Δίαιτα Άτκινς: τα υπέρ και τα κατά

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Αν είστε κρεατοφάγοι, η δίαιτα Άτκινς σίγουρα σας ενδιαφέρει. Η δίαιτα του Αμερικανού γιατρού Ρόμπερτ Άτκινς συστήνει την κατανάλωση κρέατος και λίπους και τον περιορισμό των υδατανθράκων. Είναι γνωστή και ως βιοχημική, χημική ή κετονική. Θεωρείται αρκετά αποτελεσματική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει μειονεκτήματα.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Άτκινς, που είναι εμπνευστής της δίαιτας, οι υδατάνθρακες και η ζάχαρη ευθύνονται για την αύξηση του σωματικού βάρους. Αντίθετα όταν ο οργανισμός δε βρίσκει για «καύσιμα» υδατάνθρακες, στρέφεται για τις καύσεις του στο λίπος, που είναι αποθηκευμένο στο σώμα μας (το κακό είναι ότι στρέφεται και στους μυς οπότε χάνουμε και μυς).

Για αυτό το λόγο η δίαιτα Άτκινς προτείνει οι πρωτεΐνες να καλύπτουν το 27% του συνόλου της προσλαμβανόμενης ενέργειας (με φυσιολογικό το 15%), τα λίπη το 68% (με φυσιολογικό το 30%) και οι υδατάνθρακες το 5% (με φυσιολογικό το 50-55%).

Τι επιτρέπεται

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες: κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, τυρί, ξηροί καρποί και λαχανικά. Λίπη, που μπορεί να προέρχονται από: το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το λάδι, τους ξηρούς καρπούς και ορισμένα λαχανικά, όπως το αβοκάντο.

Τι απαγορεύεται

Υδατάνθρακες: ψωμί, μακαρόνια, δημητριακά, όσπρια, ζάχαρη, φρούτα και λαχανικά. Η αλήθεια είναι ότι δεν απαγορεύονται εντελώς αλλά περιορίζονται. Για την ακρίβεια η ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20 γραμμάρια την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία μεγάλη φέτα ψωμί.

Tο «μεταβολικό πλεονέκτημα»

Σύμφωνα με τον Atkins η διατροφή ελεγχόμενων υδατανθράκων έχει το «μεταβολικό πλεονέκτημα», το οποίο έγκειται στη γρήγορη απώλεια βάρους λογω της κατανάλωσης λιγότερων θερμίδων, που με τη σειρά της οφείλεται στη μείωση της όρεξης για φαγητό. Με λίγα λόγια ακολουθώντας τη δίαιτα του Atkins, καίμε περισσότερες θερμίδες και πεινάμε λιγότερο.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα

Η τροφή που καταναλώνουμε μετατρέπεται σε γλυκόζη και αυτή σε ενέργεια. Όταν μειώνονται οι υδατάνθρακες στη διατροφή μας, το συκώτι μετατρέπει τα λίπη (κετόνες) σε γλυκόζη προκαλώντας αυτό που ονομάζουμε «κέτωση». Αυτό οδηγεί στη μείωση της όρεξης και στην καύση του σωματικού λίπους ως καύσιμο. Την ίδια στιγμή η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών και λίπους επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα να χορταίνουμε πιο εύκολα και να τρώμε λιγότερο.

Τα υπέρ και τα κατά

Η συγκεκριμένη δίαιτα υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους. Αν κάποιος την ακολουθεί πιστά, μπορεί να χάσει ακόμη και τέσσερα κιλά την πρώτη εβδομάδα. Στα συν της συγκαταλέγεται ακόμη ότι δεν είναι πολύ αυστηρή ή εξαντλητική και σίγουρα δε στηρίζεται στη στέρηση και την πείνα.

Η συγκεκριμένη δίαιτα όμως έχει και μειονεκτήματα. Καταρχήν δεν έχει πάντα σταθερά αποτελέσματα. Όταν κάποιος διακόψει τη δίαιτα είναι πολύ πιθανό να ξαναπάρει τα κιλά που έχασε.

Το σημαντικότερο όμως ελάττωμα, που της καταλογίζουν οι επικριτές της, είναι ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι ο αποκλεισμός τροφών από τη διατροφή μας λειτουργεί επιβαρυντικά για τον οργανισμό μας. Όσοι ακολουθούν αυτού του είδους τις δίαιτες, θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, λόγω έλλειψης σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Από την άλλη πλευρά οι υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών, μπορεί να επιταχύνουν την απώλεια νεφρικής λειτουργίας, ειδικά σε άτομα που πάσχουν ήδη από ήπια νεφρική ανεπάρκεια, ενώ η αυξημένη πρόσληψη νατρίου (κρέας, τυριά, τυποποιημένα τρόφιμα όπως αλλαντικά) σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη διαιτητικών ινών συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Τέλος μία διατροφή πλούσια σε κρέας και πλήρη γαλακτοκομικά οδηγεί στην υπερβολική πρόσληψη λίπους και μάλιστα κορεσμένου, το οποίο συνδέεται με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

πηγή