλογα με τα εισοδήματα.

πηγή ΠΡΟΙΤΟΣ