Έκτακτη Οικονομική Βοήθεια

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε πλήττονται εδώ και κάποιους μήνες από ξέσπασμα χολέρας. Η σφοδρή επιδημία που κοστίζει χιλιάδες ζωές, προστίθεται στην ήδη σκληρή καθημερινότητα των ανθρώπων, όπου κυριαρχούν η έλλειψη τροφής, η εξάπλωση του AIDS και η απουσία βασικών υποδομών.

Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε αναφέρει πως οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 4,000, ενώ 89.000 ακόμη άνθρωποι έχουν μολυνθεί. Δυστυχώς οι πληγέντες είναι στην πραγματικότητα πολύ περισσότεροι αφού στις επαρχιακές περιοχές της χώρας καταγράφονται μόνο το 50% των περιστατικών μόλυνσης και θανάτου .

Ταυτόχρονα, υπάρχει φόβος για μεγαλύτερη επιδείνωση, καθώς ο κίνδυνος πλημμύρας λόγω των πολλών βροχοπτώσεων που υπάρχουν αυτήν την περίοδο στη Ζιμπάμπουε θα εξαπλώσει την επιδημία ανεξέλεγκτα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρή έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού και ταμπλετών καθαρισμού νερού, άμεση ανάγκη για πρόσβαση των πληγέντων σε ιατρική περίθαλψη όπως και εκπαίδευση του πλήθυσμού για τις μεθόδους πρόληψης .

Η μαρτυρία της 20χρονης Primrose Chishiri είναι σκληρή. Αυτή και οι 2 μικρότερες αδερφές της είναι τώρα ορφανές. Ο πατέρας τους είχε πεθάνει το 1996 και η μητέρα τους πέθανε από χολέρα τον Φεβρουάριο του 2009. Η μητέρα τους εθελόντρια στο Chiedza Home of Hope έσωσε τον γείτονά της και την μικρότερη κόρη της Cynthia από χολέρα αλλά δεν κατάφερε να γλυτώσει η ίδια. Η Primrose μας είπε: «όλα έγιναν πολύ γρήγορα, το βράδυ παραπονιόταν για στομαχόπονο, ειδοποίησα το θείο μου που την πήγε στον νοσοκομείο και το επόμενο πρωί πέθανε. Δεν έχω ξαναδεί αρρώστια που να σκοτώνει τόσο γρήγορα.»

Η Ζιμπάμπουε ανήκει σε μία από τις 43 χώρες δράσης της ActionAid, έτσι, η ανταπόκρισή μας ήταν άμεση. Από την πρώτη στιγμή συνεργαζόμαστε με τοπικούς οργανισμούς και παρέχουμε συντονισμένη βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα, προσωπικό της ActionAid από τις γειτονικές χώρες μεταβαίνει στις περιοχές που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές ώστε να ενισχύσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της καταστροφής. H βοήθεια της ActionAid στην Ζιμπάμπουε έχει φτάσει μέχρι στιγμής σε 125.000 ανθρώπους, στην ευρύτερη περιοχή της Harare. Έχουν μοιραστεί κουτιά υγιεινής με ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, σαπούνι, και απολυμαντικά σε 25.000 νοικοκυριά, έγινε καθαρισμός 9 επαρχιακών περιοχών από επικίνδυνα απορρίμματα, και πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα για την πρόληψη κατά της χολέρας με ομιλίες και διανομή φυλλαδίων και προσωπικές συμβουλές σε 50.000 νοικοκυριά.

H Marian Dongo 43 ετών, παρακολούθησε ένα από αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται με την υποστήριξη της ActionAid, την “Regera”, που σημαίνει «Σταμάτα το» στην τοπική διάλεκτο Shona. Μας είπε: «Ήταν πολύ κατατοπιστικό. Μας έδειξαν πόσο κινδυνεύουμε από πράγματα που κάνουμε καθημερινά, όπως το ότι τρώμε φρούτα χωρίς να τα πλύνουμε, ή από ένα έθιμο μας που συνδέεται με τις κηδείες, σύμφωνα με το οποίο το σώμα του νεκρού αφήνεται στο σπίτι του για να πλυθεί εκεί. Κι εντυπωσιάστηκα όταν μας έδειξαν πως όταν δεν έχουμε σαπούνι, που είναι δυσεύρετο εδώ, μπορούμε να πλένουμε τα χέρια μας με στάχτη. Κατάλαβα πως μικρά πράγματα που δεν θεωρούσαμε επικίνδυνα μπορούν να μεταδώσουν αυτή την θανατηφόρα επιδημία.»
Η προσπάθεια που έχει γίνει ήδη είναι πολύ σημαντική. Όπως σε όλες τις καταστροφές επικεντρωνόμαστε στους πιο ευάλωτους – παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους και ανάπηρους. Ο στόχος μας είναι η παραπάνω βοήθεια να ενισχυθεί και να υποστηρίξουμε άμεσα ακόμα 150.000 ανθρώπους. Για αυτό το δεύτερο στάδιο βοήθειας χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας.

Βοηθήστε μας να βοηθήσουμε τους φτωχούς κατοίκους της Ζιμπαμπουε. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210-9212321 και συνεισφέρετε οικονομικά στην προσπάθειά μας να σώσουμε ακόμα περισσότερες ζωές.
Πηγή www.actionaid.gr