Δρόμοι Ζωής... για την ζωή του παιδιού και της οικογένειας

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι σκοποί της Οργάνωσης "Δρόμοι Ζωής" είναι φιλανθρωπικοί, ανθρωπιστικοί, κοινωφελείς, αναπτυξιακοί, εκπαιδευτικοί-μορφωτικοί, πολιτιστικοί και σε καμία περίπτωση κερδοσκοπικοί. Οι "Δρόμοι Ζωής" εργάζονται για την κατανόηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας των ανθρώπων από το σύνολο της κοινωνίας και δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των δυνατοτήτων των ατόμων, που ανήκουν σε ομάδες με ιδιαίτερα κοινωνικά προβλήματα, συμβάλλοντας παράλληλα στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ατόμων αυτών.

Οι βασικοί σκοποί είναι:

1. Η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού ατόμων και ιδιαίτερα παιδιών και οικογενειών λόγω φυλετικών, θρησκευτικών, μαθησιακών ιδιαιτεροτήτων ή περιορισμών, λόγω χαμηλού βιοτικού επιπέδου ή οποιασδήποτε άλλης έλλειψης, υπερασπίζοντας έτσι το δικαίωμα που έχει ο κάθε άνθρωπος για μια αξιοπρεπή ζωή και δίκαιη μεταχείριση.
2. Η εθελοντική και ανιδιοτελής πνευματική, ηθική και υλική συμπαράσταση σε παιδιά, εφήβους, οικογένειες (και ειδικά στις γυναίκες-μητέρες), οι οποίες ανήκουν σε ομάδες με πολιτισμικές ή κοινωνικές ιδιαιτερότητες, ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη της προσωπικής τους ζωής και των πράξεών τους.
3. Η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, της άγνοιας, της αδιαφορίας, της ημιμάθειας και του κοινωνικού φόβου προσβλέποντας στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του ατόμου και την υποστήριξη της προσωπικότητάς του.

Για την επίτευξη των σκοπών αυτών δημιουργήθηκε το Κέντρο Επικοινωνίας στη περιοχή του Γκαζιού, το οποίο λειτουργεί καθημερινά με την παρουσία εθελοντών και την συνδρομή ειδικών επιστημόνων (πάντοτε σε εθελοντική βάση) όπως εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, γιατρών κ.α.
Στόχοι του Κέντρου Επικοινωνίας στο Γκάζι

Η στήριξη παιδιών, εφήβων και ενηλίκων μέσα από την προσωπική συμπαράσταση των εθελοντών, ώστε να έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν και ν' αναπτύξουν τις ιδιαίτερες ικανότητες τους με σκοπό την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης τους.

Η υποστήριξη με ενισχυτική διδασκαλία σε:

* παιδιά με μαθησιακές ιδιαιτερότητες (τουρκόφωνων ελλήνων και μεταναστών, καθώς και παιδιών που ζουν σε συνθήκες ανέχειας), ώστε να ολοκληρώσουν την προβλεπόμενη από την πολιτεία βασική εκπαίδευση.
* εφήβους που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο, προκειμένου ν' αποκτήσουν την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για να ενταχθούν και πάλι στην σχολική κοινότητα.
* αναλφάβητους ενήλικες για να μάθουν ανάγνωση και γραφή.
* κοινωνικά αποκλεισμένες γυναίκες και ειδικότερα μητέρες με επιμορφωτικά σεμινάρια ή άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.

Η συστηματική καλλιέργεια της δυνατότητας δημιουργικής έκφρασης και συνεργασίας μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και το στήσιμο παραστάσεων, τις καλλιτεχνικές ομαδικές κατασκευές, τη μουσική, τη χοροκίνηση, το art therapy και την μαγειρική.

Η εθελοντική και ανιδιοτελής στήριξη οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά κοινωνικά και άλλα προβλήματα μέσω μιας σταθερής υποστηρικτικής επαφής και επικοινωνίας.

Η καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης, ώστε, ένας κόσμος αδιάφορος, συναισθηματικά ουδέτερος ή και πολλές φορές εχθρικός, να γίνεται κόσμος ανθρωπιάς και κατανόησης για όλους.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ:
http://www.dromoi-zois.gr/contribute/index.html
Ευχαριστω την φίλη μου Διονυσία Μπίθα για την ενημέρωση