Τόνωση του οργανισμού την άνοιξη για τα παιδιά

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Γράφει η Φοντόρ Χριστίνα, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Ζεσταίνει ο καιρός και τα παιδιά αποκτούν περισσότερη ενεργητικότητα και διάθεση για παιχνίδι και ομαδικές δραστηριότητες, συχνά το διάβασμα στο σχολείο γίνεται πιο απαιτητικό λόγω εξετάσεων ενώ η διατροφή τείνει να γίνεται λιγότερο πλήρης και να απασχολεί λιγότερο τα παιδιά.

Λόγοι για αυτό είναι ο λιγότερος χρόνος που δαπανούν γι’ αυτή, το γεγονός ότι αρκετά φρούτα και λαχανικά που πιθανώς αρέσουν στα παιδιά είναι πια ακατάλληλα για κατανάλωση ή εκτός εποχής (για τους μήνες Μάρτιος – Απρίλιος δεν υπάρχουν φρούτα εποχής ενώ για τα λαχανικά, εποχής θεωρούνται οι αγκινάρες, τα καρότα και το μαρούλι). Η ζέστη που αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού και σε υγρά.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε, κυρίως στους γονείς, ότι η διατροφή των παιδιών πρέπει να είναι ισορροπημένη όλες τις περιόδους του χρόνου προκειμένου να επιτευχθεί μια υγιής και φυσιολογική ανάπτυξη. Πρέπει οι γονείς να δίνουν την ίδια σημασία στη σωστή διατροφή των παιδιών ακόμη και όταν αυτά έχουν στραμένη την προσοχή τους σε άλλα πράγματα. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας του 2005, τα παιδιά πρέπει να προσλαμβάνουν 4-7 μικρομερίδες από φρούτα και λαχανικά συνολικά ανάλογα με την ηλικία (για παιδιά 4-12 ετών). Η εποχικότητα αυτών είναι σημαντική και καλό θα είναι να μη δίνονται στα παιδιά φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής αλλά να ενθαρρύνεται η κατανάλωση επίκαιρων. Έτσι, η πρόσληψη βιταμίνης C, Α και κάποιων βιταμινών του συμπλέγματος Β θα είναι πιο πιθανό να είναι επαρκής.

Επιπλέον, θα πρέπει να τονίσουμε κάτι που πολλά παιδιά αμελούν πολύ συχνά είτε λόγω χρόνου είτε λόγω συνήθειας, το πρωινό. Είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα, ειδικά για τα παιδιά, γιατί τους παρέχει ενέργεια για να ξεκινήσουν τη μέρα τους και ενισχύει την ικανότητα συγκέντρωσης και απορρόφησης πληροφοριών στο σχολείο. Στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) δείχνουν ότι 83% των παιδιών δεν παίρνει σωστό πρωινό στο σπίτι, ενώ το 89% δεν παίρνει ούτε κολατσιό από το σπίτι. Τα παιδιά που δεν παίρνουν πρόγευμα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, αφού τρώνε πιο μεγάλες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή «τσιμπολογούν» snacks συνήθως ανθυγιεινά. Ένα σωστό πρωινό πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 25% (1/4) των θρεπτικών και ενεργειακών αναγκών που χρειάζεται το παιδί καθημερινά. Καλά παραδείγματα πρωινού είναι ένα ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα, ψωμί ολικής αλέσεως αλειμμένο με φυτική soft μαργαρίνη και μέλι μαζί με ένα φρούτο, γάλα με νιφάδες βρώμης (ή με άλλο φυσικό δημητριακό) χωρίς προσθήκη ζάχαρης και με ένα φρούτο.

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να μάθουμε στα παιδιά μας να επιλέγουν ένα καλό και υγιεινό κολατσιό/ σνακ το οποίο θα τους δώσει ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και δε θα τα φορτώσει με άχρηστες θερμίδες που μελλοντικά θα οδηγήσουν στην εμφάνιση παχυσαρκίας.

Ένα άλλο θέμα που αναφέρθηκε προηγουμένως είναι το θέμα της επαρκούς ενυδάτωσης. Πράγματι, λόγω της σταδιακής αύξησης της θερμοκρασίας, οι ανάγκες σε υγρά για τα παιδιά αυξάνουν. Το γεγονός ότι η φυσική δραστηριότητα των παιδιών αυξάνει αυτή την εποχή. Έτσι, παίζουν και ιδρώνουν περισσότερο ενώ, από την άλλη, δεν πίνουν περισσότερο ή αρκετό νερό για να καλύψουν τις απώλειές τους. Έτσι, θα πρέπει και πάλι οι γονείς να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Π.χ. δίνοντας στο παιδί ένα μπουκαλάκι νερό για το σχολείο, ενθαρρύνοντας την κατανάλωση χυμών και γάλακτος που επίσης συνεισφέρουν στην πρόσληψη υγρών. Οι συστάσεις για πρόσληψη υγρών για παιδιά 1-10 ετών είναι 100 ml/kg και επιπλέον 50 ml/ κάθε kg> 10 για ηλικίες 11-20 ετών.

Ακόμη, σε περιπτώσεις αυξημένων αναγκών, πιθανώς να χρειάζεται συμπληρωματική χορήγηση θρεπτικών συστατικών για τα παιδιά. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό, περίοδοι με πολύ διάβασμα για το παιδί (π.χ. προετοιμασία για εξετάσεις, αίσθημα κόπωσης, αυξημένο άγχος ή κλινικές εκδηλώσεις ελλείψεων- δερματίτιδες). Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών θα μπορούσαν να καλυφθούν από τη λήψη ενός πολυβιταμινούχου σκευάσματος καθημερινά κατά προτίμηση με το πρωινό, τουλάχιστον για το διάστημα που οι ανάγκες είναι πιο αυξημένες. Να τονίσουμε, βέβαια, ότι τα συμπληρώματα διατροφής συμπληρώνουν και δεν αντικαθιστούν την τροφή, γι’ αυτό και τότε θα πρέπει η διατροφή να είναι η σωστότερη δυνατή, και η χορήγηση τους να είναι πάντα με την συμβουλή κάποιου ειδικού διαιτολόγου, παιδιάτρου.

Κλείνοντας, να επισημάνουμε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που παρατηρούνται στις διάφορες περιόδους του χρόνου συχνά επηρεάζουν τον τρόπο διατροφής και για τα παιδιά. Θα πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον, κυρίως των γονιών που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό, να εστιάζεται στη σωστή και ισορροπημένη διατροφή των παιδιών. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων από τροφές ( φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, κρεατικά), επαρκή ενυδάτωση, επιμονή σε σωστές διατροφικές συνήθειες που ακολουθούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου όπως το η συστηματική λήψη πρωινού και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής.