Σωτήρια εγχείρηση με ηλεκτρικό τρυπάνι

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ένας γιατρός στην Αυστραλία περιέγραψε σήμερα στην εφημερίδα The Australian πώς δανείστηκε ένα ηλεκτρικό τρυπάνι χωρίς καλώδιο για να ανοίξει τρύπα στο κρανίο ενός 13χρονου αγοριού και να σταματήσει την αιμορραγία η οποία θα προκαλούσε το θάνατο του παιδιού. “Αν βρίσκεσαι σε μία τέτοια κατάσταση απλά πρέπει να κάνεις τέτοια πράγματα”, δήλωσε ο Ρομπ Κάρσον στην εφημερίδα. “Δεν πρόκειται για προσωπική μου επιτυχία. Είναι μέρος της δουλειάς μας”, πρόσθεσε.

Ο 13χρονος Νίκολας Ρόσι, έχοντας έντονο πονοκέφαλο κι ένα χτύπημα στο κεφάλι από πτώση από το ποδήλατό του, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της περιοχής Μέριμπόροου, 170 χιλιόμετρα βορείως της Μελβούρνης, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί κάταγμα στο κρανίο και εγκεφαλική αιμορραγία.

Ο γιατρός της περιοχής, Ρομπ Κάρσον, έκρινε ότι είχε στη διάθεσή του λίγα μόνο λεπτά για να σταματήσει την αιμορραγία, η οποία θα προκαλούσε τον θάνατό του,
κι έτσι δανείστηκε ένα ηλεκτρικό τρυπάνι από έναν εργάτη για να ανοίξει τρύπα λίγο πάνω από το αυτί του αγοριού ώστε να βρει το αίμα διέξοδο.

Ήταν “μία από τις πιο θαρραλέες προσπάθειες διάσωσης ανθρώπου που μπορεί κανείς να φανταστεί”, είπε ο νευροχειρουργός Ντέιβιντ Γουάλας από τη Μελβούρνη.

Μέσα σε λίγα λεπτά, ο Ρόσι άρχισε να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης κι έτσι μεταφέρθηκε με αεροπλάνο σε νοσοκομείο της Μελβούρνης, κατάλληλα εξοπλισμένο για χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο.

Ο Ρόσι βρίσκεται τώρα πια σπίτι του σε πλήρη ανάρρωση.

Ο πατέρας του μικρού αγοριού, Μάικλ Ρόσι, είπε ότι είχε προειδοποιηθεί από τον γιατρό για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση τέτοιων εργαλείων προκειμένου να σωθεί ο γιός του.

“Βγήκε έξω και μας είδε και είπε ότι έχει μόνο μία δυνατότητα και ήταν αυτή. Άνοιξε τρύπα στο κρανίο του γιού μου και ακούγαμε τον ήχο του τρυπανιού”.

Οι γιατροί εξήραν τον Κάρσον επειδή έδρασε αστραπιαία και σχολίασαν ότι η ηθοποιός Νατάσα Ρίτσαρντσον, η οποία το Μάρτιο έχασε τη ζωή της, ενδεχομένως να ζούσε σήμερα αν είχε χρησιμοποιηθεί άμεσα παρόμοια μέθοδος για να σταματήσει η εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη μετά από ατύχημα κάνοντας σκι στον Καναδά.

Πηγή:http://www.ert.gr