Ένα ευχάριστο απόγευμα με το παιδί μου

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Πόσες φορές προσπαθήσατε να τελειώσετε τις δουλειές του σπιτιού μετά από μια αγχωτική και ιδιαίτερα κουραστική μέρα αλλά τα παράπονα του παιδιού σας και οι… αταξίες του δεν σας το επέτρεψαν;

Υπήρξαν ίσως και φορές που χρησιμοποιήσατε την τηλεόραση ως « babysitter » προκειμένου να ξεφύγετε από το «γεμάτο απαιτήσεις» πιτσιρίκι σας, ελπίζοντας να το απασχολήσετε μέχρι να τελειώσετε τις υποχρεώσεις του σπιτιού.

Πόσο συχνά σκέφτεστε ότι το 24ωρο δεν σας αρκεί για να ασχοληθείτε με τη διασκέδαση του παιδιού σας όσο θα θέλατε και αναβάλλετε διαρκώς τις επιθυμίες του για τις διακοπές;

Ήρθε λοιπόν η ώρα να περάσετε ένα ευχάριστο απόγευμα (και πολλά περισσότερα) με τα παιδιά σας που δεν θα δώσει χαρά μόνο σε εκείνα αλλά πολύ περισσότερο σε εσάς.

Αταξία ή ανάγκη για παιχνίδι και επικοινωνία;

Οι αταξίες του παιδιούΟι αταξίες του παιδιού σας μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι πιθανώς πλήττει και νιώθει την ανάγκη να ασχοληθείτε μαζί του λίγο περισσότερο.

Δεν του είναι εύκολο να σας βλέπει μεν στο σπίτι αλλά ουσιαστικά να είστε απόντες. Είναι λογικό να θέλει να τραβήξει την προσοχή σας και κακώς ή καλώς, ο εύκολος πάντα τρόπος να το πετύχει αυτό είναι να σας εκνευρίσει ακόμη και κάνοντας ζημιές! Ίσως όμως αυτή του η πράξη να μπορεί να μεταφραστεί και ως «είμαι εδώ και βαριέμαι!». Αυτό που του λείπει είστε το να παίξει και να διασκεδάσει μαζί σας.

Είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι γονείς δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις «απογευματινές απαιτήσεις» των παιδιών τους, εφόσον οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής δεν τους επιτρέπουν να ικανοποιήσουν ούτε τις δικές τους προσωπικές ανάγκες , συμπεριλαμβάνοντας και τον προσωπικό χρόνο με το παιδί τους.

Αλλά και η ανησυχία του παιδιού είναι δικαιολογημένη κατά τις απογευματινές ώρες, δεδομένου του ότι έχει σαφώς περισσότερες αντοχές από τους γονείς, περισσότερο ελεύθερο χρόνο να γεμίσει και μεγάλη ανάγκη να παίξει και να νιώσει ότι είναι στο επίκεντρο της προσοχής.

Εσείς βέβαια θεωρείτε, και δικαίως, ότι οι ευκαιρίες για να αποζημιώσετε τα παιδιά σας δεν σας δίνονται απλόχερα και ότι η περίοδος των σχολικών διακοπών αρκεί για να κάνετε μαζί τους όσα δεν προλαβαίνετε τον υπόλοιπο χρόνο. Οι συνεχείς, όμως υποσχέσεις και αναβολές, κουράζουν τα παιδιά και τους προκαλούν εκνευρισμό.

Λέτε λοιπόν ότι είναι αδικαιολόγητη η φράση «μαμά, βαριέμαι» που ακούγεται από τα περισσότερα παιδιά;

Πως μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις λογικές αυτές ανάγκες του παιδιού μας; Ας βάλουμε ως αφετηρία τις προσεχείς χριστουγεννιάτικες διακοπές και ίσως εντάξουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα το να περνάμε καλά με τα παιδιά στο σπίτι…

Στην κουζίνα ολοταχώς

Μαγειρική με τα παιδιά
Στην κουζίνα με τα παιδιά
Πολλές φορές το μαγείρεμα αποτελεί χρονοβόρα και κουραστική ασχολία.Τι λέτε να την μετατρέψετε σε μια διασκεδαστική δραστηριότητα για εσάς και τα παιδιά;

Δεν θα ήταν προτιμότερο να έχετε ένα βοηθό που με μεγάλη χαρά θα σας πρόσφερε τις υπηρεσίες του και μεγάλη φαντασία θα στόλιζε το μεσημεριανό τραπέζι;χριστουγεννιάτικα μπισκότα χρησιμοποιώντας γιορτινά κουπ- πατ, μαγειρέψτε παρέα γλυκά που αγαπάει το παιδί σας και οι φίλοι του, αλείψτε τα με κρέμα και σοκολάτα και διακοσμήστε με ζαχαρωτά, καραμελάκια και ξηρούς καρπούς.

ImageΗ περίοδος των Χριστουγέννων, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, αφού ακόμα και ο χρόνος είναι με το μέρος σας, για να παίξετε μαζί με το παιδί σας με ζύμη, σοκολάτα, τρούφα και όλα εκείνα τα υλικά που λατρεύουν τα παιδιά.

