Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης Η1Ν1 και στην Ελλάδα.

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι Ελληνικές υγειονομικές αρχές καθώς σε έναν νεαρό 19 ετών Έλληνα υπήκοο που επέστρεψε στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του νέου ιού της γρίπης στη χώρα μας. Ο νεαρός εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα και μετέβη στο Σισμανόγλειο για τις πρώτες εξετάσεις, οι οποίες ήταν θετικές.

Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλο από τη Γενεύη όπου βρισκόταν και λάμβανε μέρος στη 62η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με βασικό θέμα τη νέα γρίπη. Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε την εξής δήλωση: «Ευρισκόμενος στη Γενεύη, στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενημερώθηκα πριν από λίγα λεπτά από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ότι στο Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ εξετάζεται αυτή τη στιγμή και αναμένεται να επαληθευτεί με τον δεύτερο έλεγχο, ο εντοπισμός στη χώρα μας του πρώτου κρούσματος του νέου ιού της γρίπης Η1Ν1. Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο που επέστρεψε στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. […]Εφόσον υπάρξει και η τυπική επιβεβαίωση, σύμφωνα πάντα με τους διεθνείς κανονισμούς, θα εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ».
Ταυτόχρονα ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής αλληλεγγύης διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ότι το ύποπτο περιστατικό βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και προστασία και κανένας απολύτως φόβος υπάρχει για τη δημόσια υγεία των πολιτών. Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος επέστρεψε στην Αθήνα και συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί. Εν τω μεταξύ προ δύο ημερών εντοπίστηκαν και άλλα δύο κρούσματα τις νέας γρίπης στη γειτονική Τουρκία. Η γειτονική χώρα ανακοίνωσε και δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης Α (H1N1), λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος στο έδαφός της, το οποίο εντοπίστηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σε αμερικανό πολίτη προερχόμενο από τις ΗΠΑ με προορισμό το Ιράκ. Το δεύτερο κρούσμα εντοπίστηκε στη σύζυγο του άνδρα στον οποίο διαγνώσθηκε η γρίπη, όπως μετέδωσε το CNN Turk. Όπως δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ, το ζευγάρι ταξίδευε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ μέσω Αμστερνταμ και Κωνσταντινούπολης. Εν τω μεταξύ από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να διατηρήσει στο επίπεδο 5 το συναγερμό για τη νέα γρίπη που έχει πλήξει περισσότερους από 8.800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όπως ανακοίνωσε η γενική διευθύντριά του, Μάργκαρετ Τσαν. Ο Οργανισμός προειδοποίησε επίσης ότι ιός Η1Ν1 της νέας γρίπης πιθανότατα θα συνεχίσει να διαδίδεται με γρήγορους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο.Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ, στη Γενεύη, η Τσαν είπε ότι ο νέος ιός μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνος εάν υπάρξει αλληλεπίδραση με τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών ο οποίος είναι θανατηφόρος αλλά δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η Τσαν σημείωσε εξάλλου ότι ο νέος ιός μπορεί να είναι επικίνδυνος για τους φορείς του HIV/AIDS, για τους πάσχοντες από φυματίωση και για τους κατοίκους των παραγκουπόλεων. Εξάπλωση της νέας γρίπης σε όλο τον κόσμο αναμένει και ο επικεφαλής των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC), Ρίτσαρντ Μπέσερ. Εξάλλου, απευθυνόμενος στους μετέχοντες στη συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο επικεφαλής του CDC σημείωσε ότι υπάρχει «εκτεταμένη μετάδοση» της νέας γρίπης στις ΗΠΑ, μολονότι ο ιός δεν είναι πολύ επιθετικός προς το παρόν.
Σε 8.829 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και σε 76 οι νεκροί, σε, συνολικά, 40 χώρες, από τον ιό της νέας γρίπης, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από τις αμερικάνικες υγειονομικές αρχές και τον ΠΟΥ. Ο αριθμός των κρουσμάτων της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις 5000 αφού οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκαν περισσότερα από 400 νέα κρούσματα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφεραν ότι ο αριθμός των ύποπτων και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 5.123 σε 47 Πολιτείες και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον. Την Παρασκευή τα κρούσματα ήταν 4.714. Οι υγειονομικές αρχές της Νέας Υόρκης, από την πλευρά τους, παρακολουθούν στενά όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης και ταυτόχρονα πάσχουν από άλλες ασθένειες. Ο δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ανακοίνωσε ότι δώδεκα σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα λόγω των πολλών κρουσμάτων της νέας γρίπης.Στην Ιαπωνία, όπου τις τελευταίες 48 ώρες παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 135 ασθενείς από τον ιό της νέας γρίπης.

πηγή