10 μυστικά για τον πόνο στη μέση

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο αναγκάζονται να απουσιάσουν από τη δουλειά τους αλλά και να απόσχουν από άλλες δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους επειδή νιώθουν έντονο πόνο στη μέση.
Περιέργως όμως οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα τι προκαλεί τον πόνο αυτόν, πώς να τον αποφύγουν ή πώς να τον αντιμετωπίσουν. Ιδού λοιπόν κάποια σημαντικά στοιχεία που δεν γνωρίζετε για τον πόνο στη μέση.

Συχνά μπορείτε να τον αποφύγετε
Ο πόνος στη μέση δεν εμφανίζεται ξαφνικά. Πολύ συχνά προκαλείται από κάποια κίνηση που κάνετε με λανθασμένο τρόπο: σκύβετε για να πιάσετε κάτι χωρίς να λυγίσετε τα γόνατααυτό πιέζει πολύ την οσφυϊκή περιοχή. Σηκώνετε κάτι πολύ βαρύ κρατώντας το μακριά από το σώμα σας - αν το κρατούσατε επάνω στο σώμα σας θα επιβαρύνετε πολύ λιγότερο την πλάτη.

Γυρνάτε ξαφνικά π.χ. για να πάρετε κάτι από το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Συνεχίζετε αυτό που κάνατε όταν σας πιάνει πόνοςενώ πρέπει να σταματήσετε αμέσως.

Η δυσκολία της διάγνωσης
Τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων είναι αδύνατον να γίνει ακριβής διάγνωση για τον πόνο της μέσης. Αυτό οφείλεται στο ότι η πλάτη έχει πολύ περίπλοκη δομή και πάρα πολλές αρθρώσεις, μύς και συνδέσμους. Πάντως όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι τις περισσότερες φορές ο πόνος οφείλεται σε μικρές «μηχανικές» αιτίες και συνήθως περνά έπειτα από 10 ημέρες. Λίγες περιπτώσεις οφείλονται σε μετακίνηση δίσκου.

Ο ξαφνικός πόνος συνήθως περνά
Όταν σας πιάνει ξαφνικός πόνος δεν έχει νόημα να τρέξετε στον γιατρό. Τις πιο πολλές φορές ο πόνος περνά σχετικά γρήγορα και ούτως ή άλλως ο γιατρός δεν μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε αυτήν την περίπτωση, καθώς θα δυσκολευτεί να κάνει ακριβή διάγνωση. Μπορεί να δώσει κάποια χάπια, αλλά τα ίδια μπορεί να συστήσει και ένας φαρμακοποιός.

Τα χάπια δεν σας θεραπεύουν
Πολλοί νομίζουν ότι, εκτός από τον πόνο, τα χάπια αντιμετωπίζουν και τις δυσλειτουρ- γίες με κάποιον μαγικό τρόπο. Αυτό όμως δεν ισχύει, καθώς είναι απλώς αναλγητικά που ανακουφίζουν τον πόνο.

Η άσκηση κάνει καλό στη μέση
Τα τελευταία 15 χρόνια οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το χειρότερο για τον πόνο της μέσης είναι να κάθεται ο ασθενής συνέχεια ξαπλωμένος ή ακίνητος. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε παλαιότερα, όταν οι γιατροί προέτρεπαν τους ασθενείς να ξαπλώνουν στο δάπεδο επί εβδομάδες. Έρευνες δείχνουν ότι ο ασθενής αναρρώνει γρηγορότερα εάν κάνει ήπιες ασκήσεις. Οι ειδικοί μπορούν να σας συμβουλεύσουν τι είδους δραστηριότητα πρέπει να ακολουθήσετε αλλά συνήθως προτείνουν περπάτημα, ήπιο τρέξιμο και κολύμβηση - όχι όμως σε πρόσθιο στυλ, διότι επιβαρύνεται ο λαιμός. Τα μυστηριώδη «ιερολαγόνια»
Ίσως δεν έχετε ακούσει ποτέ για αυτά, παρ΄ ότι είναι η πιο συχνή πηγή πόνου στο κάτω μέρος της πλάτης. Είναι δύο και βρίσκονται συνήθως κάτω από τα λακκάκια που έχουν οι περισσότεροι στην επάνω περιοχή των οπισθίων. Συνήθως πονούν αν σκύψετε άτσαλα ή όταν προσπαθείτε να σηκωθείτε από μια καρέκλα. Ευτυχώς, ο πόνος περνά με την ξεκούραση.

Βοηθήστε οι ίδιοι τον εαυτό σας
Όταν εμφανιστεί πόνος, πρέπει να σταματήσετε αμέσως αυτό που κάνατε και να πάρετε μια βολική στάση. Σκεπαστείτε, βάλτε μια θερμοφόρα στο σημείο όπου πονάτε κι αν αυτό δεν βοηθήσει, δοκιμάστε μια παγοκύστη. Πάρτε παρακεταμόλη. Εάν σε 24 ώρες δεν δείτε βελτίωση, πάρτε ένα αντιφλεγμονώδες αναλγητικό, διαβάζοντας όμως πρώτα τις αντενδείξεις. Μην παίρνετε αντιφλεγμονώδη εάν έχετε ιστορικό έλκους. Μην ακινητοποιηθείτε, διότι αυτό θα κάνει τον πόνο πιο έντονο.

Επισκεφθείτε φυσικοθεραπευτή
Εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση έπειτα από μερικές ημέρες κάντε επίσκεψη σε οστεοπαθητικούς ή φυσικοθεραπευτές που είναι εξειδικευμένοι στο μασάζ της σπονδυλικής στήλης. Φυσικά δεν κάνουν θαύματα, αλλά συνήθως βοηθούν. Πάντως σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε ότι έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Αξίζει να δοκιμάσετε βελονισμό
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πλέον αμφιβολία ότι ανακουφίζει από τον πόνο, πιθανόν βοηθώντας στην απελευθέρωση ενδορφινών- τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού- στο αίμα. Το αν μπορεί να θεραπεύσει τις αιτίες που προκαλούν τον πόνο της μέσης δεν το γνωρίζουμε ακριβώς. Όμως την άνοιξη μια επιτροπή ειδικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί θα πρέπει να συνιστούν στους ασθενείς 10 συνεδρίες βελονισμού σε περίοδο 12 εβδομάδων.

Ο δρ Ντέιβιντ Ντέλβιν είναι συγγραφέας του βιβλίου «Πόνος της μέσης- Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε», Εκδ. Sheldon Ρress

πηγή