«SOS Eλίζα», ένας ξενώνας για κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Της Ελενας Kαρανατση

Nέα Υόρκη, 1992. Η Μαρίνα Καρέλλα και ο σύζυγός της Πρίγκιπας Μιχαήλ γνωρίζουν την Ελίζα, 6 ετών, που ζούσε μόνο με τον πατέρα της, καθώς η μητέρα της είχε κριθεί ακατάλληλη για την ανατροφή της, λόγω τοξικοεξάρτησης. Ζώντας από κοντά το δράμα της μικρής, αποφασίζουν να αναλάβουν τη χρηματοδότηση των σπουδών της.

Ομως ο αιφνίδιος θάνατος του πατέρα της αναγκάζει τη μικρή να επιστρέψει στη μητέρα της. Η κ. Καρέλλα με τον σύζυγό της προσπαθούν ανεπιτυχώς να αντιπαρέλθουν τους νομικούς λαβυρίνθους για να αποκτήσουν την επιμέλεια της Ελίζας. Δυστυχώς, ένα χρόνο μετά το παιδί βρίσκεται δολοφονημένο από την τοξικομανή μητέρα του και τον εραστή της.

Αθήνα, 2009. Στη μνήμη της μικρής Ελίζας εγκαινιάστηκε χθες ξενώνας για κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά. Στο Μαρούσι άνοιξαν και επίσημα πλέον οι πόρτες του οικήματος που δώρισε η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου για τη λειτουργία του ξενώνα «SOS Eλίζα», ο οποίος φιλοξενεί ήδη τέσσερα μικρά παιδιά (με δυνατότητα για οκτώ) τα οποία δέχονται τις φροντίδες ειδικευμένου προσωπικού. Το όραμα για τη δημιουργία του ξενώνα υλοποιήθηκε μέσα σε δύο χρόνια σε συνεργασία με τα παιδικά χωριά SOS Ελλάδος, χάρις στη γενναιοδωρία πολλών μικρών και μεγάλων ευεργετών. Στα εγκαίνια χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος και ευχήθηκε: «Αυτός ο ξενώνας να είναι κέντρο αγάπης, θαλπωρής, προόδου και θεραπείας των πληγών και των τραυμάτων των παιδιών».

Από την πλευρά της, η κ. Μαρίνα Καρέλλα τόνισε ότι «στόχος του ιδρύματος είναι να λειτουργήσουν παρόμοιοι ξενώνες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος».

Οπως εξάλλου ανέφερε και η ψυχολόγος του ξενώνα κ. Ελένη Αγάθωνος, «το μοντέλο λειτουργίας του ξενώνα στηρίζεται σε τρεις άξονες: παροχές, προστασία, συμμετοχή των παιδιών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η τετράχρονη Κατερίνα δείχνει με χαρά το πρώτο της κρεβάτι, το πρώτο της μαξιλάρι, το πρώτο της σεντόνι».

kathimerini.gr