Πλάστε μαζί του μελομακάρονα και κουραμπιέδες ή κουλουράκια σε ότι σχέδιο θέλετε. Σχηματίστε με τη ζύμη των κουραμπιέδων αστεία πρόσωπα και χριστουγεννιάτικες φιγούρες, αστέρια και φεγγαράκια και παίξτε με την άχνη, χιονίστε τα γλυκά σας. Ο μικρός «δυνάστης» του σπιτιού σας, θα μεταμορφωθεί σε δεινό ζαχαροπλάστη, αρκετά λερωμένο , αλλά σίγουρα πολύ χαρούμενο. Αφήστε το να βουτήξει τα χέρια του στα σκεύη και να λερωθεί, είναι και αυτό μέσα στο παιχνίδι και το απολαμβάνει απίστευτα.

Μουσική και … πάμε

Ξέρετε πόσα παιχνίδια μπορούν αυθόρμητα να προκύψουν από τη μουσική; Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό και διασκεδαστικό για το παιδί σας από το να ακούει μουσική και να χορεύει πάνω στους καναπέδες. Και αν ξαφνικά συνειδητοποιήσετε ότι φθείρετε τους καναπέδες, απλά σκεφτείτε ότι με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας εκείνη τη στιγμή πραγματικά ξεφαντώνει και περνάει μαζί σας όμορφα.

Κάτι πιο οργανωμένο και εξίσου διασκεδαστικό, είναι να κάνετε το δικό σας βιντεοκλίπ και χορογραφίες των τραγουδιών που σας αρέσουν. Ειδικά τα κοριτσάκια έχουν ιδιαίτερη αδυναμία σε τέτοιων ειδών μουσικά παιχνίδια . Ο έντονος ρυθμός πάντα εξιτάρει τα παιδιά.

Στην περίπτωση που σας τρομάζει αυτή η αναρχία που μπορεί να επικρατεί στο σαλόνι σας, αυτοσχεδιάστε κάποιο παιχνίδι με θέμα τη μουσική. Κάτι απλό που μπορείτε να παίξετε είναι να τραγουδάτε ένα τραγούδι και στο σημείο που σταματά ο ένας , ο άλλος πρέπει να θυμηθεί ή να μαντέψει τη συνέχεια των στίχων. Όποιος δεν καταφέρει να τους συνεχίσει, αυτός χάνει.

Ένα κλασσικό παιχνίδι, που μεγάλωσε γενιές και γενιές, είναι οι μουσικές καρέκλες , παιχνίδι που βέβαια έχει περισσότερο γούστο όταν συμμετέχουν πολλοί παίκτες, αλλά και με λιγότερους είναι εξίσου διασκεδαστικό.

Βάλτε τις καρέκλες σε κύκλο (μια καρέκλα λιγότερη από τον αριθμό των παικτών) και ξεκινήστε τη μουσική! Οι παίκτες χορεύουν γύρω από τις καρέκλες μέχρι να σταματήσετε τη μουσική δίχως προειδοποίηση. Οι παίκτες θα πρέπει να καθίσουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα! Ο παίκτης που μένει δίχως καρέκλα αποχωρεί από το παιχνίδι, βγάζοντας και μία καρέκλα. Ξεκινήστε πάλι τη μουσική και επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα έως ότου παραμείνει μόνο μια καρέκλα με τον νικητή να κάθεται επάνω σε αυτήν.

Τέλος, μπορείτε να οργανώσετε μια μουσικοχορευτική βραδιά για όλη την οικογένεια. Γιορτινά τραγούδια ή όχι και ο καθένας δίνει ιδέες για τον τρόπο που θα χορέψουμε. Όπως θέλουμε και μας αρέσει, όπως μας πηγαίνει η μουσική. Μην ξεχάσετε να βάλετε στις μουσικές επιλογές σας και κλασικά ή μη γιορτινά τραγούδια ελληνικού ή ξένου ρεπερτορίου. Θα μπείτε στο κλίμα των γιορτών για τα καλά!

Μπόλικη φαντασία

Πιστεύετε ακόμη ότι το να κάνει κανείς χαρούμενο ένα παιδί απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο; Φαντασία και καλή διάθεση χρειάζεται και τίποτα παραπάνω.

Λίγη προσοχή και κάτι πρωτότυπο να τους κινήσει το ενδιαφέρον, να ασχοληθούν, να δημιουργήσουν και να διοχετεύσουν την ενέργειά τους. Απλά θυμηθείτε με πόσο απλά πράγματα χαιρόσασταν όταν ήσαστε μικροί.

Ενεργοποιήσετε την φαντασία σας, να επιστρέψετε και εσείς στα χρόνια της αθωότητας και να προσφέρετε στο παιδί σας ξεχωριστές στιγμές που θα αποτελέσουν όμορφες αναμνήσεις για όλη του τη ζωή.

Το βασικότερο όμως είναι ότι κάνοντας μαζί όμορφα πράγματα, αφενός περνάτε και εσείς ένα ευχάριστο απόγευμα και αφετέρου έρχεστε πιο κοντά με το παιδί σας, κάτι πολύ σημαντικό για την τωρινή και μετέπειτα σχέση σας.

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνα Γρηγοριάδου, Δασκάλα Δημ. Εκπαίδευσης

Πηγή και φωτογραφίες