Μαθαίνουμε να... είμαστε ευτυχισμένοι

Σάββατο 16 Μαΐου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Tης Σαντυς Τσαντακη / sandytsantaki@kathimerini.gr

Ακόμη κι αν δεν έχετε παρακολουθήσει την ταινία του Μάικ Λι, «Happy go lucky», o τίτλος μπορεί να αναπαραχθεί σαν μήνυμα ζωής. Φιλοσοφία. Αποψη. Οι ευτυχισμένοι, οι «γεμάτοι», οι χαρούμενοι άνθρωποι είναι και τυχεροί. Σήμερα ξεκινά στο Σίδνεϊ διεθνής διάσκεψη με θέμα την ευτυχία («The happiness and its causes»).

Γιατί μπορεί το κομμάτι της οικονομίας να μην είναι στο χέρι μας, αλλά η προσωπική μας ευτυχία είναι. Αυτό τουλάχιστον μοιάζουν να λένε ερευνητές, φιλόσοφοι, ψυχολόγοι, διαφημιστές, θεολόγοι, οι οποίοι θα μοιραστούν τα ίδια μικρόφωνα, για να προκαλέσουν την τύχη μας.

Ακόμη και τα σεμινάρια μοιάζουν διασκεδαστικά, κρίνοντας από τους τίτλους τους. Η αρχιτεκτονική της βιώσιμης ευτυχίας. Πρακτικά εργαλεία για θετικές σχέσεις. Περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν καταφθάσει σήμερα στην Αυστραλία για να μεταδώσουν το μήνυμα. Και μπορεί σαν θέμα να μοιάζει χιλιοειπωμένο, ρητορικό, ουτοπικό, ίσως και λίγο ρετρό, αλλά ειδικά για την περίοδο που διανύουμε, μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε πρόσβαση στα πρακτικά των δύο ημερών για να τα αποστηθίζαμε σε όλες τις γλώσσες.

Την τελευταία δεκαετία έχει αποδειχτεί ότι όσοι σκέφτονται θετικά και αισιόδοξα, βγαίνουν κερδισμένοι. «Πολλοί άνθρωποι θέλουν να είναι χαρούμενοι. Θέλουν να μάθουν τι μπορούν να κάνουν πρακτικά, μαζί με τεχνικές που ενισχύονται και επιστημονικά», λέει η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σόνια Λιουμπομίρσκι, η οποία έχει ετοιμάσει τη δική της διάλεξη «για την ευτυχία χωρίς ημερομηνία λήξεως»... Για εκείνη όλα είναι θέμα στρατηγικής. Χωρίς να αποκλείει γενετικούς παράγοντες.

Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι να γνωρίζει κανείς ότι υπάρχει πλέον μια ολόκληρη βιομηχανία που στηρίζεται στην αναζήτηση της αιώνιας ευτυχίας. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Αλλά υπολογίστε μόνο την αγορά με τα βιβλία αυτοβοήθειας στην Αμερική, για μια καλύτερη ζωή, που ξεπερνά τα 11 εκατ. δολάρια και τις προβλέψεις που θέλουν τη συγκεκριμένη αγορά να μεγαλώνει κατά 6% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Αν θέλετε να μάθετε τα μυστικά της ευτυχίας, θα πρέπει να το πληρώσετε ακριβά. Αλήθεια, θα δίνατε 680 δολάρια για λάβετε μέρος στη διάσκεψη, χωρίς φυσικά αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή; Από το 2007 που δήλωσε συμμετοχή ο Δαλάι Λάμα στο συγκεκριμένο πρότζεκτ στο Σίδνεϊ, η προσέλευση είναι μεγάλη.

Για την ιστορία, αναζητήσαμε ποιες χώρες συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά ευτυχίας... Ισλανδία (προ κρίσης), Δανία, Κολομβία, Ελβετία, Αυστρία, Φινλανδία, Αυστραλία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Καναδάς, Αργεντινή, Ιρλανδία... Στην Ελλάδα έχουμε ένα θέμα με την ευτυχία. Ισως γιατί έχουμε συνδέσει τη λέξη με ακριβά αυτοκίνητα, επαύλεις, κοινωνικό στάτους, κανείς δεν ψάχνει την επιστήμη πίσω από το χαμόγελο. Επειδή δεν προλαβαίνουμε να πάμε στο Σίδνεϊ, θα σας αποκαλύψουμε την πρώτη επισήμανση. «Κανείς δεν γεννιέται αισιόδοξος ή απαισιόδοξος. Είναι κάτι που μαθαίνουμε να είμαστε». Αραγε τα σεμινάρια ή τα βιβλία φέρνουν την ευτυχία;

πηγή